Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 23:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 6 февраля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1034,58-1,22%

Агресивна скупка українських акцій дозволила індексу УБ підскочити вчора одразу на 6,7% до майже 1050 пунктів. Третю торгову сесію лідирували акції Укрнафти, знову таки без зрозумілих на те причин. Вчора по ним вже навіть не було продажів: з 5,2 млн.грн. наторгованого за день продажі склали менше 1 млн.грн., решта – купівля. В результаті, ніщо вже не стримувало котирування від росту, і біржа була змушена зупинити торги після того як акція зросла на 40%. Однак, після того спекулятивна купівля перекинулася на інші акції ринку, які до цього не демонстрували особливих ознак раллі. Акції Укрсоцбанку, наприклад, розігнали на 11%, Азовсталь, Донбасенерго, Авдіївський КХЗ, Алчевський МК – на 4-5%. Загальні обсяги торгів на ринку були найвищими з вересня минулого року, однак без врахування Укрнафти, - значно скромнішими.

Поки що цьому раллі важко дати якусь об’єктивну оцінку. З одного боку, українські акції два роки підряд відставали від світових ринків, внаслідок чого утворився великий дисконт. Але з іншого боку, фундаментально, за ці два роки ситуація в більшості компаній погіршувалася, як фінансово, так і якісно (корпоративне управління, відношення до мінори тарних акціонерів, ліквідність). Більше того, інфраструктура ринку сама по собі також деградувала, а іноземні інвестори розчарувалися в Україні. Тому, вчорашній сплеск та ейфорія навряд чи матиме продовження у довгостроковій перспективі, і раллі може так само швидко згаснути, як і розпочатися.

Серед інших подій, Україна таки дорозмістила 10-річні єврооблігації на суму $1 млрд. під 7,625%. Слід зауважити, що, по-перше, обсяг залучення виявився меншим ніж очікування ринку ($1,5-2,0 млрд.), чого вистачить на покриття урядових зовнішніх виплат до травня включно. По-друге, розміщення відбулося, хоч і за нижчими ставками ніж у листопаді (7,8%), однак з премією до теперішнього ринку (30 в.п.). Тобто, іноземні інвестори досить обізнані щодо проблем в Україні, і Мінфіну довелося йти на поступки, щоб зацікавити їх. По-третє, враховуючи що це не новий випуск, а дорозміщення, вочевидь основним мотивом купівлі українських євробондів стало технічне відновлення їх частки у портфелях фондів, яка зменшилася на фоні раллі інших суверенних бондів в останні місяці.

Таким чином, виникає питання, коли і на яких умовах Мінфін знову зможе вийти на ринок, якщо навіть у найкращий час для облігацій країн, що розвиваються (рекордно низькі ставки), Україна не змогла продати багато і дешево.

Паралельно з цим, Мінфін провів черговий аукціон з розміщення ОВДП. Було продано валютні ОВДП на $76 млн. під 8,14%, та традиційні «дружні» 5-річні гривневі ОВДП на 160 млн.грн. під 14,3%. Ринковий попит на короткі (9-місячні) гривневі папери по 13% був знову проігнорований. Цей попит, до речі, відчутно скоротився за останні тижні, разом із банківською ліквідністю, яка впала нижче 30 млн.грн. і зараз становить 26 млн.грн. Подальше падіння ліквідності залишається досить ймовірним через наближення сплати за газ та податків за 4 кв. 2012 року.

Сьогодні зранку на світових ринках панує оптимізм. Японський ринок зріс на 3,8%, чого не було вже 2 роки з моменту катастрофи на Фукусімі. Паралельно єна впала до 3-річного мінімуму, і її динаміка стає все більш тривожною. Китайський ринок, втім, поки не підтримує такого японського свята, власне, як і європейські ф’ючерси, які зростають лише мінімально.

Новини ринків

На початку цього тижня два інтерв’ю зі своїм баченням фінансових ринків та економіки дали два дуже відомі високопоставлені фінансисти США: Білл Гросс, керівник однієї з найбільших світових КУА PIMCO, та керівник одного з чотирьох найбільших банків США JPMorgan Chase Джеймс «Джемі» Дімон (іноді на кирилиці його прізвище пишуть як Даймон).

Білл Гросс назвав політику ФРС з колосальним збільшенням активів системи подібну до розширення зірки супернова після вибуху. Серед інвестицій зараз він надає перевагу акціям, які, за його словами, принесуть 6-7% річного доходу на рік у порівнянні з 3% облігацій та інвестиціям у «тверді активи» - сировину, можливо нерухомість. За його словами перевагу треба надавати акціям закордонних мультинаціональних компаній, як і облігаціям країн з сильними державними фінансами («балансами») і емітентів цих країн, які (і вибирати ті) виграють від того, що долар США з часом буде значно слабшати по відношенню до ряду закордонних валют. Бажано уникати інвестицій в цінні папери США, однак «у цьому просторі» (інвестиційному) необхідно «переходити» на інвестиції з «короткими дюраціями» - з малими термінами до погашення (мається на увазі боргові папери США та їх корпорацій). Серед країн для інвестування він назвав Бразилію та кілька інших, які за його словами не мають значних зовнішніх боргів та в порівнянні зі США мають набагато більш здорові державні фінанси (немає великого зовнішнього бору, дефіциту державного бюджету, дефіциту поточного рахунку).

Джеймс Дімон висловив думку, що за умови гарної фіскальної політики економіка США могла б зростати швидше ніж прогнозовані 2% - до 4%, створюючи до 400 тис. нових робочих місць на місяць. Це означало б в 2014 році збільшення ставок за фондами ФРС до 3%, а дохідностей 10 річних державних цінних паперів США до 5-6%. (Зараз останні мають дохідність 2%). Проте, якщо держава США не справиться зі стимулюванням росту через економічну політику, інфляція все одно буде мати місце. При стагфляції (нульовому рості економіки та інфляції) ставки (за 10 річними борговими паперами США) зростуть ще більше і досягнуть 7-9%. Тижнем тому в Давосі Дімон в інтерв’ю CNBC заявив, що акції «мають гарну оцінку для придбання».

Нагадаємо, що таке значне зростання ставок за борговими паперами означає 1) збитки тримачів «надійних» боргових цінних паперів США, 2) тимчасові проблеми для економіки США, 3) знецінення збережень тих, хто тримає їх у США. Не зважаючи на два різні інтерв’ю вони несуть один посил – через рік-два фінансовий ринок зміниться – значно зростуть відсоткові ставки у США і зараз середньостроковому інвестору вигідніше придбати акції, ніж довгострокові боргові цінні папери уряду США.

Думку про сприятливий момент для акцій через політику низьких ставок ФРС також на цьому тижні публічно підтвердили Джим О'Нейл (Jim O'Neill), керівник КУА Goldman Sachs Asset Management, однієї з найбільш крупних світових фінансових фірм Goldman Sachs та відомий економіст Нурієль Рубіні (Nouriel Roubini).

Довідка: Білл Гросс (William Hunt "Bill" Gross), 1944 р.н. американський міліардер зі статками у 2,2 млрд. доларів США - 2011 р. (564 місце у списку Forbes 2011 найбагатших людей світу) є співзасновником та одним з двох керівників однієї з найбільш крупних керуючих активами компаній у світі Pacific Investment Management Company або частіше PIMCO з активами $1,92 трильйони доларів США під управлінням станом на 20 вересня 2013 р (майже виключно інвестованими в боргові інструменти). Він також є керуючим інвестиційного фонду PIMCO Total Return Fund (тікер PTTRX) з активами $270 міліардів доларів США.

Джеймс «Джемі» Дімон (James "Jamie" Dimon) 1956 р.н. Голова ради директорів та Генеральний директор (CEO) одного з чотирьох самих крупних банків США JPMorgan Chase, з 2007 року також директор класу А Федеральної резервної системи Нью-Йорку. Називався з 2008 року по 2011 кращим керівником крупної корпорації США. За версією впливового американського журналу Time в 2007, 2008, 2009 та 2011 увійшов в список 100 найбільш впливових людей світу.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 6 февраля 2013
Падение
2 4
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО
Ежедневный обзорРост
ИК Велес Капитал Украина
ПремаркетРост
Инвестиционная группа ІТТ
Premarket 06/02: коррективы в настрой инвесторов может внести заседание ЕЦБПадение
Дмитрий Михайлусенко, риск-менеджер Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду