Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 23:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 21 февраля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1028,01-1,41%

Після публікації протоколу останнього засідання ФРС США, який засвідчив, що всередині комітету посилилося занепокоєння занадто стимулюючою монетарною політикою центрального банку, більшість ринків обвалилося. Золото та увесь комплекс дорогоцінних металів подешевшали на 2% і більше. Індекс S&P500 впав на 1,2%. Також укріпилися долар та облігації, подешевшали нафта та мідь. Сьогодні зранку обвал почався і на азійських біржах. Китайський ринок впав на 3%, РТС відкрився зі зниженням на 2%. Австралійський ринок знизився на 2,3%, японський – на 1,4%.

В протоколі засідання ФРС говорилося, що «деякі члени комітету наголосили, що ФРС має бути готовим варіювати темп купівлі активів», а «деякі інші члени вважають, що така політика ФРС стимулює збільшення схильності до ризику учасників ринку і може призвести до фінансової нестабільності згодом». Таким чином, існує висока ймовірність, що темп QE, який зараз складає $85 млрд. на місяць, буде через певний час зменшено, скажімо до $50-60 млрд. І хоча це не смертельно для економіки та ринків, очевидно, що це протирічить очікуванням інвесторів, які прогнозували нескінчений у часі QE.

Український ринок, скоріше за все, також відреагує сьогодні на падіння світових ринків. Більшість акцій вчора продовжили зростати протягом дня, однак наприкінці по деяким емітентам відбулася хвиля фіксації прибутків. Донбасенерго вчора лідирував у зростанні (+4,4%) на інформації про те, що уряд дозволив передати ФДМУ пакет у 60,77% акцій для подальшої приватизації. Тож, ймовірно, що ми побачимо приватизацію ближче до літа. На новину про Донбасенерго також відреагували акції Центренерго, який, як очікується, буде наступним об’єктом для продажу.

Основне питання зараз, наскільки вагомою є інформація вчорашнього ФРС щоб спровокувати тривалу корекцію. Історія підказує, що після сильного висхідного тренду, раллі дуже рідко завершується різким падінням. Скоріше, процес окреслення вершини тренду займає певний час. Як правило, вершини сильних трендів бувають подвійними або потрійними. Тож, наші очікування такі, що незважаючи на різке зниження вчора та можливе продовження падіння сьогодні-завтра, ринки ще мають гарний шанс знову повернутися до попередніх максимумів, звідки вже згодом розпочнеться основна корекція. Можливо, цей процес займе 2-4 тижні.

Аналогічне стосується і нашого ринку. Якщо сьогодні на відкритті відбудеться розпродаж, то цілком можливо, що ще навіть до кінця дня на ринок зайдуть ті, хто не встиг прийняти участь у зростанні останніх місяців, чим підтримають котування акцій

Новини емітентів

"Харківобленерго"

"Харківобленерго" закінчила 2012 рік з чистим прибутком 28,725 млн. грн. Чистий дохід підприємства склав 3 млрд. 397 млн. грн. 2011 рік "Харківобленерго" закінчило з чистим прибутком 25,087 млн. грн., чистим доходом 2 млрд. 917 млн. грн. і валовим прибутком 154,584 млн. грн.

"Харківобленерго" володіє розподільчими електричними мережами, розташованими на території Харківської області, обслуговує їх і поставляє електроенергію кінцевим споживачам регіону.

Як слідує з квартальної звітності в 4-ому кварталі 2012 року, підприємство отримало чистий збиток 162 млн. грн. Цей збиток, як і збиток в 4-ому кварталі 2011 року пояснюється в основному набагато більшими амортизаційними відрахуваннями, які підприємство здійснює саме в 4-ому кварталі два останні роки. На відміну від більшості енергорозподільчих підприємств України була здійснена дооцінка вартості основних засобів "Харківобленерго", і амортизаційні відрахування підприємства  в останні два роки близькі до таких, які адекватно відображають суму, необхідну для нормального відтворення основних засобів. В 2012 році амортизаційні відрахування склали 325,5 млн. гривень або порядку 860 доларів США на 1 км траси (з урахуванням як повітряних так і кабельних ліній електропередач), що при нормативному 30-35 річному строку їх служби еквівалентно вартості мереж порядку 30 тис. доларів США на 1 км траси. Ця сума близька до відновлювальної вартості мереж на сьогодні. В 2011 році амортизаційні відрахування складали близько 570 доларів США на 1 км, а в 2010 році лише 315 доларів США на км траси. Тому фінансовий результат 2012 року є безумовно позитивним, оскільки підприємство вперше за всі роки незалежності вийшло фактично на беззбиткову роботу (при правильно нарахованій амортизації) і на нормальне відтворення основних засобів. (На графіку річних прибутків це видно по синій лінії і досягнутому в 2012 значенню EBITDA 56 млн. доларів США; суму валового та чистого прибутку слід зменшити на суму донарахованої правильно амортизації). Проте рентабельність за чистим прибутком 2012 року ROE склала лише 1,6%, при звичайному значенні для ринків, які розвиваються, 15-19%. Іншими словами, чистий прибуток 2012 в десять разів менший за ринкове значення. Тому наступним логічним кроком є наближення прибутків підприємства до ринкових значень.

Загальна довжина повітряних ліній електропередачі (по трасі) "Харківобленерго" станом на 1.01.2012 р складала 40023 км., загальна довжина кабельних ліній електропередачі - 6828 км.

Для довідки. Національна комісія з регулювання енергетики затвердила для АК "Харківобленерго" план інвестицій на 2012 р. у розмірі 320 млн. грн. Оціночна відновлювальна вартість електричних мереж в цінах 2006 року (без ПДВ) за оцінкою інституту "Укрсільенергопроект" (по замовленню НКРЕ) складала для "Харківобленерго" - 7508 млн. грн. З урахуванням індексації 50-60% та виходячи з 30-35 річного нормативного строку служби мереж щорічні капітальні вкладення в електричні мережі (інвестиційна програма) "Харківобленерго" мінімально мають складати 360 млн. грн.

Держава має намір виставити на приватизацію 65% акцій "Харківобленерго", ще 28,84% компанії належить Garensia Enterprises Limited (Кіпр).

"ДТЕК Дніпрообленерго"

"ДТЕК Дніпрообленерго" в 2012р отримало чистий прибуток 171,6 млн. грн. Значення EBITDA в 2012 році склало 93 млн. доларів США, що перевищує відповідний показник "Харківобленерго" (56 млн. доларів США) по відношенню до відновлювальної вартості мереж двох підприємств. Оціночна відновлювальна вартість електричних мереж в цінах 2006 року (без ПДВ) за оцінкою інституту "Укрсільенергопроект" (по замовленню НКРЕ) складала для "Харківобленерго" - 7508 млн. грн., для «ДТЕК Дніпрообленерго» - 9698 млн. грн.

«ДТЕК Дніпрообленерго» в 2013 році інвестує в розвиток електромереж і технічної бази підприємства 349 млн. 423 тис грн. Такий загальний бюджет інвестиційної програми компанії, затверджений НКРЕ на поточній рік. Основна частина коштів – 262,8 млн. грн. - буде спрямована на будівництво, реконструкцію та модернізацію електричних мереж Дніпропетровської області. Більш ніж 28 млн. грн. компанія має намір направити на заходи щодо зниження і недопущення понаднормативних втрат електроенергії. Більше 16 млн. грн. підприємство спрямує на автоматизацію технологічних та управлінських процесів.

З урахуванням індексації 50-60% та виходячи з 30-35 річного нормативного строку служби мереж щорічні капітальні вкладення в електричні мережі (інвестиційна програма) «ДТЕК Дніпрообленерго» мінімально мають складати 460 млн. грн.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 21 февраля 2013
Падение
10 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаПадение
Eavex Capital
Обзор фондового рынкаПадение
ИК ИФГ КАПИТАЛ
Premarket: медведи перехватывают инициативуПадение
Александр Фощан, старший трейдер, консультант Dragon Capital
ПремаркетПадение
Инвестиционная группа ІТТ
Ежедневный обзорПадение
ИК Велес Капитал Украина


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду