Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 23:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 11 февраля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1028,03+2,42%

Укрнафта повернулася до рівня початку минулого тижня, нівелювавши усе зростання з 160 до 280 грн. Разом із нею знизився і індекс УБ – на 0,8% у п’ятницю. Зміна за тиждень була мінімальна +0,15%. Поряд з Укрнафтою не змінилися за результатами тижня ціни акцій Банку Аваль та металургійних комбінатів. Мотор Січ та Центренерго дещо скоригувалися на 1-2%, тоді як лідерами зростання стали акції Укрсоцбанку +8,8%, Авдіївського КХЗ +3,8% та Донбасанарго +2,9%.

На світових ринках, тим часом, індекс S&P500 продовжив зростати 6-ий тиждень поспіль. Натомість європейські ринки разом із євро пережили корекцію на тлі обвинувачень у корупції іспанського прем’єра та політичних баталій в Італії напередодні парламентських виборів. Азійські ринки торгувалися різноспрямовано, однак азійські валюти також коригувалися до долара через побоювання інвесторів, що різке зниження єни спровокує «валютну війну» в регіоні.

Мінфін України опублікував дані про виконання бюджету за 2012 рік. Дефіцит держбюджету вдвічі перевищив показник 2011 року, склавши 53,4 млрд.грн., та був на 15 млрд.грн. більшим за останній відкоригований план у 38,8 млрд.грн. Дефіцит виник передусім через недоотримання доходів на 28 млрд.грн. внаслідок слабкої економіки у 2П2012. В той же час сума витрат була меншою від запланованої на 14 млрд.грн. Основним джерелом покриття дефіциту бюджету став борг, який на 70-80% був профінансований НБУ. Приватизація, як альтернативне джерело, не дала й 7 млрд.грн. на покриття бюджетної дірки. Щодо більш широкого показника – дефіциту сектору державних фінансів, який включає баланс місцевих бюджетів, дефіцит Нафтогазу, позики з ЄКР Пенсійному фонду, то він, вочевидь, склав біля 80 млрд.грн.

Завтра завершується місія МВФ в Україні, за підсумками якої варто очікувати заяви від Фонду. Судячи з усього, МВФ висуне Києву ряд відомих умов і запропонує їх виконати для успішного погодження програми. Як вже говорилося, ми не вважаємо, що в цих обставинах влада піде на виконання умов МВФ, а значить і нової програми у найближчому майбутньому очікувати не варто. Втім, як повідомляють ЗМІ, Київ та Москва завершують непублічні переговори щодо створення двостороннього газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС. Україна наполягає на тому, щоб обсяг щорічного прокачування газу становив не менше 60 млрд. кбм. на суму $2,2 млрд. Ціна газу для України має бути знижена до $280 за тис.куб.м з нинішніх $420. Якщо так, Україна зекономить на газі $4,6 млрд., якщо брати до уваги минулорічні обсяги закупок у 33 млрд.куб.м. Ця сума приблизно дорівнює дефіциту платіжного балансу за минулий рік - $4,2 млрд. і здатна його перекрити. Якщо так, це по іншому проллє світло на майбутнє економіки, гривні, цін активів.

Цей тиждень Китай та інші азійські країни будуть святкувати новий рік, і на біржах буде вихідний. Календар американських та європейських подій буде не надто щільним. Вартує уваги ВВП Євро зони за 4 кв., який публікуватиметься у четвер, сьогоднішня зустріч міністрів фінансів Європи з приводу допомоги Кіпру та Греції, та зустріч міністрів фінансів та центральних банкірів G-20 наприкінці тижня.

Новини

Фінанси

Прострочена кредитна заборгованість за 2012 рік зменшилася майже на 7 млрд. грн., а її частка в загальному обсязі наданих кредитів − з 9,6% до 8,9%, говориться в прес-релізі Національного банку України.

“Банківська система України продовжувала демонструвати ті позитивні тенденції у своєму розвитку, які спостерігалися і в 2011 році. Це стосується як збільшення банками обсягів активних операцій, так і залучених коштів” повідомив Заступник Голови Національного банку України Олексій Ткаченко.

Обсяг загальних активів банків за минулий рік зріс на 56 млрд. грн., або майже на 5% − до 1,3 трлн. грн. (Мова йде про загальні активи – не скоригованих під резерви під активні операції). Позитивним є те, що зростання активних операцій банків відбувалося переважнo у національній валюті, відзначається в прес-релізі. “У трійку лідерів серед банків, які найбільше наростили активні операції, входять Ощадбанк, Укрексімбанк та Приватбанк”, − зазначив Олексій Ткаченко.

Обсяг коштів банків на кореспондентському рахунку в Національному банку України зріс на 12% − до 25 млрд. грн., що свідчить про підвищення рівня ліквідності банків. “Серед банків, залишки коштів яких на кореспондентському рахунку в Національному банку України зросли найбільше, − державні банки, а також: Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, Приватбанк”, − сказав Олексій Ткаченко.

Зобов’язання банків за минулий рік збільшилися на 59 млрд. грн., або майже на 7% − до 958 млрд. грн. Найбільшу частину приросту зобов’язань становили кошти населення, їх обсяг на рахунках у банках за 2012 рік зріс на 58 млрд. грн., або на 19% − до 364 млрд. грн.

Зовнішні фахівці та рейтингові агентства в коментарях стосовно банківської системи України все ж відзначають певні негативні моменти, а саме «перекредитованість» економіки, в тому числі підприємств та домогосподарств, що надалі буде зумовлювати низькі темпи росту активів банківської системи, а також її більш низьку стійкість до шоків, наявність все ще великої проблемної заборгованості у банків та низьку прибутковість банківської системи через необхідність формувати резерви під проблемну заборгованість.

Новини емітентів

"Азовсталь"

"Азовсталь" в січні скоротила випуск загального прокату на 3,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року - до 376 тис. тонн, сталі на 1% - до 390 тис. тонн, чавуну - на 1,1%, до 338 тис. тонн.

В січні МК "Азовсталь" планував виплавити 383 тис. тонн сталі і 354 тис. тонн чавуну.

"Азовсталь" в 2012 році знизила виробництво сталі на 18% - до 4589 тис. тонн, чавуну - на 17%, до 4026 тис. тонн.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 11 февраля 2013
Падение
0 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду