Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 01:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 5 февраля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1047,39+6,71%

Вчорашнє зниження на європейських ринках стерло усе зростання індексів Іспанії, Італії, Франції, Німеччини з початку року. Формальною причиною став корупційний скандал з іспанським прем’єром, якого закликали піти у відставку. Паралельно з цим, С.Берлусконі, який знову боротиметься на парламентських виборах в кінці лютого в Італії, пообіцяв відмінити податок на нерухомість, введений М.Монті у ході програми економії, яка дозволила Італії уникнути попадання у боргову кризу. На тлі цього одразу підскочили дохідності за іспанськими та італійськими облігаціями. Дохідність за 10-річними іспанськими бондами зросла на 22 пункти до 5,44%; за італійськими паперами зростання було дещо меншим – 14 пунктів до 4,47%.

Європейські ринки потягнули униз за собою увесь комплекс ризикових активів та призвели до зростання попиту на захисні активи. Зокрема, 10-річні американські бонди відійшли від позначки 2%, впавши до 1,95%. Японська єна також укріпилася з 93 до 93 єн за долар.

Разом з тим, американський ринок зумів досить безболісно пережити корекцію, впавши лише на 1%. Ще менше втратив комплекс металів – дорогоцінних та промислових. Серед валют різке падіння відбулося тільки в євро, тоді як традиційні ризикові валюти – австралійський та канадський долари - майже не знижувалися.

Тобто, падіння ринку більше зачепило європейські активи. Тож, можливо, це не стане початком глобальної корекції і ми ще побачимо відскок угору, зокрема і по українським акціям, які вчора впали одразу на 2%. Падали всі акції індексу, за винятком лише Укрнафти, яка знову підскочила майже на 20% на великих обсягах, та Укрсоцбанку, який втримався від зниження, можливо, на словах Б.Тимонькіна про об’єднання цього року обох банків групи Unicredit.

Серед інших новин у ЗМІ поширилися чутки про те, що Україна дорозміщуватиме 10-річні євробонди, які розміщувалися у листопаді під 8%. Але зараз цільова ставка – 7,75%. В будь-якому випадку це – порівняно дорого для України. Для порівняння: 10-річні євробонди африканської Замбії, країни, якій міжнародні фінансові організації не так давно списували багатомільярдні борги через неспроможність розрахуватися за ними, та країни з ВВП на душу населення втричі меншим за український, торгуються нижче 5,5%.

Сьогодні світові ринки розпочали день нейтрально. Відчувається невпевненість у подальшій динаміці, однак продовження розпродажів поки що немає.

Новини

ГМК

Ціни

В кінці січня на світовому ринку посилилися контрасти, повідомляє UGMK.INFO. Східноазійські виробники підвищують ціни, розраховуючи на пожвавлення регіональної (перш за все, китайської) економіки після Нового року (10 лютого). У той же час, на Близькому Сході, в Європі та США ціни вперлися в «стелю» внаслідок недостатньої активності споживачів. Для спаду там немає причин, але продовжувати підвищення цін на продукцію металургам буде усе складніше.

Довгий прокат. Ціни на експортну заготовку українського виробництва зменшились з 530 до 525 $/т. Незважаючи на зниження цін на готовий довгий прокат на Близькому Сході та Туреччині виробники довгомірного прокату з СНД не йдуть на поступки, очікуючи відновлення попиту в лютому. Ціни на арматуру для Іраку та африканських країн утримуються в інтервалі $ 580-600 за т FOB, а катанка для Східної Європи досягає $ 615-620 за т DAP.

Плоский прокат. Незважаючи на здешевлення цін на заготовку в тому числі і в Азії, ціни на сляб (півфабрикат) там пішли вгору. Ціни на листовий прокат японського та тайванського виробництва досягли максимальних значень з червня 2012 року. Хоча покупці в регіоні Азії поки не спішать прийняти ці високі ціни. Однак, в Туреччині ріст цін на плоский прокат зупинився і українські експортери продають продукцію  по цінам $550-560 за т FOB Чорне море, росіяни по $560-575 за т. Деякі компанії СНД пропонують продукцію по $580 за т FOB Чорне море, але успіху ці пропозиції не мають.

Ціни на залізну руду лишаються на високому рівні по $145-150 за т CFR порти Китаю, а у зв’язку з повенями в Австралії пішли вгору ціни на коксівне вугілля. Все це підтримує аргументи металургів регіону Азії по підвищенню цін на продукцію.

Виробництво

Січневе виробництво готового прокату в Україні досягло 8-ми місячного піку, повідомляє UGMK.INFO.

У січні 2013 р. українські металургійні підприємства скоротили виробництво готового прокату порівняно з аналогічним періодом минулого року на 11%, до 2,199 млн. т, а до грудня 2012 р. наростили на 6%.

Тарифи

Кабінет Міністрів продовжив дію пільгового тарифу для електрометалургійних підприємств, включаючи феросплавні заводи, до 31.12.2013 року.

Кабінет Міністрів України схвалив проект меморандуму про взаєморозуміння між Кабміном і електрометалургійними підприємствами. Про це йдеться в постанові від 30 січня 2013 № 63, що вносить зміни в постанову від 1 жовтня 2012 р. № 912. Підписати меморандум був уповноважений віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко.

Кабмін своєю постановою переніс термін дії дозволу електрометалургійним підприємствам купувати електроенергію для своїх технологічних потреб за пільговим тарифом, рівним оптовою ринковою ціною без дотації. Термін встановлений з 1 лютого до 31 грудня 2013 р.

Запорізький та Стаханівський феросплавні заводи було зупинено в грудні.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 5 февраля 2013
Падение
7 3
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаРост
Eavex Capital
Ежедневный обзор
ИК Велес Капитал Украина
ПремаркетПадение
Инвестиционная группа ІТТ
Premarket: медвежьи настроения будут преобладатьПадение
Александр Фощан, старший трейдер, консультант Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду