Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 21:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 29 марта 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 903,42-1,31%

В Японії у лютому поглибилася дефляція, зросло безробіття та впала промисловість. Це все - на тлі того факту, що японський індекс Nikkei 225 зафіксував найбільше квартальне зростання у 1 кв. з 1972 року.

В цей же час американський індекс S&P500 обновив історичний максимум, закрившись на позначці 1569,19. Цьому сприяв відносно позитивний перегляд ВВП за 4 кв у сторону збільшення, хоча менш важливі для ринку дані – щотижневі звернення за допомогою по безробіттю, регіональні індекси ділової активності від ФРБ Чикаго та Канзасу – зафіксували погіршення, або ж були меншими за очікування. Втім фондовий ринок США продовжує підтримуватися значним притоком капіталу від роздрібних клієнтів, які, пропустивши усе раллі з березня 2009 року, лише зараз почали знову входити в ринок.

Прем’єр-міністр М.Азаров заявив ще раз, що Україна не збирається підвищувати ціни на газ для населення, як того вимагає МВФ, оскільки газовий контракт з Росією є несправедливий. Щодо газу, Міненерго заявило, що у березні майже не імпортувало газ з Росії у зв’язку з неврегульованим ціновим питанням. Пізніше Газпром спростував цю заяву, повідомивши, що не бачить зниження щоденних закупок газу зі сторони України. Цілком можливо, що як повідомлялося раніше у ЗМІ, Нафтогаз частково передав право на реалізацію газу промисловості Д.Фірташу, і саме його Ostchem зараз заповнює цю нішу. До цих новин додалося ще й те, що Україна начебто налагоджує реверсні поставки газу з Угорщини, звідки планується прокачувати до 5 млрд.куб.м газу в рік. Реально ж, Україна вже не вперше озвучує плани по диверсифікації поставок газу, особливо через реверсні поставки, але технічно, як говорять спеціалісти, це зробити дуже важко.

Мінфін повідомив, що не збирається виставляти на аукціонах у квітні доларові ОВДП. За 1кв. уряд зміг з усіх джерел зібрати $3,4 млрд. – достатня сума для виплат боргів у 1П.

Укрексімбанк дорозмістив 5-річні єврооблігації на $100 млн., тож можна сподіватися, що Мінфін все таки ближче до чергового аукціону оголосить про позачергове розміщення доларових паперів і перекачає ці кошти з банку у бюджет.

Уряд прийняв проект Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік, згідно якого ВВП у 2014 році прогнозується на рівні 1,7 трлн грн., реальне зростання +3%, інфляція +8,3%. Насправді, це досить технічний документ, який давно не виконує своїх прогностичних функцій, тому повинен сприйматися нейтрально. Більш цікавим є те, як в уряді збираються переглянути бюджет на цей рік за результатами кварталу, як того обіцяли президент і прем’єр.

Сьогодні католицька частина світу вихідна у зв’язку з Страсною П’ятницею. В понеділок більшість ринків також будуть відпочивати.

Новини емітентів

"Енергомашспецсталь"

ПАТ "Енергомашспецсталь" (м Краматорськ, Донецька обл.), власником якого є російський "Атоменергомаш" (енергомашинобудівний дивізіон держкорпорації "Росатом"), скоротило чистий прибуток з 33 млн. грн. в 2011 році до 0,54 млн. грн. в 2012 р. 2010 рік підприємство завершило з чистим збитком 212 млн. грн.

На чистий фінансовий результат підприємства негативний вплив мають великі відсоткові платежі по значній сумі боргу, взятого під програму кардинальної реконструкції підприємства. Більша частина інвестиційної програми вже закінчена. Підприємство мало намір в 2013 році закінчити семирічну програму модернізації загальною вартістю $ 300 млн. Однак велика сума боргу до погашення залишається на підприємстві. Загальна сума боргу підприємства складає суму порядку 2 млрд. грн. В січні керівництво "Енергомашспецсталі" заявило, що підприємство має намір залучити додатково два кредити ВАТ "Газпромбанку" (Росія) на суму $ 25,9 і $ 15 млн.

В рамках програми модернізації в 2012 році був введений в експлуатацію новий електроплавильний дуговий комплекс ДСП-70 потужністю 500 тис. тонн. рідкої сталі на рік. Комплекс замінив старе обладнання, має набагато менший час плавки, комплекс більш економічний за старе обладнання та менше забруднює навколишнє середовище.

Були повідомлення про те, що в 2012 році "Енергомашспецсталь" збільшила чистий дохід в 2012 році до $ 190 млн. в порівнянні зі $ 163 млн. в 2011 році. Однак ми б не поспішали робити висновок про значне збільшення доходу підприємства до оприлюднення його повної фінансової звітності. При цьому ми базуємось на тому факті, що подібне повідомлення виявилось хибним у відношенні до іншого машинобудівного підприємства "Турбоатом". В тому випадку наводились дві несумісні цифри – дохід від реалізації (з ПДВ) та чистий дохід за попередній рік (без ПДВ). В 2011 році "Енергомашспецсталь" скоротила чистий дохід від реалізації продукції в порівнянні з 2010 роком на 3,2%.

Підприємство виробляє литі i ковані вироби (поковки) для важкого, енергетичного i транспортного машинобудування, металургійної, цементної, гірничодобувної промисловості. Продукція "Енергомашспецсталі" використовується на підприємствах Атоммаш, Турбоатом, Ленiнградський металевий завод, Уралгiдромаш, Сумське машинобудівне об'єднання як заготовки до частин (наприклад, роторів частин обичайок) крупногабаритного енергетичного та машинобудівного обладнання (перш за все для атомних станцій).

На підприємстві працює 2780 чоловік.

"Світло шахтаря"

Завод "Світло шахтаря" (м. Харків) завершив 2012 р. з чистим прибутком 124,436 млн. грн. В 2011 році чистий прибуток підприємства становив 61,9 млн. грн.

В 2012 році завод був викуплений у сім’ї приватних власників – керівників підприємства та ввійшов до складу машинобудівного холдингу "Гірничі машини" (частина холдингу «СКМ»). Холдинг "Гірничі машини" спеціалізується на випуску обладнання для вугільної промисловості.

За минулий рік завод наростив поточні зобов'язання більш ніж удвічі - до 169 млн. грн., а довгострокові зобов'язання склали лише 0,027 млн. грн., практично не змінившись за рік.

"Світло шахтаря" має застарілі основні засоби і попередні власники направляли весь досить великий, як для такого підприємства, чистий прибуток на їх оновлення. З приходом нового власника підприємство розширило можливості по збуту продукції та фінансуванні програми переозброєння.

"Світло шахтаря" випускає скребкові забійні конвеєри (які працюють в лавах вугільних шахт), перевантажувачі різних типів, запасні частини гірничо-шахтного устаткування, світильники для шахт. Чисельність працюючих на підприємстві 2836 чоловік.

Консолідована виручка "Гірничих машин" за 2011 рік - $225,3 млн., чистий прибуток - $19,4 млн.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 29 марта 2013
Падение
0 5
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Рынки закрыты на Страстную пятницу
АРТ КАПИТАЛ
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ
Premarket 29/03: есть надежда закончить квартал на оптимистичной нотеРост
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду