Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 03:18
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 10 декабря 2012

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 919,16-0,67%

Фондовий ринок України завершив тиждень зростанням на 60 пунктів. Раллі не поширилося на усі акції індексу, концентруючись в основному біля декількох. Обсяги торгів також особливо не зросли, хоч і були дещо вищими, ніж на попередньому тижні. Це наштовхує не думку про нестійкість підйому і значний ризик корекції з рівнів 920-950 до 820-850.

Золотовалютні резерви (ЗВР) НБУ скоротилися у листопаді на $1,5 млрд. до $25,3 млрд. Інтервенції НБУ склали $2,3 млрд. На готівковому ринку знову спостерігався високий попит на валюту, з негативним сальдо купівлі-продажу на рівні $1,5 млрд. Не слід забувати, що у листопаді Україна розміщувала єврооблігації на $1,25 млрд., тож якби не вони, ЗВР скоротилися б ще більше. Зважаючи на те, що у грудні Україні навряд чи вдасться залучити гроші у такому ж обсязі з зовнішніх ринків, на кінець року резервів у НБУ буде менше $25 млрд., або 3 місяців імпорту.

В світлі цих тенденцій, у п’ятницю агентство S&P вслід за Moody’s знизило рейтинг України на 1 щабель з В+ до В. Основною причиною стали втрата резервів та ризик неспроможності забезпечити курсову стабільність у 2013 році з огляду на високі фінансові потреби у валюті.

Необхідність уникнути подальших знижень рейтингів та утримати курс гривні від різкого падіння штовхатиме Україну у 2013 році до пошуку альтернативних джерел валюти, якщо владі не вдасться вмовити МВФ піти на поступки у питаннях тарифів. Поки що базовим сценарієм залишається відсутність прогресу у відносинах і як наслідок відсутність траншів з боку Фонду. Як висловився М.Азаров, кандидатуру якого президент знову подав на посаду прем’єра, «Домовимося - прекрасно. Ну а буде якесь непорозуміння - теж проживемо. Не помремо». Альтернативою МВФ може стати повне, або часткове приєднання України до Митного Союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, про що також натякали В.Янукович та М.Азаров на минулому тижні. Схоже, з альтернативного сценарію, «сценарій МС» стає все реальнішим. Однак, на наш погляд, вступ до нього не передуватиме і не упереджуватиме, а скоріше слідуватиме за валютною кризою, якщо така буде. У будь-якому разі, питання вступу – не питання двох-трьох місяців, а питання курсу та значних виплат – як раз знаходиться у такій перспективі.

З інших новин, монетарна статистика за листопад продемонструвала сезонне зниження монетарних агрегатів: «вузькі» гроші (монетарна база) впала на 7 млрд.грн., або майже на 3% м/м, а «широкі» гроші (грошова маса) – на 1,7 млрд.грн., або 0,2% м/м. Населення продовжило нести гроші у банки навіть після виборів, причому попри високі ставки у гривні, перевага все одно віддавалася валюті. Так, валютні депозити населення зросли на 4 млрд.грн., тоді як гривневі – лише на 1,5 млрд.грн. В той же час, кредитна активність банків залишалася млявою і зосереджувалася навколо кредитування бізнесу, а не населення.

Дані з Китаю, які були опубліковані в неділю зранку, засвідчили, що третій місяць поспіль економіка прискорюється. Аналітики очікують, що ВВП за підсумками 4 кв. зросте на 7,7-8,0% р/р, після найнижчого за три роки темпу зростання у 3 кв. – 7,4%. Однак ця інформація вже вийде у новому році. А поки промисловість показала зростання випуску на 10,1% р/р, роздрібні продажі прискорилися до 14,9% р/р, інвестиції зуміли зрости за 11м2012 на 20,7% р/р. Акселерація економіки призвела до невеликого пришвидшення інфляції: у листопаді вона становила 2,0% р/р проти 1,7% р/р у жовтні. Проте, не всі індикатори листопада були такі яскраві. Так, експорт різко загальмував з 11,6% р/р у жовтні до 2,9% р/р у листопаді, а імпорт взагалі не зріс у річному виразі порівняно з минулим роком. Також вказують на те, що приватні інвестиції на противагу державним не зростають, що сигналізує про нестійкість економічного підйому останніх місяців.

На цьому тижні центральною подією стане засідання ФРС США у вівторок-середу. Деякі аналітики очікують подальших заходів монетарного стимулювання економіки з огляду на завершення операції по заміщенню коротких облігацій на довгі (Twist). Поки що ФРС не давало жодних сигналів про свої майбутні дії, тож рішення може стати несподіваним. Увага також буде прикута до переговорів у Білому Домі з приводу бюджету. Реально, у політиків залишилося 2 тижні, щоб вирішити проблему перед різдвяними святами. Інвестори навряд чи будуть приділяти увагу іншим питанням та макроекономічним даним, і акції напевне будуть досить волатильними. Існує також ризик розпродажу, якщо нерви деяких інвесторів не витримають очікування. Як відомо, той, хто продасть раніше, буде у виграші, тож можливо поспіх у цій справі відіграватиме чималу роль у торгах на цьому тижні.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 10 декабря 2012
Падение
1 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Обзор рынка акций перед открытием дня
SORTIS
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду