Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 01:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 30 января 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 974,39-0,4%

Дані по американській економіці вчора були неоднозначними. Ціни на нерухомість виросли на 5,5% р/р у листопаді за інформацією S&P/Case-Shiller, а от споживчі настрої обвалилися до 13-місячного мінімуму, з 65,1 до 58,6 пунктів. Проте, ці суперечливі макроекономічні дані не змінили напрямку руху ринку, і індекс S&P500 закрився на свіжому 5-річному максимумі 1508 пунктів. Напевне, чи не основним драйвером ринку акцій зараз є фінансові результати за 4 кв. З третини акцій індексу, які відзвітували, 75% перевершили очікування по прибутках та понад 65% - по доходах.

Сьогодні зранку зростання на глобальних ринках триває. Китайські акції підскочили на 1%, а японські – на 2,3%. Серед важливих подій – рішення ФРС США по монетарній політиці та публікація ВВП США за 4 кв. Як очікується, Б.Бернанке підтвердить наміри продовжувати програми викупу активів визначеними темпами у $85 млрд. в місяць до відчутного поліпшення ситуації на ринку праці. ВВП США за прогнозами суттєво уповільниться у 4 кв. порівняно з 3 кв. – з 3,1% до 1,2% кв/кв. Сьогодні ж Держстат опублікує попередню оцінку ВВП України за 4 кв. та 2012 рік. За нашими прогнозами, ВВП у 4 кв. міг впасти на 2,6-2,9% р/р, внаслідок чого загальне річне зростання майже зупинилося (0,0-0,2%) після експансії на 5,2% у 2011 році.

Український ринок навряд чи відреагує на ці події. Раллі в акціях триває вже другий день, однак воно пов’язане скоріш з частковою ліквідацією відставання від глобальних ринків, ніж фундаментальними факторами. Дисконт між Україною і світом зараз розширився вже настільки, що, напевне, переважає існуючі ризики. Насправді, якщо глобальні ринки знаходяться біля 5 річних максимумів, а український ринок – біля 4-річних мінімумів, лише цього та невеликої порції сміливості може бути достатньо для руху вгору. Сьогодні індекс УБ, напевне, подолає рівень опору у 980 пунктів і зробить спробу вперше за 4 місяці закріпитися вище позначки у 1000 пунктів.

Новини

Макроекономіка

Україна підписала газову угоду з Shell

За словами віце-прем’єра Ю.Бойка, 31-60% видобутого газу належатиме Україні. За оптимістичним варіантом, Shell може добувати 20 млрд.куб.м. газу на рік, за песимістичним – 7-8 млрд.куб.м. Промислове добування газу почнеться у 2017 році.

Уряд розробив державну програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр.

Програма визначає 6 пріоритетних напрямків та передбачає 180 млрд.грн. державних капіталовкладень. Схожі програми розробляються час від часу, однак залишаються на папері. Наскільки ця програма буде транслюватися в конкретні дії, покаже лише час.

Публічний борг України у 2012 році зріс до 515 млрд.грн.

Державний внутрішній борг склав 190 млрд.грн., державний зовнішній борг - $26 млрд., гарантований внутрішній борг – 16 млрд.грн., гарантований зовнішній борг - $12,5 млрд.

Загалом, за 2012 рік борг зріс на 8,8%, або на $5,2 млрд. і приблизно становив 38% ВВП.

За 4 кв. борг зріс на $2,6 млрд., за листопад – на $1,75 млрд.

За листопад відбулися такі зміни у борзі:

-    на 4 млрд.грн. розміщено облігацій Укравтодора під гарантії уряду;

-    на $550 млн. розміщено єврооблігацій Фінінпро;

-    на $1500 млн. залучено кредит від Експортно-імпортного банку Китаю в рамках кредитної угоди на $3 млрд. по кредитуванню проектів у с/г;

-    на 7,5 млрд.грн. зменшився борг по ОВДП.

Фінансовий сектор

Банк Форум отримав 0,7 млн. грн. прибутку у 4кв. 2012. Фінансові показники українських банків протягом 2012 року покращувались, однак ще дуже далекі від звичайних для сектора.

Акції банків, як в світі та і в цілому по країнам, які розвиваються, зросли до багатомісячних максимумів. Індекс MSCI EM Banks Index, який відслідковує ціни акцій банків країн, які розвиваються, зріс до максимуму за півтора року. Востаннє таке високе значення спостерігалось 3 серпня 2011 року.

На фоні високих цін банків в регіоні Центральної та Східної Європи, ЦВЄ (Польща, Чехія, Угорщина), слабких макроекономічних показників, в тому числі і прогонних на 2013 рік та деякого погіршення якості кредитного портфелю банків регіону ряд аналітиків зайняло нейтральну та негативну позицію в рекомендаціях по акціях цих банків. В той же час провідні західні банки, які працюють в регіоні Unicredit, Raiffeisen, Erste наголошують на тому, що прибутки банків в країнах регіону ЦВЄ непогані і регіон є локомотивом в зростанні прибутків в цілому фінансового сектору в Європі. При аналізі рекомендацій аналітиків фондового ринку необхідно ще раз наголосити, що ринкові коефіцієнти провідних банків Польщі та Чехії зараз суттєво перевищують середні значення по економічному циклу, а темпи зростання активів банків Угорщини негативні. Стосовно ряду банків Туреччини ті ж самі міжнародні брокерські компанії займають більш «конструктивну» позицію, що означає рекомендацію на купівлю акцій окремих з фінансових установ цієї країни. Однак аналітики підкреслюють, що зараз на фоні більш високих цін акцій банків цієї країни та прогнозного слабкого росту прибутковості сектору в 2013 році треба гарно вибирати емітентів. Перевагу в регіоні EMEA (Європа, яка розвивається, Близький Схід та Африка), який включає всі вищезгадані країни, аналітики надають банкам Росії, керуючись тими міркуваннями, що вони істотно дешевші і ринкові коефіцієнти цих банків нижчі за середні історичні. Макроекономічні показники країни непогані, а ринок банківських послуг ще ненасичений. Останнє означає зростання фінансових показників банків.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 30 января 2013
Падение
0 7
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Обзор фондового рынкаРост
ИК ИФГ КАПИТАЛ
Premarket 30/01: рынок может пробовать продолжить вчерашний ход торговРост
Олег Дрыжак, инвестиционный управляющий Dragon Capital
ПремаркетРост
Инвестиционная группа ІТТ
Думаем, наш рынок откроется ростомРост
Алексей Обруч "Gainsfort online"


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду