Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 23:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 22 февраля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1029,4+0,14%

Як і очікувалося, український ринок вчора пірнув на відкритті на 3,25% до 1010 пунктів, однак дуже швидко відскочив на 15 пунктів вище під тиском покупців, які не встигли взяти участь у трьохмісячному раллі і тому поспішали купити акції. Власне, в зоні 1025-1030 індекс і завершив день. Акції Донбасенерго та Мотор Січі навіть зуміли зрости на 0,9% і 0,7%, відповідно, вказуючи на те, яких саме емітентів обрали покупці для входу в ринок. Одна з них – акція з довгою історією сильних фундаментальних показників, інша – хедлайнер останніх новин про приватизацію.

Єнакієвський МЗ отримав 1433 млн.грн. прибутку у 4 кв. – більше на 40% р/р. Це дозволило показати прибуток за 2012 рік у 70 млн.грн. проти 249 млн.грн. у 2011 році. ЄМЗ відомий своїми маніпуляціями зі звітністю, особливо в останньому кварталі року. Тому, без деталей звіту про прибуток оцінити якість отриманого результату не можна. Скоріше за все, як і у 2011 році, основний дохід принесла фінансова діяльність (у 4кв2011 +1,9 млрд.грн.), а не операційна.

На світових ринках корекція продовжилася. Американський індекс S&P знизився на 0,6%, впритул наблизившись до позначки у 1500. Європейські індекси PMI за лютий виявилися гіршими за очікування та гіршими ніж у січні, сигналізуючи про те, що невелике пожвавлення, яке почалося у вересні ризикує обірватися. Так само неприємно здивував регіональний індекс активності ФРБ Філадельфії, який поглибив падіння у лютому, впавши до 8-місячного мінімуму.

Приватбанк розмістив 5-річні єврооблігації на $175 млн. під 10,875%. Це – друге корпоративне розміщення цього року після евробондів Укрексімбанка ($500 млн. під 8,75%). Значна премія до суверенних єврооблігацій – майже 650 б.п., мізерний обсяг та книга заявок – біля $200 млн., дають однозначний сигнал про те, що випуск був дуже невдалим, а вікно для українських емітентів може бути вже закрито. До речі, Ферекспо напередоні відклав випуск своїх 5-річних євробондів, пояснюючи це несприятливою кон’юнктурою. Тож, потенційні розміщення інших емітентів – Укрзалізниці, Ощадбанку, можуть і не відбутися.

Сьогодні зранку китайський ринок знову падає, завершуючи тиждень найбільшим зниженням за 20 місяців. Статистика цін на нерухомість за січень показала зростання у 53 містах з 70, чим спровокувала небезпідставні побоювання нового раунду обмежувальної економічної політики. За даними незалежного агентства SouFun зараз у Китаї середня вартість квадратного метру житла коштує близько 5 місячних зарплат, а 100-метрова квартира обійдеться у 40 річних заробітків пересічного жителя. Для порівняння, це приблизно співпадає з вартістю київського житла, яка становить в середньому $2000 за метр, або 5 середньомісячних зарплат. Звісно, у найбільших містах ціни ще вищі ніж по країні. Наприклад, у пригороді Шанхая 1-кімнатна квартира коштує близько $175 тис. На тлі Шанхаю, вартість нерухомості в Києві виглядає досить доступною.

Повертаючись до ринків, сьогодні можна очікувати мляву корекцію, як продовження вчорашньої тенденції другої половини дня. Цікавою подією (однак, не для ринків) стане перша за 1,5 роки прес-конференція В.Януковича об 11.00.

Новини емітентів

"Київенерго"

"Київенерго", яка постачає тепло та електроенергію в столиці України, в 2012р отримало рекордний чистий прибуток 2 млрд. 342 млн. грн. Роком раніше підприємство отримало також рекордний чистий збиток 1 млрд. 196 млн. грн. Прибутки та збитки підприємства у великій мірі залежать від компенсації столичними властями в різниці між собівартістю виробництва теплоенергії та чинними тарифами на тепло для населення. Отримані за цією статтею кошти енергокомпанія відразу перераховує на рахунки НАК "Нафтогаз України" в якості розрахунку за спожитий природний газ для виробництва теплової енергії.

Чистий дохід "Київенерго" в минулому році склав 16 млрд. 411 млн. грн., валовий прибуток - 2 млрд. 399 млн. грн. В 2011 році, чистий дохід - 11 млрд. 500 млн. грн., валовий збиток – 423 млн. грн.

З квартальної звітності підприємства слідує, що 2,0 млрд. грн. в третьому та 1,6 млрд. грн. в четвертому кварталах чистого доходу підприємства склали доходи, які не є доходами від генерації та розподілу електроенергії та тепла. Зазвичай ці доходи в сумі складають 99% доходів компанії і інші доходи не перевищують 30 млн. грн. в квартал. Та й у самому звіті компанії за четвертий квартал говориться про реалізацію товарної продукції тепла та електроенергії на суму 15 млрд. 273 млн. грн. (з ПДВ), в той час як в фінансовій звітності показаний дохід 16 млрд. 411 млн. грн.

"Київенерго" пояснює виникнення прибутків та додаткових доходів наступним чином на своєму сайті. «В 2012 році підприємства-постачальники теплової енергії отримали субвенцію на погашення заборгованості з компенсації різниці між встановленими тарифами на теплову енергію для потреб населення і собівартістю її виробництва згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.06.2012 №517. У межах виконання цієї постанови КИЇВЕНЕРГО отримало у 2012 році субвенцію в розмірі 3,617 млрд. гривень. З цієї суми 1,907 млрд. гривень – це заборгованість з компенсації різниці в тарифах, що виникла за попередні роки (збиток компанії за 2011 рік склав 1,196 млрд. гривень за міжнародними стандартами фінансової звітності). Таким чином, невідповідність періодів виникнення збитків Компанії від непокритої тарифами собівартості виробництва тепла періоду, коли здійснюється субвенція із компенсації таких збитків, і призвела до виникнення умовного прибутку компанії за підсумками роботи в 2012 році в розмірі 2,342 млрд. гривень згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності. При цьому вся отримана сума субвенції була перерахована Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» за газ, спожитий на виробництво теплової енергії.»

Таким чином правильно було б збільшити доходи та прибутки компанії в 2000-2011 роки на суму 1907 млрд. грн., а в 2012 році зменшити на цю суму, яка є сумою компенсації різниці в цінах в попередні періоди. Таким чином скоригований чистий дохід "Київенерго" в минулому році склав 14 млрд. 504 млн. грн., валовий прибуток - 492 млн. грн., чистий прибуток 435 млн. грн. На суму меншу за 1907 млн. грн. мав би збільшитись чистий дохід "Київенерго" в 2011 році та зменшитись негативний результат.

Аналіз прибутків та збитків компанії "Київенерго" ускладнений також і через те, що компанія фактично працює в трьох чи навіть чотирьох різних сегментах: постачання електроенергії, генерація електроенергії, виробництво та постачання тепла. В різні періоди часу результати звітних сегментів по різному відображались у звітності при консолідації. Наприклад, в один час реалізована кінцевим споживачам електроенергія власного виробництва відображалась як окрема реалізація в ОРЕ, а в інший період - як внутрішнє виробництво компанії, що приводило до зменшення доходу. Додаткові складнощі в розуміння фінансових результатів "Київенерго" вносять компенсація в різниці в цінах на тепло та собівартості його виробництва і її несистемність, про що вже згадувалось вище, зміна в цінах на природній газ, особливі тарифи на електроенергію, вироблену ТЕЦ, та можливі орендні платежі. Тому повноцінний аналіз можливий лише за умови наявності детального звіту компанії, який з’явиться пізніше.

Нагадаємо, що вертикально інтегрований енергохолдинг України ДПЕК володіє 72,33% акцій "Київенерго". Ще 25% +1 акція компанії належить НАК "Енергетична компанія України".

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 22 февраля 2013
Падение
0 4
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital
Обзор фондового рынка
ИК ИФГ КАПИТАЛ
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ
Ежедневный обзорРост
ИК Велес Капитал Украина


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду