Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 17:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 5 июня 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 850,74-0,63%

Як відкриються торги на фондовому ринку в Україні сьогодні зранку зрозуміло - зниженням. Це цілком логічно слідує зі сполучення негативного закриття фондових бірж Штатів вчора, того, що майже всі азійські майданчики сьогодні червоні з японськими індексами на чолі, які знижуються приблизно на 3%, та тою обставиною, що торги в Росії на фондовій біржі відрились з мінусом один відсоток. Здається, вже практично не лишається сумнівів стосовно того, що на фондовому ринку США почалась корекція, яка продовжиться не один день.

Трейдерів може зацікавити думка, яку вчора висловив Мохамед Ель-Еріан, один із керівників PIMCO – КУА, яка керує найбільшим в світі фондом облігацій і взагалі є однією з найбільш великих КУА в світі. «Поступово відходьте, але не тікайте від ризику акцій», - таке коротке резюме його виступу.

Ель-Еріан переконаний, що поточна волатильність на фінансових ринках - сигнал поступової втрати віри інвесторів у здатності Центробанків реально змінити фундаментальні фактори в економіках. Економічне зростання не прийде досить швидко і не буде достатньо великим в найближчі роки, щоб виправдати завищені ціни на активи, створені внаслідок масивної програми викупу облігацій ФРС, Мохамед Ель-Еріан повідомив телеканалу і інформаційному ресурсу CNBC у вівторок.

"Знизьте ваш ризик, пов'язаний з фондовим ринком, ваш ризик ліквідності, ваш кредитний ризик. Скоротіть усі три", - додав він, звертаючись до інвесторів США. "Відійдіть від серфінгу (катання) на хвилях ліквідності центрального банку", - продовжив він, маючи на увазі торгівлю на рості ринків, який є наслідком надлишкової пропозиції грошей, - "Відійдіть від ризику, але не зістрибуйте враз і далеко."

Ця його теза пов’язана з тим, що керівництво PIMCO вважає, що до кінця року ФРС змушено буде зменшити обсяги щомісячних викупів облігацій з ринку, які становлять зараз $85 млрд. на місяць, і це імовірно призведе до зниження ринків акцій та збільшення доходностей облігацій, а також підвищеної волатильності, яка буде наслідком непевності учасників ринку в подальшому розвитку подій в економіці та поведінці ФРС.

Інший керівник PIMCO Білл Гросс вчора в інтерв’ю телеканалу CNBC пояснив, чому він і його колеги очікують зниження обсягів викупів ФРС до кінця року. Перше - це деяке покращення на ринку праці США, друге – це поява значних побічних ефектів від програми кількісного пом’якшення (як, наприклад, збільшення вартості землі сільгосппризначення в США в 2-а рази в порівнянні з 2007 роком), третє - це очікуване зменшення дефіциту бюджету США до кінця року так, що навіть не знайдеться активів, які можна викуповувати з ринку ФРС щомісяця на суму $85 млрд. без збурення на ринку. Приводом до інтерв’ю Гросса стало його щомісячне послання до інвесторів, в якому він з нехарактерною для себе грубістю розкритикував голову ФРС Бернанке, назвавши його тепер частиною проблеми низьких темпів росту економіки США. Замість того, щоб ефект багатства внаслідок зростання цін активів, на який посилається ФРС, привів до зростання споживання та стимулювання економіки, ліквідність на ринку знищує стимули продуктивного інвестування, а люди, втрачаючи орієнтири, просто тримають кошти в активах. На запитання, чим замінити стимулювання ФРС, Гросс заявив, що фіскальним стимулюванням, тільки не направленим на споживання як раніше, а на інвестування.

Думки Гросса і Ель-Еріана розійшлись з тезою економіста Нурієля Рубіні, який вважає, що зростання фондового ринку США продовжиться ще два роки через те, що ФРС буде продовжувати стимулювати економіку монетарними заходами. І лише через два роки, на думку Рубіні, наступить зниження ринків, хоча і більш глибоке. Тут все ж доречно згадати, що Гросс і Ель-Еріан - професіонали ринку, а Рубіні – ні.

Сухим висновком для трейдерів є наступний: кінець 2013 року може видатись не зовсім вдалим з точки зору суттєвого зростання фондових індексів США від поточних рівнів (не всі, однак, погодяться з цією думкою), а наступні півроку можуть дійсно позначитись підвищеною волатильністю. Це створює додаткові можливості для торгівлі, проте за умови, якщо трейдери будуть швидко перелаштовуватись та чітко слідувати плану торгівлі, акуратно розставляючи стоп лоси, вчасно фіксуючи прибутки та чутливо реагуючи на зміни трендів на ринку.

Новини

Ринки

1

За тиждень 22-28 травня з фондів, орієнтованих на інвестиції в Росію, було виведено 79 млн. дол. Настільки великий відтік спостерігався вперше за місяць. З початку 2013р. з російських фондів було виведено вже 1169 млн. дол. Фонди інвестицій у ринки Європи, у портфелях яких є значний обсяг російських акцій, зафіксували відтік у розмірі 188 млн. дол. Це другий за величиною показник відтоку з початку 2013р. Індекс РТС досягнув найнижчих рівнів з липня 2012 року (рівень закриття 23.04.2012 – до цього найнижчий 1314,12, на початку дня 3.06 значення індексу доходило до 1304, зараз індекс торгується при значенні 1316).

На тижні 22-28 травня, за даними EPFR, Китай втратив 657 млн. дол., Бразилія - 384 млн. дол., цитують дані EPFR Альфа банк та Уралсіб. Гроші йшли майже з усіх ринків. На тлі зростання волатильності, що почався в Японії на минулому тижні, інвестори глобальних ринків, що розвиваються стали у великих обсягах виводити грошові кошти. У першій половині травня фонди Росії і EMEA опинилися в числі бажаних інвестиційних напрямків, проте їм не вдалося протистояти тиску, і динаміка руху коштів цих фондів швидко знову стала негативною. На думку експертів, це вказує на ризики подальшого зниження котирувань російських акцій.

2

Статистика по ринках за травень. Dow Jones Industrial Average у травні збільшився на 1,9%, завершивши "у плюсі" шостий місяць поспіль. Індекс S&P 500 в минулому місяці додав 2,1%, його ралі триває вже сім місяців, чого не відбувалося з вересня 2009 року. Широкий європейський індекс Stoxx 600 завершив в "зеленій зоні" вже 12-й місяць поспіль, чого не спостерігалося з липня 1997 року. Його приріст у травні склав 1,4%. Німецький DAX показав рекордний місячний підйом з липня минулого року - 5,5%, французький CAC 40 і британський FTSE 100 додали по 2,4%.

В той же час фондові ринки країн, що розвиваються, знижувались. Зведений індекс MSCI Emerging Markets знизився за травень на 2,9%.

Дохідність US Treasuries за травень помітно зросла, починаючи від строку погашення 3 роки і більше (5, 10, 30); 10-річних US Treasuries на 46 базисних пункти і закінчила місяць на самій високій відмітці з квітня 2012 роки - 2,139%. Доходність не знижувалась і в п’ятницю на фоні розпродажів акцій інвесторами. Вільні кошти інвестувались переважно в фонди грошового ринку, в папери з короткими строками погашення. До кінця року аналітиками очікується подальше зростання доходності в державних паперах США та Німеччини.

Золото подешевшало в травні всьоме за 8 місяців, на торгах у Нью-Йорку ціни впали більш ніж на 5,4% - до $1393 за тройську унцію. З початку року котирування золотих ф'ючерсів впали на 17%, свідчать дані FactSet Research. Вартість срібла зменшилася більше ніж на 8%.

3

Ціна золота може впасти нижче $1000 за унцію до 2015 року, майже половина рівня, якого ціна досягла на своєму піку в 2011 році, згідно з думкою Нуріеля Рубіні, засновника Roubini Global Economics. Серед причин він називає відсутність інфляції, незважаючи на ріст монетарної бази, що в свою чергу обумовлено великим зменшенням швидкості обертання грошей, та ріст відсоткових ставок по боргових цінних паперах, що робить інвестиції в золото менш привабливими. Гроші, які емітують Центробанки, осідають у вигляді надлишкових резервів. Раніше подібну думку висловлювали Goldman Sachs та деякі інші авторитетні організації. Рубіні назвав ціну золота в більш, ніж 1900 доларів за тройську унцію «булькою». Хоча, слід врахувати, що Рубіні нерідко щодо ціни золота помилявся в минулому.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 5 июня 2013
Падение
6 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
В фокусе инвесторов данные по рынку труда США
Альтана Капитал
ПремаркетПадение
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду