Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 01:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 1 февраля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1002,17+2,97%

Хоча індекс S&P500 опустився під 1500 пунктів, в цілому перший місяць 2013 року був найкращим з 1997 рокуамериканські акцій піднялися на 5,1%. Для порівняння: китайський ринок піднявся на 5,1%, російський ринок виріс на 6,2%, а український індекс УБ – на 2,4%.

Якщо говорити про вчорашній день на українському ринку, то він почався з розпродажів. Індекс впав на 2%, однак протягом дня відіграв втрачене і навіть в моменті вийшов в плюс. Серед акцій, які користувалися попитом, варто відмітити все той же Банк Аваль, який зріс на 1,3% за день та на 20% з початку року, незважаючи на негативну звітність за 4 кв., опубліковану вчора. В той час як доходи банку були більш-менш стабільними, адміністративні витрати розрослися на понад 20% за квартал та рік. В результаті, операційний прибуток банку (до відрахування у резерви) знизився до найнижчого рівня з 2007 року – 354 млн.грн. (у 3 кв. – 606 млн.грн.). Також банк заплатив багато податків у 4 кв. Все це призвело до отримання збитку у розмірі майже 35 млн.грн.

Окрім Банку Аваль, Центренерго та Єнакієвський МЗ стали єдиними, хто завершив день у плюсі. Також, окрім Банку Аваль з індексного кошику УБ у січні зростали лише акції Мотор Січі (+12%) та Укрнафти (+1%). Найгірший результат місяця був у Укрсоцбанку (-6,3%) та Авдієвського КХЗ (-5,3%).

Представник МВФ в Україні М.Альєр вчора заявив, що всі рекомендації та вимоги попередньої програми МВФ залишаються в силі і це право України вирішувати, чи варто виконувати їх в обмін на фінансування. Таким чином, для ринку все більш зрозумілим має стати те, що швидкого підписання угоди з МВФ не відбудеться. Однак, влада не піде на відкритий розрив з Фондом, залишаючи його як кредитора останньої інстанції на крайній випадок.

Сьогодні зранку Китай опублікував офіційний індекс PMI – 50,4, який несподівано виявився гіршим за очікування (51) та значення попереднього місяця (50,6). Натомість розрахований банком HSBC індекс HSBC-PMI зріс до 52,3. Цікаво, що якщо раніше вважалося, що ситуацію в економіці краще відслідковує HSBC-PMI, який покриває понад 400 фірм, то останнє розширення вибірки компаній по офіційному PMI до 3000 з 820, робить його важливішим індикатором активності.

Пізніше сьогодні також вийдуть остаточні дані по європейським індексам PMI, британському індексу та американському ISM. Також важливим звітом сьогодні буде звіт по ринку праці в США за січень. Очікується, що економіка створила 160 тис. нових робочих місць, а рівень безробіття залишився незмінним на 7,8%. Важливість цих новин полягає в тому, що вони здатні спровокувати корекцію на ринку, яка вже давно назріла, незалежно від результату.

Новини емітентів

«Укрсоцбанк»

Вийшла фінансова звітність ряду банків за 4-ий квартал 2012 року. В числі опублікованої звітності і звітність «Укрсоцбанку» (торгова марка Unicredit). Банк отримав мінімальний чистий прибуток як і в минулі звітні періоди в останньому кварталі - 1,9 млн. грн. Проте, останній звіт можливо розчарував любителів «трендів». Хоча для тих, хто аналізує сектор глибше, отримані результати не стали чимось несподіваним. Мова йде про значне скорочення чистого процентного доходу банку в 4-ому кварталі 2012 року в порівнянні з 3-ім кварталом 2012 з 610 млн. грн. до 490 млн. грн. Рік тому банк отримав на папері 729 млн. грн. чистого процентного доходу. Скорочення чистого процентного доходу, що є основним джерелом доходів банків, не є чимось несподіваним, і зниження його обсягів прослідковується протягом тривалого періоду часу. Але падіння ЧПД в 4-ому кварталі було глибшим, ніж звичайне продовження тренду і було викликане, в основному, різким зростанням процентних витрат. Останньому українські банки зобов’язані значним зростанням відсоткових ставок за депозитами в 4-ому кварталі 2012 через очікування девальвації гривні, а також дуже великим зростанням ставок на міжбанку через проблеми з ліквідністю. У банку в звітному періоді також дещо знизились процентні доходи (в лінії з трендом). Проте, для тих, хто добре розбирається в банківській сфері, в частині процентних доходів буде цікавим пізніше проаналізувати цей результат глибше. В звіті про грошові потоки зазначається сума реально отриманих відсотків. Згідно з правилами обліку, банки нараховують відсотки по всім кредитам, в тому числі і простроченим, які у разі не отримання додають до необхідних резервів. Фактично ж, з нарахованих процентних доходів отримують не всі. Це стосується у великій мірі «Укрсоцбанку». На жаль, різниця між нарахованими та фактично отриманими відсотками може бути значною. Звіт про грошові потоки буде доступний лише з виходом річного звіту банку.

Інше: продовжилась тенденція до зростання чистих комісійних доходів банку до 187 млн. грн. (позитивно для банку). Традиційно для 4-ого кварталу - імовірно через звичайні виплати премій персоналу в кінці року - зросли адміністративні витрати. Вони склали 465 млн. грн. в порівнянні з 357 млн. грн. в 3-ому кварталі 2012 року і 468 млн. грн. в 4-ому кварталі 2011 р. Через падіння чистого процентного доходу та сезонного зростання витрат значно зменшився операційний прибуток банку до відрахувань до резервів. Однак досить суттєве падіння паперового прибутку банку до резервів насправді істотно менше, якщо врахувати реально отримані, а не нараховані доходи. Також різко зменшились відрахування в резерви – 225 млн. грн. в порівнянні з 450 млн. грн. в 3-ому кварталі 2012. Однак, це, імовірніше за все, пов’язане не тільки з тим, що банк закінчує формування резервів по втратам по кредитам в період кризи, а й через те, що внаслідок зниження операційних доходів і прагнення показати мінімальний чистий прибуток банк не мав змоги резервувати більше. В примітці «Окремі показники діяльності банку» АКБ «Укрсоцбанк» за 4-ий квартал 2012 року любителі поглибленого аналізу можуть побачити помітну різницю між фактично сформованими резервами по кредитним операціям банку та (при їх знанні) необхідними резервами за досить жорсткими (можливо і занадто) вимогами НБУ. Хоча у формуванні резервів банк не самий останній з великих банків.

В 2013 році банки України, і «Укрсоцбанк» в тому числі, на жаль, продовжать працювати з дуже низькою прибутковістю через необхідність продовжувати формування значних резервів по раніше виданим кредитам. Будемо сподіватись на поступове зниження відсоткових ставок, що позитивно вплине на прибутковість та стійкість банків, а також клієнтів-позичальників.

Що стосується балансу банку, звертає увагу помітне збільшення ліквідності банку, що позитивно з точки зору зменшення ризиків контрагентів та депозитаріїв (вкладників банку).

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 1 февраля 2013
Падение
0 4
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Последний день января на фондовых рынках прошел под знаком продаж
Альтана Капитал
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ
Ежедневный обзорРост
ИК Велес Капитал Украина


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду