Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 09:30
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 2 октября 2012

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 987,86-3,31%

Глобальне монетарне пом’якшення продовжується. Сьогодні зранку Резервний Банк Австралії несподівано знизив ставку на 25 бп до 3,25%. Австралія знаходиться у непростій ситуації. Бум експорту в Китай значно ослаб, а от внутрішні ціни (на нерухомість, робочу силу, товари та послуги) залишаються дуже високими. Іншими словами дехто з інвесторів вважає, що австралійський долар суттєво переоцінений відносно поточної ситуації і здатен на глибоке падіння, якщо китайська економіка продовжить охолоджуватися.

Тим часом, торги в Америці відзначилися зростанням індексів після того як індикатор активності у промисловому секторі – ISM – показав неочікуване зростання до 51,5 пунктів. Також підтримав акції Б.Бернанке, запевнивши, що ультра-стимулююча монетарна політика залишиться в силі навіть якщо економічний ріст пришвидшиться. Європейські PMI’s також зафіксували деяке скорочення темпів падіння.

Загалом, світова активність у промисловості дещо пригальмувала темп скорочення, піднявшись з 38-місяного мінімуму у 48,1 до 48,9 у вересні. Питання в тому, наскільки сильним і довготривалим виявиться імпульс монетарного пом’якшення у світі. Попередній раз, на рубежі 2011 та 2012 рр., відновлення активності було дуже млявим і швидко обернулося новим падінням.

Українські акції підтримали загальний тренд зростання, завершивши день з +1,4%. Обсяги торгів були мізерними, тому сприймати серйозно цей ріст не варто. Зіпсувати настрої трейдерам може підписаний вчора президентом суперечливий закон про депозитарну діяльність, проти якого виступає УБ та більшість торгівців.

Дані по платіжному балансу України за серпень зафіксували профіцит другий місяць поспіль. Однак, на перший погляд непогана загальна цифра приховала те, наскільки розбалансованим є платіжний баланс в Україні. Дефіцит поточного рахунку зріс до $1,5 млрд. – найвище значення за 9 місяців. За 8 місяців з початку року дефіцит зріс на 70% р/р до $8,1 млрд. Саме таку суму грошей слід залучати з різних джерел фінансування (борги, інвестиції), для втримання золотовалютних резервів від зниження та курс гривні від девальвації. Очевидно, що така ситуація довго тривати не може і дисбаланси у зовнішній торгівлі повинні бути скориговані.

Сьогоднішні торги в Азії проходять нейтрально. Європейська сесія відкриється у невеликому мінусі, про що сигналізують ф’ючерси. Оскільки важливих даних сьогодні не виходитиме, ми очікуємо більш-менш спокійних торгів, скоріш за все, корекційного характеру, після вчорашнього раллі.

Новини

Мінфін очікує в 2013 році залучити на боргових ринках близько 117 млрд. грн.

  • 82,4 млрд. грн. внутрішні;
  • 34,2 млрд. грн. зовнішні.

В 4кв2012 очікується залучення мінфіном 6,8 млрд. грн. за рахунок випуску 2 млрд. грн. довгострокових ОВДП та 4,8 млрд. грн. середньострокових. Окрім цього планується випуск КЗ для населення на $200 млн.

Коментар аналітика: Обсяг залучень на 2013 рік передбачається на 17% або 17 млрд. грн. більший ніж цього року. При цьому внутрішніх запозичень планується випустити на 20,4 млрд. грн. або 33% більше. Це – досить сміливий прогноз Мінфіну з огляду на стан економіки та фінансового ринку.

Враховуючи пікові потреби у рефінансуванні боргів на наступний рік та дуже ймовірне зростання дефіциту бюджету понад запланованих 27,8 млрд. грн. це може поставити Мінфін у скрутне становище та загострити стрес на борговому ринку.

Платіжний баланс у серпні 2012 року.

Коментар аналітика: В останні місяці в платіжному балансі спостерігаються цікаві тенденції.

1) Швидко зростає імпорт; 2) Скорочується відтік валюти в готівку; 3) Збільшується борг у реальному секторі, передусім за рахунок торгових кредитів, кредиторської заборгованості.

Це все наштовхує на думку про переорієнтацію потоків капіталу для обслуговування сірого імпорту з тіньового сектору в офіційний. Разом з тим, така переорієнтація приносить небагато користі, оскільки тепер замість оплати тіньового імпорту за готівку відбувається оплата офіційного імпорту в кредит. Враховуючи, що в будь-якому випадку валюта повинна залишити країну, жодної користі від детінізації платіжний баланс не відчує.

Внутрішня привабливість економіки України залишається низькою, про що свідчить слабкий притік від ПІІ. Зараз вони становлять менше 4% ВВП, тоді як до кризи їх притік був в середньому 6%.

Дефіцит поточного рахунку за 12 місяців розширився до $13,6 млрд. і у абсолютному виразі вже перевищив докризовий максимум. Зважаючи на те, що економіка України в доларовому виразі є меншою ніж до кризи, відносно ВВП дефіцит також перевищив максимум, і у 3 кв. ймовірно складе дещо нижче 8% ВВП.

Кошти на ЄКР впали до багаторічного мінімуму

На початок жовтня кошти на казначейському рахунку уряду впали до 2,2 млрд. грн., що стало рекордним мінімумом для цього місяця за останні 10 років.

Коментар аналітика: Стан бюджету зараз є найгіршим з часів 2009 року. Ймовірно за все, уряд зможе так-сяк дотягнути до виборів, однак після них одразу розпочнеться вимушена фіскальна економія.

Враховуючи те, що у жовтні аукціони з продажу ОВДП проводитимуться лише двічі (і ті формальні, оскільки пропонуватимуться нецікаві ринку папери), а уряду потрібно погашати понад 8 млрд. грн. внутрішніх і зовнішніх боргів (найбільше з червня), виникає велике запитання, як це буде зроблено без виходу на боргові ринки.

За 9міс.2012 укр. металургійні підприємства скоротили виробництво готового прокату порівняно з аналогічним періодом минулого року на 3,5%, до 20,411 млн. т.

У вересні 2012 р. випуск готового прокату знизився в порівнянні з серпнем 2012 р. на 4,2%, до 2,054 млн. т, в порівнянні з вереснем 2011 р. - на 17%.

Коментар аналітика: Негативна новина. Металурги продовжують залишатись в поганому становищі, та ще й проблеми з цінами в Китаї тримають ринки в напрузі.

Українське виробництво сталевих труб у вересні зросло на 21,8%, порівняно з серпнем 2012, але на 2,2% зменшилось порівняно з вереснем минулого року, до 172,4 тис. тонн.

Коментар аналітика: Таким чином, за дев’ять місяців в цілому обсяг виробництва сталевих труб склав 1 565 тис. тонн, що на 5% менше порівняно з аналогічним показником минулого року.

Розбивка по заводах показує, що зростання обсягів виробництва у вересні порівняно з серпнем поточного року завдячує збільшенню завантаженості Харцизького ТЗ. У вересні завод виготовив 32,3 тис. тонн труб великого діаметру. А в цілому за 9 місяців – 324 тис. тонн, що на 28% менше порівняно з минулим роком, але результати виробничої діяльності у вересні вже є досить хорошими після середньомісячної завантаженості ~8 тис. тонн протягом трьох місяців поспіль (червень-липень-серпень). Скоріше всього завод отримав замовлення, але поки що у пресі немає ніяких новин. Як насправді є покаже наступний місяць.

Заводи групи Інтерпайп продовжують демонструвати хорошу завантаженість. У вересні 2012 року  Нижньодніпровський трубопрокатний виготовив більше 40 тис. тонн (+20%  вер.12/вер.11; +2% вер.12/серп.12).

Новомосковський ТЗ дещо зменшив обсяг виробництва у вересні (22,7 тис. тонн), але в цілому за дев’ять місяців виготовив 192 тис. тонн сталевих труб (+17%, р/р).

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 2 октября 2012
Падение
8 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаПадение
Eavex Capital
Premarket: шансы на рост призрачныеПадение
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital
Перед открытиемПадение
Брокерский Дом "Открытие"
Откроемся минусомПадение
Алексей Обруч "Gainsfort online"
ПремаркетПадение
Инвестиционная группа ІТТ
Комментарии к открытию рынка
ООО "Восточно-Крымская фондовая компания"
ПремаркетПадение
Роман Петров, аналитик "Al-Ros"


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду