Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 21:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 2 апреля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 817,53-2,99%

На новині про пожежу на Вуглегірській ТЕС, яка знищила 16% потужностей генератора, акції Центренерго обвалилися на 17%, потягнувши униз весь ринок. Мотор Січ впала на 4%, Аваль – на 5%, Укрнафта – на 5,6%, акції ГМК втратили 3,5-4,5%. Найменше знизилися акції Укрсоцбанку – на 2%. Вважається, що на відновлення потужностей на Центренерго буде потрібен чималий час, хоча влада запевнила, що реконструкція пройде до кінця року. Але тепер перспективи приватизації компанії у цьому році виглядають дуже невизначено.

Панічні розпродажі обвалили ринок нижче рівня підтримки у 900 пунктів, до 843 пунктів. Це – найнижчий рівень з кінця листопада 2012 року. Цікаво, але єдине, що не вписується у картину розпродажу – обсяги торгів, які вчора склали 4,2 млн.грн., причому на Центренерго припала половина торгів. Падіння на 6% на такому мілкому ринку досить легко могло бути викликано спекулянтами; для цього не потрібно багато грошей.

Серед новин вчорашнього дня варто відзначити різке зниження індексу ISM Manufacturing в США в березні з 54.2 до 51.3. Це – гірше найпесимістичніших прогнозів. Нові замовлення – лідируючий компонент в рамках індексу – обвалилися з 57.8 до 51.4. Ймовірніше за все, зниження індексу стало наслідком режиму секвестру бюджету, який розпочався з березня в США. Нагадаємо, що половина з $80 млрд. економії на це рік зачепило військові витрати, які, як правило, контрактуються Пентагоном приватним підрядникам.

В Китаї в березні зафіксовано найбільше зростання цін на нерухомість за більш ніж 2 роки – в середньому на 1,1% до $1610 за квм. Середня величина, однак, приховує значні відмінності між містами. Китайці поспішили купити нерухомість перед введенням жорстких обмежень з боку держави. Щоправда, ці обмеження дуже часто обходяться, або просто не виконуються на місцевому рівні. Саме через це ціни на нерухомість продовжують рости вже декілька років підряд, причому значно швидше ніж доходи населення.

Серед українських новин, Держказначейство відзвітувало, що залишок на рахунках уряду на початок 2 кварталу склав 3 579 млн.грн. – найменше ніж у останні 11 років на цю дату. Однак цей рахунок не включає валютних коштів, які утримуються на спеціальному рахунку і видні лише у монетарній статистиці НБУ. Валюти, наразі, у Мінфіну достатньо. Через це, власне, у квітні ним і не планується проведення аукціонів з продажу валютних ОВДП.

Перша статистика з промисловості за березень показала зростання виплавки сталі до 2,876 млн.т. Це – найвищий показник за 10 місяців, але типовий для цього періоду року. В минулому році у березні було виплавлено 2,907 млн.т. сталі, тож у річному вимірі падіння у металургії триває, хоча вже не так швидко.

В Міністерстві зборів і доходів повідомили, що у минулому році найбільші збитки були понесені в галузях металургії, ПЕК та хімії – сумарно 35 млрд.грн. Це як раз ключові галузі, представлені на фондовому ринку і в індексі. Дивно, але саме за активи у цих галузях йде постійна боротьба між олігархами, які очолюють рейтинг найбагатших українців. Цікаво також, що попри збитки в галузях, активи найбагатших олігархів продовжують зростати.

Сьогодні вийде порція індексів PMI по Європі, а наприкінці дня – глобальний індекс. Також варто слідкувати за рівнем безробіття в ЄС, який може зрости до нового рекорду в 12%. Важливих новин зі США не буде, однак передбачені виступи декількох президентів ФРБ.

Новини емітентів

«Центренерго»

29 березня сталася пожежа на Вуглегірській ТЕС (ПАТ «Центренерго»). В результаті великої пожежі постраждали всі 4-и робочі пиловугільні блоки. Робота станції припинена. «В результаті пожежі пошкоджено чотири пиловугільних енергоблоки… При цьому постраждало турбінне відділення, щитові і кабельне обладнання. Котельний цех має незначні пошкодження.» - говориться в повідомленні компанії.

В результаті пожежі постраждало 8 чоловік, є загиблий.

Проектна потужність Вуглегірської ТЕС становить 3600 МВт. Електростанція побудована у дві черги: перша черга потужністю 1200 МВт складається з чотирьох енергоблоків по 300 МВт з пиловугільним котлами, у складі другої черги потужністю 2400 МВт працюють три енергоблоки по 800 МВт з газомазутними котлами. Друга черга в останні роки експлуатувалась епізодично лише в моменти пікових навантажень на енергосистему України в зимовий час.

Робота Вуглегірської ТЕС, буде відновлена повністю, але про терміни поки говорити рано, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький. Чотири блоки знаходяться під завалом. За попередніми оцінками розбір завалів займе до 2 місяців. З понеділка розпочато роботи по звільненню обладнання від металоконструкцій пошкодженої покрівлі та визначенню стану обладнання.

На даний момент проводиться аналіз фінансового стану компанії, розробляються заходи щодо ліквідації аварії та визначення джерел фінансування відновлювальних робіт, говориться в повідомленні «Центренерго».

Відключення Вуглегірської ТЕС не вплине на роботу ОЕС України за рахунок ГАЕС і введення резервних потужностей інших ТЕС, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех.

Довідка: Формально встановлена потужність Вуглегірської ТЕС складає 3600 МВТ або 47% встановленої потужності «Центренерго». Проте три газомазутні блоки Вуглегірської ТЕС потужністю 800 МВТ кожний як і два газомазутні блоки по 300 МВТ Трипільської ТЕС за планами компанії на 2012 рік в робочий режим не включались (як і в попередні роки) через високу вартість палива (проводились лише випробування). Через дефіцит електроенергії взимку всі газомазутні блоки компанії як блоки Трипільської ТЕС, так і Вуглегірської ТЕС короткий час в зимові місяці в 2012 році  працювали.

З врахуванням тимчасової  втрати 4-х пиловугільних блоків Вуглегірської ТЕС ПАТ «Центренерго» формально тимчасово втратило 16% потужності (якщо вважати, що газомазутні блоки станції можна буде в разі необхідності запустити в роботу). З врахуванням лише пиловугільних блоків компанії «Центренерго» втрата потужності складає 26%. Виробництво електроенергії  Вуглегірською ТЕС в останні роки складає 30% виробництва «Центренерго». В 2011 році «Центренерго» виробила 14 794 млн. кВтг електроенергії, Вуглегірська ТЕС 4258 млн. кВт або 28,8% загального виробництва компанії.

«Луганьсктепловоз»

Відповідаючи на запитання, з чим пов'язане скорочення чистого прибутку в минулому році на 22,4% в порівнянні з попереднім роком (при зростанні виробництва на 70%), Генеральний директор Луганьсктепловозу П. Цеснек зазначив, що дуже багато коштів йде на ремонтні роботи - обладнання, будівель, а площа тільки одного корпусу досягає 4 га. "Завод дуже старий, і все потрібно ремонтувати Дешевше, напевно, було б вибудувати все заново, але у нас таких можливостей, на жаль, немає Першорядні завдання - ... концентрація майнового комплексу та випуск продукції, при тому, що йде збільшення планів», - пояснив П.Цеснек.

В березні "Луганськтепловоз" має намір відвантажити замовнику 14 секцій тепловоза 2ТЕ116 і шість секцій тепловоза 2ТЕ116УД. В минулому році підприємство випустило 162 секції тепловозів.

«Богдан»

Петро Порошенко покинув автомобільний бізнес, передавши належну йому частку в корпорації "Богдан" своєму партнерові Олегу Свинарчуку. Про це Forbes повідомив Свинарчук.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 2 апреля 2013
Падение
2 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаПадение
Eavex Capital
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ
Premarket: в ожидании нейтрального открытия торговой сессии
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital
Ежедневный обзорПадение
ИК Велес Капитал Украина


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду