Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 23:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 4 марта 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1029,15-0,47%

Сьогодні зранку китайські акції обвалилися на 3,7% під тиском 9-процентного зниження акцій девелоперів після того, як на вихідних Народний Банк Китаю попередив, що в окремих регіонах будуть введені жорсткі заходи по обмеженню зростання цін на нерухомість. Ціни, за даними приватних посередників, в лютому зросли 9 місяць поспіль, на 0,8% м/м. Ці регуляторні новини співпали з охолодженням активності в промисловому секторі та секторі послуг за даними індексів PMI.

На українському ринку завершення тижня пройшло мляво, з низькими обсягами торгів. Акції Мотор Січі трошки скоригувалися після злету до 2600 в четвер. Зате естафету росту підхопив Аваль, який підскочив на 3,4%. Інші акції торгувалися змішано.

Сьогодні відбудеться зустріч В.Януковича та В.Путіна, на якій як очікується обговорюватиметься ціна газу та інші суміжні питання. Вже той факт, що зустріч матиме місце, говорить чимало. Останній раз, коли між президентами мали відбутися переговори – в середині грудня – в останній момент Росія заявила, що не готова приймати українську сторону без конкретних пропозицій. З того часу відбулося багато подій – і виставлення штрафних санкцій Нафтогазу на $7 млрл., і підписання угоди з Шел, і декілька зустрічей між Ю.Бойко та О.Міллєром, і реверанс України в сторону двостороннього газотранспортного консорціуму. Тож, якщо зустріч відбудеться, значить предмет для переговорів є. Один з можливих варіантів такий, що невдовзі таки може бути оголошено про так звану «здачу труби» в тому чи іншому вигляді в обмін на знижку ціни на газ. Якщо так, зовнішньоторгівельна позиція України зможе суттєво покращитися на певний час, і навіть дозволить втримати курс гривні на позначці 8 протягом найближчих 2 років.

До речі, дані по платіжному балансу за січень НБУ опублікував у п’ятницю. Традиційно, у січні поточний та платіжний баланс був закритий з плюсом, хоча детальна розбивка свідчить про різні тенденції всередині. Так, наприклад, експорт с/х товарів продовжив уповільнюватися з закінченням маркетингового сезону 2012/2013, а експорт металургійної продукції був на диво слабкий попри сезонний попит. В той же час, відтік готівки у валюту суттєво знизився, а притік кредитних коштів був стабільно сильний, що і дозволило зафіксувати профіцит у $397 млн. Лютий, вочевидь, також буде завершено з профіцитом, зважаючи на розміщення Україною єврооблігацій на $1 млрд., які врахуються у фінансовому рахунку.

На цьому тижні виходитимуть важливі дані по ринку праці в США за лютий (п’ятниця), індексам активності PMI у сфері послуг (вівторок). Також відбудуться засідання центробанків Австралії, Японії, Англії та ЄЦБ. В Китаї на щорічному зібранні Компартії пройде офіційна передача влади новому поколінню політиків, а у п’ятницю будуть опубліковані дані по зовнішній торгівлі за лютий.

Новини емітентів

На початку 2013 року корпорація AES (США), погодилась продати належні їй 89,12% акцій ПАТ "AES Київобленерго" та 84,56% акцій ПАТ "AES-Рівнеобленерго" за суму 113 млн. доларів США. Покупцем виступила російська VS Energy. Про факт продажу корпорація повідомила в своєму прес-релізі 1 лютого 2013 року, а суму угоди назвала в ході телеконференції 27 лютого 2013 року. Про це так написала впливова британська Financial Times: «У телеконференції в середу, підбиваючи підсумки фінансового результату компанії в 2012 році і висловлюючи погляди на 2013 рік AES розкрила інформацію, що вона погодилась - до отримання згоди з регулятивними органами - продати енергетичні активи (в Україні) VS за 113 млн. доларів США». «Це трохи більше, ніж $ 70 млн., які AES заплатила за обидві компанії в ході приватизації 2001 року, але, як AES відзначає в прес-релізі, вона оцінює втрати "приблизно в $20 млн. в 2013 році, пов'язані з продажем українських активів"», - пише далі видання. Остання теза має імовірно на увазі, що за балансовою вартістю на останню звітну дату вони обліковувались в балансі AES у близько 133 млн. доларів США.

Якщо виходити з цієї суми угоди, то ціна продажу компаній склала близько 1,8 тис. доларів США на 1 км мережі. Це нижче, ніж балансова вартість акціонерного капіталу «Харківобленерго» та «Дніпрообленерго» на 1 км мережі станом на 31.12.2012 року: 5,1 тис. та 3,0 тис. доларів США відповідно та вартість розподільчих компаній Болгарії та Румунії в ході їх приватизації та продажу закордонним інвесторам в період 2004-2005 року – порядку 5 тис. доларів США на 1 км мережі. Щоправда, необхідно додати, що «Харківобленерго» та «Дніпрообленерго» мають більш потужні мережі: «Харківобленерго» велику частину набагато більш дорогих кабельних мереж, а «Дніпрообленерго» дорогі високовольтні мережі.

Угода відображає розчарування американської корпорації ходом реформ в енергетичному секторі України та низьку прибутковість українських активів, іншу регіональну стратегію американської корпорації.

Поточні котирування акцій розподільчих компаній енергетики України на Українській біржі складають порядку 500-800 доларів на 1 км мережі. В ході приватизації в Україні в 2012 році ціни акцій РКЕ складали трохи більше 2 тис. доларів США на 1 км мережі.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 4 марта 2013
Падение
9 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Обзор фондового рынка
ИК ИФГ КАПИТАЛ
ПремаркетПадение
Инвестиционная группа ІТТ
Ежедневный обзорПадение
ИК Велес Капитал Украина


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду