Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 01:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 17 января 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 888,78+0,44%

Розпродаж на українському ринку продовжився. За день індекс УБ втратив 4% після падіння на 2,9% у вівторок. В результаті індекс впав під позначку 900 пунктів, закрившись на рівні 885. Всі акції індексного кошику втратили однаково багато, але найбільше усіх знизилися Азовсталь (-6,6%) та Укрсоцбанк (-5,5%). Загальний обсяг торгів був максимальним за останній місяць – 7,7 млн.грн., що може сигналізувати про невелику паніку серед спекулянтів. А значить і про насичення падіння і можливий відскок наверх.

Світовий Банк погіршив прогноз зростання економіки України на 2013 рік з 3,8% до 2,2%. Також фінустанова бачить здешевлення курсу гривні до 8,70. Слід сказати, що як правило, світові організації ніколи не бувають попереду подій і прогнозують вже загальноочікувані тенденції. Так і сталося у випадку зі Світовим Банком, який паралельно оцінює зростання у 2012 році на рівні 0,5%, а не 2,5% як 6 місяцями раніше.

Як би там не було, консенсус очікує зростання ВВП у 2013 році в межах 2,0-2,5% після вочевидь стагнаційного 2012 року. Останні дані по окремих секторах економіки за грудень – сільському господарству, транспорту та торгівлі – підтверджують цей висновок. Так, виробництво продукції с/г впало за результатами 2012 року на 4,5%, а обсяги транспортних перевезень скоротилися на 4,9%. Лише роздрібна торгівля продовжує показувати бум – обсяг товарообороту зріс на 15,9% за 2012 рік. Сьогодні Держстат опублікує дані по промисловості та будівництву за рік, і тоді вже можна буде більш точно сказати, яким було зростання економіки у 2012 році.

Досить несподівано, Укрексімбанк зумів продати єврооблігації на $500 млн. на 5 років. Цілком можливо, що слідом за ним на зовнішні ринки капіталу вийдуть ще кілька державних компаній та власне Україна. Деякі експерти пов’язують поїздку до США віце-прем’єра С.Арбузова та міністра фінансів Ю.Колобова саме з цим – пошуком інвесторів.

На міжбанку триває сплеск ліквідності. Так, вчора коррахунки банків зросли до рекордного максимуму – 29,4 млрд.грн. В результаті, ставки на міжбанку впали до 3-4%. Банки не відчувають нестачі грошей, тому пішли вниз і депозитні ставки. Єдина небезпека полягає в тому, що така переліквідність системи може вилитися на валютний ринок і розкачати курс долара. Втім, поки що курс залишається на рівні 8,14-8,15.

Сьогодні важливих даних у світі не виходитиме. Деяку реакцію можна очікувати на дані по сектору нерухомості США, але лише у випадку, якщо реальні цифри будуть сильно відрізнятися від прогнозів. Вчорашні цифри по американській інфляції та промисловому виробництву були загалом в рамках очікувань, тож на ринок вони особливо не вплинули. Значно важливішими будуть завтрашні дані по Китаю: ВВП за 4 кв. і за рік, промислове виробництво та інвестиції.

Новини

Макроекономіка

14 січня 2013 року Світовий банк опублікував доповідь Global Economic Prospects з прогнозами стосовно перспектив світової економіки в 2013, а також поглядом на 2014 і 2015 роки.

Світовий банк прогнозує зростання ВВП України в 2013 р. на рівні 2,2%. При цьому в липневому прогнозі банк очікував зростання ВВП на рівні 3,5%. Прогноз погіршено на 1,3 в.п. У 2014 р. банк прогнозує зростання економіки України на 3,2%, що також нижче липневого прогнозу (4%). Курс національної валюти в 2013 році за прогнозом банку знизиться до 8,7 гривень за долар США. В наступні 2014 та 2015 роки він укріпиться до 8,6 та 8,4 гривень за долар США.

Нагадаємо, в держбюджеті України на 2013 р. закладено зростання ВВП на рівні 3,4%, середньорічний курс гривні до долару США на рівні 8,4 гривні за долар США.

Нижче наведено фрагмент таблиці взятого з сайту Світового банку з останніми прогнозами по Україні. По деяким цифрам з неї, щоправда, виникають запитання.

Машинобудування

Російська INFOLine в публікації від 30 листопада повідомила про зниження ціни на піввагони російського виробництва до 2 млн. руб. Пікова ціна 2011 року - 2,6 млн. руб. Очікується подальше зниження ціни на піввагони російського виробництва в 2013 році до 1,7 млн. руб. При цьому російські виробники опиняться в дуже складному становищі через велике боргове навантаження майже в усіх виробників – деякі компанії можуть опинитись навіть на грані банкрутства. Ситуація для них ускладнюється тим, що російські виробники в 2012 році мали дуже низьку рентабельність EBITDA, яку у них «відібрали» постачальники комплектуючих. Ціна на крупне вагонне литво в Росії виросла з 200 тис. руб за комплект в 2010 до 660-700 тис. руб восени 2012 р. За оцінками інформаційного ресурсу українські ж виробники через відсутність значного боргового плеча та нижчу собівартість зможуть комфортно продавати вагони за ціною 1,5 млр. руб. за вагон.

За оцінками генерального директора "Infoline-Аналітика" Михаїла Бурмистрова попит на вагони в Росії в 2013 році може впасти вдвічі до 45-50 тис. шт.., з яких 30 тис. піввагони.

Як захід в Росії обговорюється введення утилізаційного збору для українських виробників вагонів в розмірі 150-200 тис. руб., що дозволить вирівняти ціни українських та російських виробників.

Стаханівський ВБЗ бореться зі зниженням попиту в Росії на піввагони збільшенням поставок в Прибалтику та розширюючи продуктовий ряд в сторони спеціалізованих вагонів, Крюківський ВБЗ намагається збільшити виробництво пасажирських вагонів та вагонів метро, розпочати виробництво швидкісних потягів та залучив російського інвестора.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 17 января 2013
Падение
1 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital
Ежедневный обзорПадение
ИК Велес Капитал Украина
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ
Premarket: и верю я, не все еще пропало…Рост
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду