Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 19:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 20 мая 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 857+3,4%

Наприкінці тижня індекс УБ зріс на 1,4%. Це відбулось на фоні зростання європейських індексів на пів відсотка, яке пізніше (вже після закриття європейських площадок) підтримав ринок США зі зростанням близько відсотка. Однак найбільш ударним з ринків, які впливають на настрої на українському ринку стало зростання російських індексів ММВБ на 2,05% та РТС на 1,79%. Причина полягає в попередньому здешевленні російських акцій за попередні п’ять днів, приток коштів на російський фондовий ринок з закордону та новина, що генеруюча компанія «Е.ОН Росія» (колишня ОГК-4) 100% прибутків виплатить у вигляді дивідендів. Хоча хтось назвав як причини росту акцій в Росії гарну макроекономічну статистику з Китаю. При цьому дивідендна дохідність «Е.ОН Росія» при поточній ціні акції складе 11,3% - абсолютний рекорд для галузі в Росії і суттєво на фоні низьких ставок за борговими цінними паперами (та й депозитами) в цій країні. Акції на цьому фоні зросли на 7,65%. Акції підтримали деякі інші акції сектора мережевих компаній: («Россєті» - 7,06%, ФМК «ЄЕС» - 6,53%). Інвестори в російські пайові цінні папери покарали інші акції енергосектору, які в останній період розчарували, наприклад "Енел ОГК-5", яка в своїй п’ятирічній недавно опублікованій стратегії навіть не згадала дивіденди. Акції останньої в п’ятницю подешевшали на 1,59%. Ріст на російському ринку підтримали і акції металургійних і нафтових компаній. Останні зростали на фоні зростання цін нафти. Хоча деякі фахівці  російського ринку акцій вважають ріст п’ятниці спекулятивним та короткостроковим. Широке в сенсі секторів зростання на російському ринку обумовило таке ж широке по спектру зростання цін акцій і на ринку українському.

Сьогодні зранку азійські індекси зростають. Зростають ринки Японії, Китаю, Гонконгу, Австралії. Ріст на російському ринку акцій також продовжився. Зростання на російському ринку поки помірковане – в межах пів відсотка. Можна очікувати дуже поміркованого зростання і на українському ринку акцій на початку дня.

Новини галузей

Енергетика

ВР у першому читанні проголосувала за законопроект №2107 "Про внесення змін до деяких законів щодо встановлення тарифів, яким пропонується передати НКРЕ повноваження встановлювати ціни на електроенергію і газ для населення. Передача цих повноважень від Кабінету Міністрів до НКРЕ наближає українське законодавство до європейської практики, коли тарифами опікується незалежний від уряду орган.

Джерело видання "Комерсант Україна" в Міненерговугілля пояснило, що прийняття даного законопроекту необхідне також і у зв'язку із запланованим до кінця року підвищенням цін на електроенергію і газ для населення. "На нас тиснуть виробники електроенергії та постачальники газу. Насамперед приватні компанії, які зацікавлені в тому, щоб поставляти енергоносії населенню зі значно більш високою нормою рентабельності, ніж сьогодні», - повідомив співрозмовник виданню. За його словами, уряд не може взяти на себе відповідальність щодо збільшення цін на електроенергію і газ для населення, оскільки це може викликати соціальне невдоволення. НКРЕ - незалежний орган влади, який не несе політичної відповідальності.

За даними джерела в НКРЕ, вже до кінця року можна чекати зростання цін на електроенергію для населення на 25%, на газ - на 20%. Підвищення цін на газ для населення є ключовою умовою відновлення співпраці з МВФ.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) на сьогоднішній день не планує підвищувати тарифи на газ і електроенергію для населення, повідомили в прес-службі регулятора. Пов'язування деякими ЗМІ цього законопроекту з підняттям тарифів для населення є некоректним, - повідомили в прес-службі. Раніше член Нацкомпослуг Валерій Кальченко заявив, що тарифи на теплову енергію в Україні підвищуватися не будуть.

Підвищення тарифів на електроенергію та газ (за умови якщо таке відбудеться) позитивно з точки зору портфельних інвесторів, оскільки це може зрушити з місяця вирішення питання неадекватно низької рентабельності генеруючих та розподільчих компаній електроенергетики, а також збільшить імовірність досягнення домовленості з МВФ і таким чином зменшить макроризики.

Новини емітентів

Ощадбанк надасть "Донбасенерго" 1,337 млрд. грн. на реконструкцію блоку №7 Слов'янської ТЕС встановленою потужністю 800 МВт. Кредитні кошти залучаються строком на 67 місяців (травень 2013 року - жовтень 2018 років). Три непоновлюваних  лінії: вартість обслуговування лінії лімітом кредитування 351 млн. грн. складе 112 млн. 999,6 тис. грн. (без ПДВ), лінії на 334 млн. грн. - 78 млн. 831 тис. грн. (без ПДВ), лінії на 652 млн. грн. - 164 млн. 365 тис. грн. (без ПДВ).

Вартісні показники реконструкції блоку станом на 25.12.2012 р. були затверджені Науково-технічною радою Мінжрегіонбуду для подачі Кабінету Міністрів України. Загальна кошторисна вартість реконструкції в поточних цінах станом на 25.12.2012 р. складає 2 млрд. 520 млн. 401 тис. грн. Загальна тривалість реконструкції всіх 4-х черг будівництва - 34 місяці. В травні 2012 року директор по інвестиційних проектах і капітальному будівництву  "Донбасенерго" Ігор Смирнов оцінив вартість модернізації блоку №7 Слов'янської ТЕС в 1,5 млрд. грн. Однак, імовірно, ця оцінка не включала ні блок сіркоочистки, ні деякі інші удосконалення. Пиловугільний блок №7 Слов'янської ТЕС, паливом для якого є антрацит, відпрацював 40 років.

Новина позитивна з точки зору ціни акцій "Донбасенерго". Проте, інвесторам слід враховувати, що реконструкція такого потужного агрегату на час зменшить обсяг генерації та доходів компанії, що може тимчасово негативно впливати на ціну її акцій.

"Донбасенерго" також буде вести модернізацію блоку №13 Старобешівської ТЕС потужністю 200 мВт. Згідно із затвердженим урядом у грудні 2012 року титулом реконструкції, кошторисна вартість виконання робіт - 621,49 млн. грн. і збільшена в порівнянні з затвердженою урядом в травні 2012 року вартістю по техніко-економічному обгрунтуванні (ТЕО) робіт - 459 млн. 804 тис. грн. внаслідок зростання розцінок на деякі види робіт.

Уряд має намір приватизувати "Донбасенерго" в цьому році.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 20 мая 2013
Падение
0 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Premarket: Изменений в характере торгов не ожидаемРост
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду