Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 01:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 15 января 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 921,57-2,84%

Ринки продовжують коливатися поблизу нещодавніх максимумів, роблячи невпевнені спроби переписати їх. Так, наприклад, німецький DAX вчора намагався прорвати рівень 7800 доверху, однак так і не зміг цього зробити. Японський Nikkei також відскочив униз від рівня 11000 на тлі здорожчання єни. Єна, до речі також відштовхнулася від рівня 89.50 до якого вона подешевшала з 77,50 за три з половиною місяці. На американському ринку акції Apple ледве втрималися вище позначки у $500, однак не виключено, що вже сьогодні вони її проб’ють донизу і торгуватимуться на 11 місячних мінімумах. Усе це сигналізує про те, що поступово раллі насичується і різка корекція стає дуже ймовірною.

Які будуть її драйвери? По-перше, над економікою США все ще нависає ризик зниження рейтингу та непідвищення боргового ліміту. По-друге, розчаровуючими можуть стати корпоративні результати американських компаній за 4 кв. Сезон звітів лише розпочався, тому основні сюрпризи ще попереду. По-третє, можуть відновитися ризики європейської кризи. Зараз інвестори почувають себе занадто спокійно по відношенню до Європи, незважаючи на триваючу рецесію в Італії, Іспанії, Греції тощо. По-четверте, досить ймовірним є нове уповільнення Китаю. По-п’яте, ризик суверенних проблем в Японії, яка останнім часом розвиває активну діяльність у сфері монетарного пом’якшення.

Тобто, як бачимо, ризиків достатньо, хоча жоден з них зараз не сприймається гостро. Однак, як відомо, точка зору інвесторів може швидко і кардинально змінюватися, тому потрібно бути готовим до будь-чого.

Тим часом в Україні влада знову обіцяє домовитися з МВФ, місія якого приїжджає 24 січня. Проте, ми радимо звертати увагу не на слова, а на справи. Без виконання раніше озвучених умов, Фонд не буде поновлювати співпрацю з Україною. А поки що жодних кроків, які б наближували Україну до МВФ владою зроблено не було. Наприклад, вчора Кабмін прийняв рішення про докапіталізацію Нафтогазу на 8 млрд.грн. за рахунок ОВДП. Тобто, це свідчить, що підняття тарифів вже не на часі, хоч які б там не відбувалися дискусії стосовно таких планів з боку НКРЕ. Вочевидь, перед приїздом МВФ влада хоче прийняти ряд косметичних заходів, які б маскували небажання робити дійсно непопулярні кроки.

Як би там не було, український ринок мало реагує на усі ці події. Активність на ньому знизилася. Обсяги торгів впали нижче 4 млн.грн. в день протягом останніх сесій. А останні рухи в окремих акціях вказують на те, що певна корекція цін також назріла.

Новини

Макроекономіка

На сайті «Блумберг» вийшла замітка під назвою: «Лідери Євро зони заявили, що найгірше, що стосується економічних проблем вже позаду».

Стаття цитує, перш за все, висловлювання Во́льфганга Шо́йбле (Wolfgang Schäuble), Міністра фінансів Німеччини 11 січня 2013 року, що найгірше для європейської валюти позаду. Здається тут є помилка в даті, та це не змінює суті. Подібне висловлювання зробив Шойбле в інтерв’ю німецькій газеті Більд (Bild) 27 грудня 2012 року. Аналогічне висловлювання «Найгірше для евро кризи вже позаду», яке скоріше за все і спутав «Блумберг», зробив 9 січня на п’ятому економічному самміті в Мюнхені, Німеччина «Welt» комісар ЄС по валютній політиці Оллі Рен (Olli Rehn), повторюючи свої висловлювання, які він робив в жовтні та грудні 2012 року.

Блумберг також цитує позитивні висловлювання Голови ЄЦБ Драгі стосовно виходу євро зони з рецесії в 2013 році та посилається на зниження ставок за 10-и річними облігаціями Іспанії з пікових 7,62% в липні 2012 року до нинішніх 4,84%, а також на зростання курсу євро до 1,3343 минулого тижня – найвищого значення з березня 2012.

Вочевидь ситуація в еврозоні виглядає краще, ніж раніше.

Хоча на тому ж самміті в Мюнхені німецький канцлер Ангела Меркель заявила, «що є ще багато роботи, яку необхідно зробити». Відомі і скептичні настрої деяких представників банківської спільноти стосовно програми викупу суверенних облігацій країн євро зони та змішування монетарної та фіскальної політики.

Гірничо металургійний комплекс

За повідомленням УГМК за тиждень 3.01.2013- 10.01.2013 при експортних поставках з України вартість заготовки зросла на +15 $/т (+2,9%), арматури на +10 $/т (+1,7%), катанки +5 $/т (+0,9%). Вартість дрібного сорту лишилась незмінною. 

Також за тиждень не змінились вартість слябу, горячекатанного рулону та холоднокатонного рулолону. Товстий лист подорожчав на +5 $/т (+0,9%).

За місяць з  13 грудня по 10 січня вартість заготовки при експорті на умовах FOB Чорне море зросла на +23 $/т (+4,5%), арматури на +5 $/т (+0,9%), катанки +8 $/т (+1,4%). Вартість сорту знизилась на -10 $/т (-1,6%). 

Ціна на сляб за місяць не змінилась. Ціна на гарячекатаний рулон піднялась в середині грудня на +7 $/т і знову опустилась. Ціна холоднокатаного рулону, як і товстого листа за місяць зросла на +5 $/т.

Це очікувана динаміка на початку року. Однак динаміка по плоскому прокату дуже слаба – слабкіше, ніж раніше очікувалась.

Що стосується сировинного ринку. Залізна руда за тиждень ще подорожчала на 1 долар США і ріст припинився. Ціна індійського концентрату 63,5% зараз складає US$156,3 CRF Китай. Зменшився імпорт залізної руди в Туреччину.

Поміж тим зросли ціни на металобрухт в Туреччині і експортні ціни на коксівне вугілля з Австралії. Ціни на коксівне вугілля при поставках через Атлантику (в Європу) майже не змінились.

Останні новини дуже позитивні для цін акцій гірничорудних підприємств та економіки України в цілому. Проте, імовірно, такі високі ціни на руду – тимчасові.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 15 января 2013
Падение
7 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
ПремаркетПадение
Инвестиционная группа ІТТ
UX вырос на 0,9%
АРТ КАПИТАЛ
Ежедневный обзорПадение
ИК Велес Капитал Украина
Premarket 15/01: пусть новых денег пока нет, но мы обречены не падатьРост
Олег Дрыжак, инвестиционный управляющий Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду