Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 23:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 7 февраля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1011,56-2,23%

Обсяги торгів на ринку вчора були максимальними з липня 2012 року – 16 млн.грн. З них 9,3 млн.грн. наторгували по Укрнафті. Тобто, без неї, активність на ринку залишається звичною для останніх місяців – 5-6 млн.грн. в день. Власне, акції Укрнафти пережили корекцію на 16%, потягнувши униз й індекс УБ на 1,2%. Підтримали корекцію також акції Мотор Січі, Банку Аваль та ЄМЗ. Дві перші – лідери зростання минулих тижнів, тож їх падіння може свідчити про слабкість ринку та вичерпування імпульсу зростання. Переважна більшість акцій, особливо меткомбінати, до сих пір торгується нижче рівнів початку року, тож усе зростання індексу вище позначки 1000 пунктів стало можливим лише завдяки раллі в Мотор Січі, Банку Аваль та Укрнафті.

Європейські ринки схоже таки націлилися на глибше падіння. Індекс DAX вчора пішов нижче свого попереднього мінімуму. Аналогічну динаміку продемонстрував і французький CAC. Продовжує знижуватися також РТС. Одним із островків стабільності поки є американський ринок, який тримається біля 5-річних максимумів.

Сьогодні серед визначальних подій варто відзначити засідання Банку Англії та ЄЦБ. Варто слідкувати також за прес-конференцією Маріо Драгі, від якого чекатимуть натяків на майбутнє монетарної політики в Єврозоні, оцінку погашення банками кредитів LTRO та прогнозів зростання економік Європи на цей рік.

Новини ринків

Як вже повідомлялось чистий притік коштів інвесторів в інвестиційні фонди акцій на початку року б’є рекорди.

Відслідковують притік коштів інвесторів в фонди а токож напрямки інвестування отриманих коштів фондів EPFR Global www.epfr.com та ICI - Investment Company Institute www.ici.org. EPFR Global відслідковує ситуацію на світових ринках, охоплюючи інвесторів з країн США, Великобританія, Канада, Люксембург, Швейцарія, Австралія, Гонконг, Нормандські острови, Німеччина, Австрія, Франція та деякі інші з активами фондів в 17 трильйонів доларів США. ICI охоплює інвесторів лише з США (до 50% усіх портфельних інвестицій в світі). Перша організація комерційна і поширює інформацію по спеціальній платній підписці, друга – національна асоціація інвестиційних компаній США, поширює значну частину даних безкоштовно.

Обидві організації продовжують подавати інформацію про те, що інвестори наразі дуже багато коштів вкладають в акції, продаючи інші активи, що, до речі, на думку деяких аналітиків може створити певні складнощі на ринку облігацій, в тому числі корпоративних. Однак, ICI також говорить і про те, що притік коштів у фонди акцій, який є на початку року, може бути нестабільним і ситуація може змінитись. За даними ICI за 4-и тижні, які закінчились 23 січня 2013 року, інвестори США інвестували кошти у взаємні фонди акцій 19,1 млрд. доларів США, з них у фонди акцій США 6,8 млрд. доларів США, у фонди «світових акцій», які за декларацією інвестують за кордон, 12,2 млрд. доларів США.

Для тих, хто не знає, повідомляємо, а хто знає, нагадуємо, що взаємні фонди акцій були раніше найбільш крупним гравцем серед інвестиційних фондів. Наразі їм конкуренцію створюють фонди, які пасивно управляються – ETF, фонди які відслідковують фондові індекси (аналог – Фонд «Індекс Української біржі», тікер - KUBI «КІНТО»). Набагато меншу роль на ринку колективних інвестицій грають два інших інститути колективних інвестицій: закриті фонди та юніт трасти.

За весь січень у взаємні фонди акцій та ETF акцій разом влилось коштів інвесторів на рекордну суму 77,4 млрд. доларів США, повідомляє TrimTabs Research.

Фондовий ринок такий, що практично кожний продаж має мати покупця інвестора і навпаки, оскільки кількість товару (акцій) майже постійна. Виключення – додаткові розміщення акцій та викупи акцій корпораціями. Тому, якби учасниками фондового ринку були одні фонди, то чистий притік коштів мав би коливатись протягом року і притоки в одні місяці швидко врівноважувались би відтоками в інші. Для підтримання рівноваги ключовим механізмом був би рівень цін на ринку. Однак, є інші гравці. В попередні роки відтік коштів з взаємних фондів акцій, які управляються активно компенсувався притоком коштів у ETF фонди – недавній феномен на ринку акцій, а також у значній мірі викупами самих корпорацій, які бажаючи підтримати курс своїх акцій направляли зароблені кошти не на виплату дивідендів, а на викуп власних акцій з ринку. Також учасниками ринку є і приватні інвестори, які купують пакети безпосередньо, а не через фонди. Ці потоки відслідковують інші організації.

Одними з учасників ринку є крупні приватні інвестори – інсайдери. До таких відносяться вищий керівний ешелон американських корпорацій. Вони найкраще відчувають ринок, знають ситуацію з середини і в переважній більшості випадків продають свої акції (які часто отримують в якості премій) перед зниженням ринку. Ця залежність майже досконала. Так ось згідно з даними Vickers (Vickers Weekly Insider Report) на сьогодні на кожну купівлю акцій інсайдерами приходиться дев’ять продажів. Останній раз такий  агресивний продаж акцій інсайдерами був на початку 2012 року, після чого індекс S&P 500 знизився на 10 відсотків. Восьмитижневе співвідношення придбань та продажів інсайдерами, за даними Vickers складає 5:1. Це найбільш негативне відношення для акцій з початку 2012 року і перед цим воно спостерігалось в червні 2011 року також перед значним зниженням ринку. Хоча продажі інсайдерами в жовтні та липні 2012 року, щоправда менш агресивні, і не ознаменували значного зниження ринку.

На графіках наведена статистика притоку коштів інвесторів США у взаємні фонди за період 2007-2012, а в таблицях чистого притоку коштів в ETF та взаємні фонди в 2011 та 2012 році за даними ICI та їх активи.

За матеріалам: CNBC, ICI, EPFR

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 7 февраля 2013
Падение
2 3
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаРост
Eavex Capital
Обзор фондового рынка
ИК ИФГ КАПИТАЛ
ПремаркетПадение
Инвестиционная группа ІТТ
Premarket: Заседание ЕЦБ – ключевое событие дняРост
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду