Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 17:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 29 мая 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 864,28-0,91%

У вівторок ринок українських акцій порадував учасників зростанням на 2,4% по індексу УБ – більше за російські індекси та за всі інші європейські фондові майданчики, де ріст склав близько 1,5%. Максимальне зростання в Західній Європі спостерігалось в Італії, де індекс FTSE MIB додав 2,1% за рахунок зростання акцій банків. Краще ринку вели себе акції «Центренерго», ціна яких зросла на 5,45%. Що тому було причиною: попередня заява керівника «Центренерго» в інтерв’ю 30 квітня про те, що реконструкція Вуглегірьскої ТЕС закінчиться до кінця 2014 р., а перший етап до кінця 2013 року, і це підкріплювалось рішенням НКРЕ про надбавку до тарифу компанії, чи вчорашній ріст в акціях російської ОГК-5 на 6,3% - сказати точно  важко. Зрозуміло, що аргументація для випереджаючого росту цієї акції є. Якщо розглядати всі індексні акції УБ, то для росту акцій «Центренерго» найбільше приводів на цьому часовому інтервалі. Від 17 квітня – локального мінімуму індексу УБ та ціни акцій «Центренерго» перший додав трохи більше 9%, в той час як акції енергокомпанії зросли на 18%.

В США вчора вийшла сильна статистика. Це індекс споживчих настроїв та статистика цін на житло. Гарна статистика підкріпила зростання на фондових біржах США, індекс який під кінець торгової сесії дещо знизились від максимумів закінчивши її в діапазоні 0,6-0,9%.

Сьогодні зранку російські індекси торгуються в червоній зоні зі зниженням на 1,5%. Більшість азійських індексів торгується з дуже поміркованим зростанням менше, ніж на пів відсотка. При цьому показовим є зниження індексу Гонконгу Hang Seng на 1%; цей індекс більше корелює з російськими індексами. Враховуючи те, що індекси США вчора знизились під кінець торгової сесії, росли істотно менше за європейські та сьогоднішнє зниження російських індексів та зниження індексу Гонконгу, на початку торгової сесії слід очікувати зниження українських фондових індексів в межах відсотка.

Враховуючи технічну картину та зовнішній фон, можна очікувати ріст українських індексів протягом найближчих двох тижнів, незважаючи на те, що на цьому часовому проміжку російські індекси імовірніше за все очікує незначна корекція вниз або боковий тренд.

Новини

Фінанси

1.

Досягнення угоди між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ) в 2013 році малоймовірно, вважає директор підрозділу "Суверенні рейтинги" міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's Тревор Куллінан. При цьому Куллінан зазначив, що необхідність значних виплат за зовнішніми зобов'язаннями уряду України збережеться до 2017 року: питання відкритості зовнішнього ринку запозичень для українських властей чинить тиск на суверенний рейтинг країни.

За словами Куллінана, агентство підтвердило довгострокові і короткострокові суверенні рейтинги України на рівні "В/В" з негативним прогнозом. «По Україні ми залишаємо негативний прогноз, і є висока ймовірність, що в найближчі 12 місяців ми переглянемо рейтинг України, і з 30-відсотковою ймовірністю рейтинг буде знижений», - сказав він.

Щодо курсових перспектив експерт зазначив, що фундаментальні підстави для девальваційного тиску на гривню залишаються, хоча поки спостерігається зниження такого тиску. Рейтингове агентство поки зберігає прогноз курсу на кінець поточного року на рівні 9 гривень за долар, але ймовірність його досягнення зменшилася.

2.

Вихід західноєвропейських банків з України обумовлений відсутністю покращень в діловому кліматі і перспективах розвитку економіки країни, вважають в міжнародному рейтинговому агентстві Standard & Poor's. "Українські банки в умовах вкрай високих економічних ризиків ... Економічна обстановка в країні не передбачає відновлення в 2013 році», - йдеться в доповіді провідного аналітика Франкфуртського офісу S&P Аннет Есс, представленому в ході конференції рейтингового агентства в Києві у вівторок.

За оцінкою S&P, кредитні ризики і як раніше мають значний вплив на показники прибутковості банків, тоді як підвищення конкуренції і висока вартість депозитів чинять тиск на показник чистої процентної маржі. "Значного скорочення числа проблемних кредитів не відзначається, їх обсяг становить близько 20% сукупного обсягу кредитів", - підкреслюється в доповіді.

Згідно з документом, більшість банків не забезпечило достатнього обсягу резервів, які можуть знадобитися у разі непередбаченого економічного спаду і потенційного погіршення кредитної якості позичальників.

"Швидке зростання боргового навантаження домогосподарств, хоча і з низького рівня, може становити значний ризик у майбутньому, якщо не будуть вжиті адекватні заходи відносно ціноутворення та моніторингу», - вважає А.Есс.

"Банківська система країни знаходиться в стадії делеверіджа (зниження боргового навантаження), проте все ще відчуває труднощі, пов'язані з економічними дисбалансами, що відзначалися в минуле десятиліття», - резюмується в доповіді.

3.

Частка простроченої кредитної заборгованості в банківській системі України в січні-квітні 2013 року зросла на 0,4 процентних пункту (за квітень скоротилась - на 0,03 в.п.) - до 9,29%, повідомляє НБУ. (На початку року за даними НБУ складала 8,9%).

Згідно з повідомленням, за перші чотири місяці року загальний розмір простроченої кредитної заборгованості збільшився на 5,22% (за квітень зменшився на 0,01%) - до 76,307 млрд. грн. Сума наданих кредитів зросла за січень-квітень на 0,76% (у квітні зросла на 0,37%) - до 821,543 млрд. грн.

НБУ також повідомив, що частка іноземного капіталу в сукупному статутному капіталі банків країни в квітні скоротилася на 0,4 в.п. - до 37,9%. При цьому, згідно з повідомленням, у квітні кількість банків з іноземним капіталом збереглася на рівні 53, кількість фінустанов з 100%-м іноземним капіталом також залишилося без змін - 22 банки. В цілому до початку травня 2013 року в країні працювало 175 банків.

Рентабельність активів в квітні склала 1,07% проти 1,10% в березні та 0,45% в січні; рентабельність капіталу відповідно 7,12%, 7,30%, 3,30%. Нормальними для України слід вважати показники рентабельності по активам більше 2%, по капіталу більше 15%.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 29 мая 2013
Падение
7 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Торговая сессия на украинском рынке завершилась снижениемПадение
АЛОР УКРАИНА
Premarket 29/05: Майская коррекция не получает подтвержденияПадение
Александр Фощан, старший трейдер, консультант Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду