Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 21:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 15 марта 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 982,02-1,05%

Український ринок вчора виріс вперше на цьому тижні. Індекс закрився на 0,76% вище, не дотягнувши до позначки 1000 біля 8 пунктів. На відскоці зростали усі акції кошику, окрім Укрсоцбанку, який впав на 3,2%, та ЄМЗ, який знизився мінімально. Сьогодні відбудеться експірація ф’ючерсу, а з наступного понеділка переформатується індекс (тепер максимальні частки Мотор Січі та Центренерго в ньому будуть по 20%), тож характер руху ринку в майбутньому дещо зміниться.

Негативною новиною для України можна вважати заяву МВФ про скорочення терміну місії в Київ з 2-х до одного тижня. Місія, яка спочатку планувала працювати з 27 березня по 10 квітня, тепер буде в Україні з 28 березня по 3 квітня. Скоріш за все, це означає, що Фонд не побачив жодних конкретних дій від України після першого візиту в кінці січня-на початку лютого, спрямованих на наближення угоди. Тому місія приїде і швидко поїде, а Україна залишиться без кредиту.

Поки що уряд досить успішно справляється з залученням валюти і без МВФ. Останнє розміщення Ощадбанку на $500 млн. також ймовірно що поповнить ЗВР та бюджет через механізм валютних ОВДП. Якщо так, це означатиме, що з початку року уряд зібрав $3,3 млрд., яких вистачить на погашення та обслуговування валютних боргів до кінця 1П2013 без негативного впливу на валютні резерви НБУ. Проте, те, що в України є аж 3,5 місяці запасу, не сильно втішає. У 2П уряду доведеться погашати ще $3,5 млрд., плюс слід враховувати, що платіжний баланс, як правило, різко погіршується з осені. Тому без залучення великого зовнішнього кредитору у вигляді МВФ або Росії все одно не обійтися.

Схоже, що влада збирається надати пріоритет останньому варіанту. У ЗМІ вчора з’явилися чутки про те, що після візиту В.Януковича в Росію з російською стороною на рівні робочих груп була досягнута домовленість про «асоційоване членство» України в МС. Поки МЗС спростовує цю інформацію, але не дуже переконливо.

Також поки невідома доля ГТС-консорціуму. Вчора В.Янукович знову плутався у векторах. На прес-конференції з латвійським президентом він заявив, що дуже сподівається на участь Європи у модернізації ГТС, хоча ще днями раніше критикував Європу за відсутність допомоги у газовій суперечці з Росією і обіцяв до кінця 2 кварталу здати ГТС в оренду Газпрому.

Сьогодні знову не передбачається публікацій важливих даних у світі. Обмежену цікавість можуть становити дані по інфляції та промисловості у США за лютий, та фінальні значення інфляції в Європі. Більше інтриги буде в тому, чи досягне індекс S&P500 рекордного максимуму сьогодні, який знаходиться в межах лише 13 пунктів, на рівні 1576.

Новини

Джим О'Ніл (Jim O'Neill), голова КУА Goldman Sachs (США) повідомив про те, що фондовий ринок США дорогий, і хоча ринок може ще зрости у короткостроковій перспективі він «не переконаний у гарних перспективах на ринку». Так він написав у записці в понеділок 11 березня. Відразу зазначимо, що в четвер 14 березня Міністр Фінансів США Джек Лью (Джейкоб Джозеф Лью, Jacob Joseph "Jack" Lew) в інтерв’ю телеканалу CNBC сказав, що він «прямо зараз» не стурбований виникненням «бульки» на фондовому ринку США. Нагадаємо, що тижнем раніше ми писали, що керівник і керуючий КУА PIMCO (однієї з найбільших у світі) Білл Гросс, незважаючи на не дешевизну ринку акцій США поки не рекомендував «виходити» з ринку акцій США, а лише знизити свої очікування щодо майбутньої дохідності інвестицій.

"Вони (акції) навряд чи зараз є вигідною покупкою з точки зору  значення CAPE [циклічно вирівняного відношення ціни акцій до прибутку на акцію P/E]," повідомив О'Ніл в своїй записці.

За даними Goldman Sachs, акції в США торгуються зараз на рівні CAPE (яку ще позначають як P/E10) близько 24, в порівнянні з історичним середнім 18,7. Інші великі ринки, включаючи Німеччину і Великобританію, торгуються по циклічно вирівняному відношенню ціни акцій до прибутку P/E близько 13 і 12, відповідно.

CAPE є модифікацією відношення P/E для врахування впливу бізнес-циклу на прибутки. Остання модифікація цього відношення, яка зараз є загальновизнаною, розроблена професором Йельського університету Робертом Шиллером. Це відношення поточної ціни акцій до середнього чистого прибутку компанії за останні 10 років, причому чистий прибуток на кожен попередній рік збільшується на множник інфляції. Така модифікація відношення P/E дозволяє звести до мінімуму вплив бізнес-циклу на прибутки корпорацій, які є дуже змінними.

За мірою CAPE, яка вважається досить хорошим індикатором вартості фондового ринку, фондовий ринок США знаходиться приблизно на 18% вище лінії тренду (тобто на 18% більш дорогий, ніж середнє по циклу значення). Це не така вже й значна переоцінка на цій фазі циклу (4-ий рік росту), проте фахівців турбує безупинний ріст фондових індексів США в останні тижні.

В останні тижні, а ще більше дні, виходить все більше попереджень про небезпечний тренд на фондовому ринку США – безперервне зростання фондових індексів при перевищенні їх середньоциклічної вартості (по бізнес циклу) і пануванні ейфорії серед дуже багатьох інвесторів. Таке зростання, якщо воно продовжиться, загрожує значним і різким падінням фондових індексів США через кілька місяців. Симптоматичним в цьому руслі був недавній виступ на каналі CNBC Джима Крамера (Jim Cramer), колишнього керуючого хедж-фонду, а нині популяризатора фондового ринку і ведучого авторської передачі «Шалені гроші» (Mad Money), в якому автор закликав американських інвесторів на певний час утриматись від купівлі акцій.

Цільові значення брокерського дому Goldman Sachs по індексу S&P 500 складають на середину 2013 року 1550 (+0% від поточного рівня), на кінець 2013 року – 1575 (+1,6%).

Поміж тим Goldman Sachs рекомендує купувати акції з індексу FTSE 100 (Лондонська фондова біржа), прогнозуючи його доходність на річному інтервалі 10% (цільове значення індексу 7200 проти нинішніх 6500). Мотивація – значне падіння курсу фунту стерлінгу, в якому представлені ціни акцій і індекс, по відношенню до долару США при тому, що 45% компаній індексу виплачують дивіденди в доларах США. Нагадаємо, що на основній площадці в ЛФБ котируються акцій українських компаній Феррекспо та Миронівського хлібопродукту.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 15 марта 2013
Падение
0 6
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Внешний фон благоприятствует покупкамРост
Альтана Капитал
Ежедневный обзорРост
ИК Велес Капитал Украина
Premarket: экспирация добавит турбулентности локальному рынкуРост
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду