Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 23:17
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 19 февраля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1031,4+3,66%

Українські акції вчора не змогли визначитися з напрямком подальшого руху, перебуваючи половину дня в мінусі, а половину – в плюсі. Наприкінці сесії, індекс все-таки зміг вийти у позитивну зону, завершивши день з +0,43%. Драйвером були акції Банку Аваль, які на досить великому попиті зросли на 6,1%. До речі, чиста купівля акцій була найвища за 2 місяці.

Сезонно згладжене промислове виробництво в Україні знизилося на 0,6% м/м та на 3,2% р/р. Падіння зачепило переважну більшість галузей. Металургія та машинобудування знизили випуск на 8,6% та 7,8% р/р відповідно. Добувна галузь впала на 1,9% р/р. Враховуючи, що ці галузі передусім спрямовані на експорт продукції, видно, що те пожвавлення, яке відбувається у світовій економіці в останні місяці Україну не зачіпає. При цьому галузі спрямовані на внутрішній ринок – легка, харчова фармацевтична – зафіксували невеликий підйом, хоч і з дуже низької бази минулого року. Це дещо дивно для нас, оскільки нинішній завищений курс гривні робить імпортну продукцію вказаних галузей більш конкурентоспроможною, ніж вітчизняних виробників. Тому, можливо, що зростання виробництва є лише тимчасовим явищем.

Китайський ринок сьогодні зранку пішов у піке, знизившись на 1,6%. Це, однак не сильно вплинуло на торги на інших азійських майданчиках, де акції проводять день досить нейтрально.

Американський ринок вчора був закритий у зв’язку з вихідними, але вже сьогодні торги знову розпочнуться. Беручи до уваги відсутність будь-яких важливих даних сьогодні, ми не очікуємо різких коливань на світових ринках. Український ринок може й надалі торгуватися дещо коригуючись.

Новини

Металургія

Металургійні компанії налаштовані на підвищення цін, проте їх спроби підняти ціни на ринках поки що більш скромні, ніж хотілось би. Українські та російські виробники дещо знизили обсяги виробництва, що дозволило стабілізувати ціни.

Довгий прокат

При експорті в Туреччину квадратна заготовка українського виробництва наразі не користується попитом через зниження цін на продукцію турецького виробництва на місцевому ринку. Експорт йде на близькій Схід і основним покупцем цієї продукції українського виробництва є Саудівська Аравія. Ціновий діапазон $520-530 за т FOB. Фахівці вважають, що ціни на заготовку досягли локального мінімуму. Українська арматура експортується переважно в Ірак та Африку по ціні в діапазоні $575-590 за т FOB, проте катанка продається в Європу дорожче - іноді по ціні вище $600 за т FOB/DAP.

Плоский прокат

На фоні об’явлених планів по значному підвищенню цін на плоский прокат китайськими та японськими виробниками після китайського нового року (більш скромним підвищенням корейськими виробниками) українські металурги додали в ціні горячекатаного рулону $10 за т, досягши рубежу $575-585 за т FOB. Російська продукція вийшла на рівень $580-620 за т FOB. Вслід за цінами на готовий прокат  піднялись ціни і на сляб.

На сьогодні ціни на металургійну продукцію українського виробництва при експорті нижче цін аналогічного періоду минулого року на $10 за т на горячекатаний рулон та $45-55 на арматуру, заготовку, сляб. Різниця в цінах незначно скоротилась з середини грудня, за виключенням рулону та заготовки, де зменшення різниці було більш значним.

Ціни на сировину

Ціни на залізну руду зрісши тижнем раніше, практично не змінились на фоні в’ялої торгівлі минулого тижня через новорічну паузу в Китаї. Аналогічна динаміка спостерігалась і в цінах на коксівне вугілля.

Ціни на металобрухт дещо зросли в Японії та знизились на інших ринках.

Нагадаємо, що рівень цін на прокат чорних металів та залізну руду має велике значення не тільки для сектору ГМК, але й для макроекономічної ситуації в Україні, що впливає також на стабільність і банківської системи країни. Негативна по відношенню до минулого року динаміка цін на прокат чорних металів до певної мірі компенсується високими поточними цінами на залізну руду.

Банківський сектор

Райффайзен Банк Аваль (РБА) готується до масштабного продажу проблемних кредитів, повідомляє Forbes. РБА продав в грудні портфель проблемних кредитів на 55 млн. гривень. Ця угода оцінюється як тестова. Про це Forbes повідомило джерело на колекторському ринку. Інформацію виданню підтвердили представники ще двох колекторних компаній.

За інформацією одного з топ-менеджерів «Авалю», банк має намір продати портфель проблемних кредитів розміром 1 млрд. Гривень. повідомляє Forbes. Як розповів представник однієї з колекторських компаній з посиланням на топ-менеджера РБА, банк має намір продавати проблемні борги тільки за дуже вигідною для себе ціною - з дисконтом максимум 50%, щоб не псувати балансові показники.

Активи РБА станом на 1 січня 2013 року складали 47,7 млрд. гривень. За цим показником банк займає 4-е місце серед українських банків. Кредитний портфель банку - 26,0 млрд. гривень. Резерви під можливі втрати за кредитами - 9,9 млрд. гривень.

Кредити списані за інформацією Forbes через компанію з управляння активами. Раніше схему списання проблемної заборгованості через КУА використовували Альфа-Банк і ОТП Банк. При використанні КУА інвестсертифікати обмінюються на проблемні кредити. Така схема дозволяє банку не втрачати контроль над кредитним портфелем і платежами, що будуть надходити в результаті стягнення боргів, а також регулювати вартість списання проблемних кредитів. Проте вона не дозволяє отримати відразу грошові кошти. Фактично за гроші банку купуються його ж погані кредити, пише видання.

За оцінками, загальний обсяг портфелів проблемних боргів, проданих в 2012 році в Україні, склав близько 10 млрд. гривень.

Раніше видання повідомляло, що Альфа-Банк продав колекторам в грудні 2012 року проблемні кредити на суму 1,5 млрд. гривень.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 19 февраля 2013
Падение
2 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Украинский фондовый рынок смог закрепиться в плюсе только под конец сессии
Альтана Капитал
Ежедневный обзор
ИК Велес Капитал Украина
ПремаркетПадение
Инвестиционная группа ІТТ
Многие индексы на максимумах
Алексей Обруч "Gainsfort online"


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду