Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 21:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 28 марта 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 915,4+2,29%

Український фондовий ринок продовжив зниження. Основа вчорашнього падіння була закладена значним розпродажем, який відбувся ще до обіду. Після ланча українські інвестори заспокоїлася і з перемінися успіхом завершили торговий день, рухаючись у «флеті». Загалом падіння склало 1,48% з обсягом у майже 6 млн. грн. (найбільша активність інвесторів з 15 березня). Лідерами за увагою серед інвесторів стали акції Мотор Січі з обсягом більше 3 млн. та падінням у 2,39% (підозріло велика пропозиція) та «Укрнафта» з серйозним розпродажем у 5,23% та 1,1 млн. дол. обсягом.

На світових ринках панувала аналогічна картина. Спочатку лідер італійської демократичної партії повідомив про відсутність можливості широкої урядової коаліції. Інвестори побоювалися сьогоднішнього відкриття Кіпрських банків. В США відбулось скорочення обсягів будинків, які знаходяться в процесів продажу (до закриття контракту) на 0,4% (прогноз -0,3%, попереднє значення +3,8%). Таким чином, європейська сесія відзначилася розпродажем італійських та іспанських облігацій, як результат - чотирьохмісячний мінімум євро по відношенню до американського долара, світове зниження фондових індексів та зростання низькоризикових американських казначейських паперів. Штатам під кінець сесії вдалося майже повністю відіграти початковий провал індексів. S&P500 закрився з позначкою -0,06%. Східні завершили день з від’ємними значеннями. Сьогоднішній початок демонструє продовження низхідної динаміки в Європі.

Серед новин очікуємо реакцію вкладників по Кіпрських банках. Дані по американських заявках за допомогою по безробіттю та американським фінальним ВВП за четвертий квартал 2012 року.

Новини

Ринки.Точка зору

Цікаву думку висловив про поведінку ринків Rick Bensignor, Wells Fargo Securities. Він очолює групу з тактичної торгівлі цінними паперами і його думка базується на інших посилках, ніж у стратегів чи аналітиків по фінансових ринках. Він базується на «фінансах поведінки», яка вивчає психологію інвесторів, та технічному аналізі.

На його думку якщо індексу S&P 500 вдасться пройти відмітку 1567 пунктів, коло якої спостерігається суттєвий опір, наступною ціллю стане відмітка 1613 пунктів, яка буде абсолютним максимумом у підйомі, який почався восени 2012 року. Після цього буде зниження на 100-150 пунктів (рівень порядку 1490 по індексу S&P 500) (-8-10%). Абсолютний максимум середньострокового циклу, який почався у 2009 року у 1778 пунктів по індексу S&P 500 буде досягнуто в 2014 році (ближче до його кінця) або в 2015 році.

Трейдер вважає, що необхідною передумовою для успішного розвитку ринків є продовження нинішньої політики ФРС. За умови відсутності цієї політики ринки не знаходились би там, де вони є зараз, а були б істотно нижче. Слід додати, що чимало економістів та фінансистів наголошують на тому, що безпрецедентна політика ФРС почне потихеньку згортатись вже в 2013 році, і відсоткові ставки почнуть зростати, а Джорж Сорос взагалі на початку 2013 висунув контраверсійну думку про значний ріст відсоткових ставок вже в 2013.

Rick Bensignor вважається гарним трейдером, який добре вгадує максимуми та мінімуми ринку, однак в його сферу відповідальності не входить «далеке прогнозування індексів», а розробка тактики торгівлі паперами на інтервалі тижнів та місяців.

Ринки

Цінні папери (ЦП) іноземних емітентів з активами в Україні можуть з'явитися на українському фондовому ринку вже в першому півріччі 2013 року, прогнозує директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) Алла Папаіка.

"Можна сказати, вже готовий весь інструментарій для того, щоб на ринку з'явилися перші такі цінні папери. Крім того, в комісії зараз ведуться деякі консультації з певними емітентами, які зацікавлені в цьому механізмі, і ми сподіваємося, що до кінця наступного кварталу у нас будуть перші компанії на ринку ", - сказала вона на прес-конференції в Києві в середу.

А. Папаїка зазначила, що обговорювана регулятором з іноземними емітентами схема їх виходу на внутрішній ринок не вимагає ніякої участі Нацбанку України (НБУ), бо не передбачає виведення коштів з країни. "Ми бачимо можливість запуску такої" першої ластівки "в рамках чинного законодавства, але, звичайно ж, ми розуміємо, що якщо Нацбанк перегляне свою політику валютного регулювання (щодо пом'якшення умови інвестування з іноземні цінні папери), то учасників ринку буде набагато більше, і це буде набагато легше зробити ", - зазначила вона.

Президент України Віктор Янукович у затвердженому ним Національному плані дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки доручив НБУ розглянути до кінця березня поточного року питання допуску до торгів на внутрішньому фондовому ринку ЦП іноземних емітентів з активами в Україні. Разом з тим в документі уточнюється, що реалізація доручення можлива за згоди самого НБУ.

НКЦБФР ще в минулому році розробила положення про порядок допуску та обігу іноземних ЦП на ринку України. Крім того, комісія розробила проект рішення "Про врегулювання питання обслуговування операцій з ЦП іноземних емітентів в Національній депозитарній системі України.

Ми розглядаємо практичну реалізацію такого проекту як принципово важливий позитивний крок у розвитку вітчизняного фондового ринку, який може принципово змінити його на краще.

Новини емітентів

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, Ferrexpo PLC

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат в 2012 році отримав чистий прибуток у розмірі 431,6 млн. грн. В 2011 році він становив 2 млрд. 137 млн. грн. Про це повідомляється в оголошенні про проведення 25 квітня річних загальних зборів акціонерів. Таким чином, ПГЗК в 2012 р. скоротив чистий прибуток вп'ятеро.

Прибуток до оподаткування материнської компанії Ferrexpo PLC, акції якої котируються на Лондонській фондовій біржі, скоротився за рік у 2,64 рази з 691 млн. доларів США до 262 млн. дол. США. Величина EBITDA материнської компанії скоротилась вдвічі з 801 млн. доларів США до 402 млн. дол.

Різниця в прибутках ПГЗК та Ferrexpo PLC пояснюється різницями в цінах реалізації продукції, в той час як витрати на виробництво (без транспортних витрат реалізації) і натуральні обсяги реалізації (до введення нових потужностей Ferrexpo) обох компаній практично однакові.

Внаслідок зростання цін на газ та електроенергію, а також заробітної плати, так звані C1 виробничі грошові витрати (виробничі витрати без амортизаційних відрахувань) в 2012 році зросли до US$ 59,6 на тонну окатишів в той час як в 2011 році вони становили US$ 50,7 за тонну, говориться в повідомленні Ferrexpo PLC від 13 березня 2013 р. Ситуація з витратами (як і у інших компаній ГМК України) погіршилась в зв’язку зі стабільним курсом гривні в 2012 році та зростанням цін на газ та електроенергію, витратні матеріали заробітну плату та паливно мастильні матеріали.

Середня ціна реалізації окатишів Ferrexpo в 2012 році склала US$ 147,2 за тонну, в той час як  в 2011 вона складала US$ 181,0 за тонну. Орієнтовна вартість реалізації ПГЗК складала відповідно US$ 96 та US$ 115 доларів за тонну. При цьому слід враховувати, що вартість реалізації Ferrexpo на відміну від ПГЗК враховує ще й транспортну складову до кордону України та послуги порту: US$ 14,5 на тонну (2012) та US$ 14,0 (2011), а також частково і транспортні витрати поза межами України. 38,8% продажів Ferrexpo здійснюється на базі CFR (доставка до порту призначення) або аналогічній основі поставки, додавши US$ 113,5 млн. доходу в 2012 році.

В той же час компанія Ferrexpo здійснювала значні капіталовкладення в сумі 429 млн. дол. США в 2012 році та 380 млн. дол. США в 2011 році як на діючому Полтавському ГЗК так і на новому Єристовському ГЗК, який планується запустити в роботу в 2013 році. Ferrexpo планує розвивати окрім Полтавського ГЗК і Єристовського ГЗК в подальшому і Білановський ГЗК. Всі три ділянки є частиною одного родовища, яке раніше приписували Полтавському ГЗК.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 28 марта 2013
Падение
6 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Обзор фондового рынкаПадение
ИК ИФГ КАПИТАЛ
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду