Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 17:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 22 мая 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 871,72+2,38%

Вчора індекс Української біржі знизився на помірковані 0,65%. Динаміка ринку, його волатильність останнім часом суттєво знизилась через відсутність притоку нових коштів за відсутності ідей, значимих новин та більш-менш стабільної динаміки на закордонних фондових майданчиках. Сьогодні глава ФРС Бен Бернанке буде виступати з приводу економічної ситуації в США. Негативними чинниками для ринків, які можуть спровокувати зниження, можуть стати будь-які заяви про зміни в політиці кількісного пом'якшення або натяки на них. Є фахівці, які вважають, що поки що краще утримуватись в інвестиції в акції, допоки ситуація не проясниться, тим більше, що ринок США знаходиться вже на рекордних позначках.

Зранку російські індекси зростають на помірковані 0,34-0,5%. Азійські індекси торгуються в основному в зеленій зоні з невеликим ростом за включенням зростаючого на 1,7% індексу Nikkei 225 на фоні подальшого стимулювання економіки Японії та ринків Китаю, Гонконгу та Японії, які торгуються з невеликим зниженням. Очевидно, слід очікувати невиразної динаміки від українського ринку і сьогодні.

Новини галузей

Гірничо-металургійний комплекс

Українські метпідприємства за 4 місяці 2013 року скоротили виробництво сталі на 1% порівняно з аналогічним періодом 2012 року - до 11,058 млн. тонн. Виробництво загального і готового прокату за чотири місяці збереглось на рівні минулого року - 9,880 млн. тонн і 9,064 млн. тонн відповідно, чавуну збільшилось на 1%, до 9,670 млн. тонн. Виробництво чавуну в квітні 2013 р. до квітня 2012 р. знизилося на 3,2% - до 2,392 млн. тонн.

Виробництво труб за 4 місяці знизилось на 28% - до 568 тис. тонн., коксу - на 9%, до 5,881 млн. тонн.

Гірничорудні підприємства України наростили видобуток залізної руди на 3% - до 27 573 млн. тонн, виробництво залізорудного концентрату - також на 3%, до 22,775 млн. тонн.

Металургійні підприємства України планують у червні 2013 року збільшити виплавку сталі на 1,5% порівняно із запланованими обсягами виробництва на травень - до 2,790 млн. тонн, виробництво загального прокату - на 2%, до 2,550 млн. тонн, чавуну - на 0,4% до 2,530 млн. тонн.

Металургійні підприємства України в січні-березні 2013 року скоротили інвестиції в технічне переозброєння на 41%, або на 579 млн. грн., в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року - до 849 млн. грн. Питомі інвестиції на 1 тонну виробленої сталі склали $13,2 проти $22,2 в першому кварталі 2012 року при річній нормі більше $30 за умов нормального стану основних засобів.

Металургійні підприємства в першому кварталі 2013 року суттєво знизили негативний фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування.

Металургійні підприємства України в квітня 2013 року скоротили споживання природного газу на 9,8%, порівняно з попереднім місяцем - до 267,5 млн. куб. м. В цілому за чотири місяці металурги спожили 1145 млн. куб. м природного газу, при цьому середньодобове споживання склало 9,5 млн. куб. м проти 12,6 млн. куб. м за чотири місяці 2012 року і 10,6 млн. куб. м за 2012 рік в цілому. Метпідприємства України в 2012 році скоротили споживання природного газу на 24,9% порівняно з 2011 роком - до 3886 млн. куб. м.

Ціни на сталь продовжують знижуватись, прогнози на найближчі місяці далекі від оптимізму. Стабілізувати ситуацію не вдасться без суттєвого обмеження обсягів пропозиції та виведення з ладу надлишкових потужностей, але меткомпанії поки не наважуються на такі радикальні кроки. Дешевша сировина дозволяє їм обходитися без істотних втрат, так що зниження цін на прокат, імовірно, буде продовжуватися.

Знижуються ціни на сировину для виробництва сталі. Ціни на залізну руду в Китаї знизились до п’ятимісячного мінімуму. Знижуються також ціни на коксівне вугілля при експорті з Австралії та США та на металобрухт в різних регіонах світу.

Ситуація для гірничо-металургійної галузі залишається дуже складною: економічні показники продовжують вказувати на невпевнене відновлення світової економіки, проте за останній місяць ціни на сталь знизилися, попит у Китаї сповільнилося більше очікуваного, а єврозона залишається в умовах рецесії в першому півріччі 2013 року, відзначає генеральний директор і голова правління ArcelorMittal Лакшмі Міттал. "Наш ринковий прогноз на 2013 рік змішаний. У США, як і раніше, очікується зростання попиту на сталь, однак через уповільнення темпів зростання в енергетиці та інших галузях обробної промисловості ми знизили наш прогноз темпів зростання на 1% - до 2-3%. У Китаї ми очікуємо збільшення попиту на сталь на 4% завдяки зростанню виробництва в секторах, орієнтованих на кінцевого споживача, наприклад в автомобілебудуванні. У єврозоні очікується зниження попиту на сталь приблизно на 1,5%. Зберігається нестабільність, що свідчить про невпевнене відновлення і вказує нам на необхідність постійного підвищення ефективності виробництва", - заявив у своєму зверненні до співробітників компанії, опублікованому в корпоративній газеті  "АрселорМіттал Кривий Ріг"," Металург".

Коментар: Новини не дуже добрі для акціонерів вертикально-інтегрованих холдингів (типу «Меетінвест») та акціонерів гірничо-збагачувальних комбінатів та вугільних шахт. По року їм слід чекати зменшення прибутків та дивідендів. Проте збитки метпідрриємств з чималою імовірністю можуть виявитись меншими, ніж в минулому році за рахунок здешевлення сировини та зменшення витрат природного газу. Проте останнє не означає, що метпідприємства «спрацюють в плюс».

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 22 мая 2013
Падение
0 5
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Украинский рынок продолжил рост сегодняРост
АЛОР УКРАИНА
Premarket: сегодня инвесторы с нетерпением ожидают выступления главы ФРСРост
Дмитрий Михайлусенко, риск-менеджер Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду