Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 07:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 30 октября 2012

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 875,04-0,01%

Американські біржі сьогодні другий день поспіль будуть закриті у зв’язку з ураганом Сенді, який вирує біля східного узбережжя США. Як підрахували аналітики, це перше закриття бірж на два дня підряд через погодні умови з 1888 року.

Європейські ринки вчора знижувалися на тлі затягування Іспанією вирішення питання свого порятунку та слабких фінансових результатів компаній за 3 кв.

Український ринок другий день реактивно зростає. З мінімуму в п’ятницю індекс УБ вже зріс на 15%, а деякі акції – на 18-20%. Звісно, свій внесок зробили вибори, які для спекулянтів стали певним поштовхом для раллі. Однак, тут зіграв роль сам факт завершення виборів, а не їх результати, оскільки принципово вони не вплинули на розташування сил у парламенті.

Разом з тим, не дивлячись начебто на стрімке зростання, судячи з обсягів та характеру торгів, особливого ажіотажу на ринку немає. Так, обсяг торгів лише трохи перевищив 10 млн.грн., а основні покупки вчора припали на перші 40 хвилин торгів, тоді як увесь інший час ринок просто намагався втриматися на досягнутих рівнях. Попит іноземних інвесторів, якщо і є, то дуже обережний і точковий, у окремих позиціях. Таким чином, злет ринку поки що такий же спекулятивний як і його падіння до минулої п’ятниці. І наскільки довго протримається зростання, сказати важко. Судячи з техніки, ринок може знову відкотитися до рівня 800 пунктів, і якщо цей рівень втримається, можна буде розраховувати на більш тривале раллі протягом наступних 1-2 місяців. Минулого разу, коли ринок був приблизно на цих же рівнях на початку червня, висхідна корекція піднесла індекс на 60% з мінімуму за трохи менше ніж місяць.

Попри раллі на ринку акцій, ситуація на міжбанківському ринку стала критичною. Так, на минулому тижні процентні ставки овернайт знаходилися перманентно вище 23% з піком у 49% в п’ятницю, що стало найвищим рівнем за 3,5 роки. Такий пік не пояснюється лише дефіцитом гривні – її було хоч і менше комфортного обсягу на коррахунках, однак не критично мало. Середньоденні залишки коливалися у межах 16-20 млн.грн. Втім навіть такий стан міжбанку не стримав гривню від девальвації на готівковому ринку до 8,17-8,18 в кінці тижня з 8,15-8,16 на його початку. Звісно, не варто відкидати фактор виборів, однак зростання ставок на міжбанку може також свідчити про те, що ситуація досягла певного критичного рівня, коли подальше здорожчення гривні та обмеження її пропозиції не може стримати її девальвацію. Таким чином, з однієї сторони, без вливання ліквідності в систему дуже скоро може настати платіжна криза, коли не буде грошей для обслуговування обігу товарів, виплати депозитів, рефінансування тощо. З другої сторони, додаткова ліквідність в банківській системі досить легко може розкачати валютний ринок, судячи з обсягу «відкладеного» та «незадоволеного» попиту на валюту. В цьому разі, НБУ повинен або ж опустити курс гривні, або ж піти на відносно велике скорочення ЗВР.

Ситуація загострюється й тим, що Україні в найближчі два дні потрібно буде погашати біля $410 млн. боргу перед МВФ та ОВДП на суму 1,7 млрд.грн. Дещо пізніше, на початку листопада також відбудеться плановий платіж МВФ на суму $180 млн. з боку уряду та $1 млрд. з боку НБУ, а також погашення єврооблігацій Києва на суму $250 млн. Вочевидь, відчуваючи дефіцит грошей на рахунках, Мінфін вчора оголосив про позаплановий аукціон, на якому буде розміщуватися 5- та 7-річні ОВДП та 3-річні індексовані ОВДП. Таким чином, ситуація з ліквідністю банківської системи може стати ще більш критичною. Тому дії НБУ в найближчий час бачаться визначальними та можуть вплинути навіть на хід торгів на ринку акцій.

Слід відзначити деякі фінансові результати українських компаній за 3 кв., зокрема сектору генерації. Так, Центренерго погіршила свої показники рентабельності порівняно з аналогічним періодом 2011 року (окрім валової): EBITDA рентабельність знизилась з 20% до 16%, а рентабельність за чистим прибутком – з 18% до 11%. Основною причиною зменшення прибутковості є відсутність у цьому році статті «інші операційні доходи», яка минулого року нараховувала 152 млн. грн. (у третьому кварталі) та 140 млн. грн. (у четвертому). В цілому ж Центренерго збільшила обсяг виробництва електроенергії за 9 місяців поточного року на 32%. І якби компанія мала б не найменший тариф в галузі – могла б покращити свою прибутковість. Натомість ми маємо коефіцієнт EBITDA/Мвтг. на рівні $6,7 в цілому за 9 місяців 2012 року ($8,2 – в минулому році). Згідно останніх новин по поставках вугілля за ціною 900-950 грн./тонну, можемо очікувати у 2012 році позитивний фінансовий результат. Нині ринкова ціна Центренерго складає 5,5 грн. за акцію. Врахувавши фінансові показники за останні чотири квартали отримаємо:EV/S ttm 0,30; EV/EBITDA ttm 6,0.

Донбасенерго другий квартал поспіль демонструє дуже гарні фінансові показники. Незважаючи на невелике зменшення квартал до кварталу обсягів виробництва (-6%), рентабельність і валова, і EBITDA, і за чистим прибутком зросли. Таким чином, рентабельність EBITDА Донбасенерго зрівнялась з рентабельністю Центренерго, а в цілому за 9 місяців поточного року навіть перевищила її на 1%. Відповідно і показник EBITDA/Мвтг. склав $7,7. Ринкова ціна Донбасенерго складає 17,3 грн. за акцію. Врахувавши фінансові показники за останні чотири квартали отримаємо:EV/S ttm 0,19; EV/EBITDA ttm 2,05; P/E ttm 1,8. Акції торгуються з дуже низькими ринковими мультиплікаторами.

Серед інших результатів, Концерн Стірол відзвітувався досить погано, вкотре декларуючи великий збиток. Укртелеком – навпаки покращив рентабельність та показав чималий чистий прибуток. Детальніший аналіз результатів цих компаній наведено нижче.

Новини

«Концерн Стирол». Фінансова звітність за результатами третього кварталу 2012 року.

Коментар аналітика: негативна звітність. Результати 3кв.2012р. хоч і дещо покращуються порівняно з 2кв.2012р., однак зберігається тренд катастрофічного погіршення фінансових результатів підприємства в річному виразі. В 3кв.2012р. порівняно з 2кв.2012р. за відносно однакового рівня отриманого чистого доходу валовий збиток знизився на 21% до 271 млн. грн., збиток за EBITDA на 18% до 352 млн. грн., чистий збиток на 16% до 422 млн. грн.

За 9міс.2012р. порівняно з 9міс.2011р. підприємство нарощує обсяг реалізації на 33% до 4,8 млрд. грн. Однак, якщо протягом 9міс.2011р. отримано 131 млн. грн. валового прибутку, то аналогічний результат 9міс.2012р. це 1,2 млрд. грн. збитку.  Збиток за EBITDA зростає в 33 рази до 1,5 млрд. грн., а чистий збиток у 8 раз до 1,7 млрд. грн.

«Укртелеком». Фінансова звітність за результатами третього кварталу 2012 року.

Коментар аналітика: позитивна звітність. За 3кв.2012р. компанією отримано чистий дохід 1,65 млрд. грн., що майже на рівні 2кв.2012р. В той же час, зважаючи на більш рентабельну діяльність в 3кв.2012р., валовий прибуток зріс на 7% до 500 млн. грн., EBITDA – на 32% до 548 млн. грн., чистий прибуток на 88% до 223 млн. грн.

Умовне порівняння результатів 9міс.2012р. з результатами 9міс.2011р. свідчить про зниження чистого доходу на 2% до 4,9 млрд. грн. Валовий прибуток зростає на 34% до 1,35 млрд. грн., а EBITDA на 12% до 1,25 млрд. грн. Якщо за 9міс.2011р. (за ПСБО) компанією було отримано 210 млн. грн. збитку, то за 9міс.2012р. (за МСФЗ) отримано 348 млн. грн. чистого прибутку.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 30 октября 2012
Падение
2 6
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Перед открытием
Брокерский Дом "Открытие"
Утренний обзор рынкаПадение
"НАВИГАТОР-ИНВЕСТ", Виталий Булынин.
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ
Комментарии к открытию рынка
ООО "Восточно-Крымская фондовая компания"
Premarket 30/10: блок статистики может повлиять на расстановку сил до конца неделиРост
Дмитрий Михайлусенко, ведущий специалист департамента интернет-трейдинга Dragon Capital
Ежедневный обзорРост
ИК Велес Капитал Украина


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду