Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 17:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 12 июня 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 850,61+0,06%

Вчора ввечері американський фондовий ринок в середині торгової сесії спробував проробити шлях наверх. Проте з пів-дванадцятого за місцевим часом індекси почали потихеньку опускатись і вже з першої години вже сильніше пішли вниз. Імовірно така поведінка до певної мірі задасть тон торгів на сьогодні, як і інший симптоматичний рух спробу японського ринку, який знижувався на початку торгової сесії, піднятись наверх. Майже всі азійські індекси сьогодні зранку торгуються в червоній зоні. Причому індекси фондових ринків Гонконгу, Китаю, Індії на відміну від японських до цього моменту продовжують протягом дня показувати низхідну динаміку. Тому, ймовірно, можна очікувати слабонегативного – близько нуля - початку трогової сесії в Україні зі спробами протягом дня відіграти наверх.

Сьогодні в Росії вихідний – свято День Росії. Тому для українського фондового ринку немає більш чіткого орієнтиру на відкритті. Вчора російські індекси зробили серйозний крок вниз, більш, ніж 2,5% в ході торгової сесії до певної міри через побоювання зниження сьогодні на світових ринках. Проте ввечері поза її рамками спостерігався певне відігравання наверх в рамках піввідсотка. Дивно (чи комусь може так здатись), але фондові ринки Польщі та Румунії, на які в «старі добрі часи» 2006-2007 також орієнтувався фондовий ринок України, останнім часом знижується істотно менше, ніж в цілому європейські майданчики, торгуючись поблизу локальних максимумів. І поведінка індексу УБ також до певної мірі в цьому нагадує поведінку ринків Польщі та Румунії. Низхідна динаміка на ньому значно слабша за динаміку на багатьох інших майданчиках. Це зумовлено низькими цінами українських акцій. Складається враження, що така приглушена динаміка буде характерна і для кількох наступних тижнів, протягом яких фондові ринки будуть корегуватись вниз.

Що стосується конкретних емітентів, то звертає на себе увагу вчорашній ріст акцій Донбасенерго та Центренерго на фоні зниження акцій в цілому. Цьому, можливо, послугувала заява Голови ФДМУ А. Рябченко про те, що ціна продажу 60,8% Донбасенерго складе менш, ніж 1 млрд. грн. Незважаючи на невеликий розмір суми в порівнянні з розміром компанії і даною Головою ФДМУ негативною оцінкою стану активів компанії, це призвело до росту ціни акцій. І не даремно. Адже названа сума з урахуванням розміру пакету практично в три рази вища за поточну капіталізацію компанії в 500 млн. грн. Тому ті, хто торгують акціями окремих емітентів (як і в прикладі з акціями Укртелекому на минулому тижні), мають звертати увагу на новини, щоб використати можливості та не попасти в неприємну ситуацію.

Новини галузей

Протягом травня собівартість плоского прокату в Китаї знижувалася найбільш швидкими в порівнянні з іншими регіонами темпами. Це досягалося, в першу чергу, завдяки триваючому зниженню цін на коксівне вугілля, повідомляє проект Делфіка.

В останню декаду травня також різко знизилися ціни на залізорудну сировину - з $125/тCFR до $112/тCFR. Таким чином, з початку травня рівень прямих виробничих витрат на сляб в Китаї знизився на $23 і на поточний момент становить $446/т, зрівнявшись з показником українських виробників.

В результаті швидкого зниження цін на брухт у Туреччині і мінімальних темпів зменшення сировинних цін в Україні вже в червні можна чекати вирівнювання української та турецької продукції за собівартістю.

Основним фактором зниження собівартості довгого прокату в травні залишалося стійке падіння цін на брухт. У більшості регіонів ціни на брухт за останній місяць знизилися в середньому на $25-30. У найбільш виграшному становищі опинилися турецькі електрометалургійні компанії, що зуміли скоротити виробничі витрати за травень на $30. Таким чином, до початку червня рівень прямих витрат на виробництво заготовки в Туреччині склав $457/т, практично впритул наблизившись до показника українських металургійних комбінатів повного циклу.

В Україні динаміка зміни собівартості в травні в основному визначалася відчутним спадом цін на брухт (на $23) і лише незначним здешевленням коксівного вугілля (на $2-3). У підсумку виробничі витрати на заготовку на українських підприємствах повного циклу знизились з $457/т (початок травня) до $448/т до початку червня.

Більш швидко знижувалася собівартість прокату в Росії, де поряд з низхідною динамікою цін на брухт, відновився спад цін на коксівне вугілля. З другої половини травня також намітилися тенденції здешевлення і залізорудної сировини. У результаті до початку червня середній рівень прямих витрат російських компаній на сировинні матеріали, енергоресурси і зарплату у виробництві слябів за оцінками склав $393/т, що на $15 нижче в порівнянні з початком травня.

Коментар: Така порівняльна динаміка собівартості може створювати і реально створює проблеми при експорті української металопродукції. Адже при експорті на Далекий Схід і навіть в певні регіони Близького Сходу можлива конкуренція з продукцією з Китаю в сегменті плоского прокату, а одним з напрямків експорту довгого прокату є Туреччина. Проте навіть у країнах MENA (Близький Схід, Африка), одним з найбільш важливих український експорт металопродукції може конкурувати з турецьким. Це вже не кажучи про те, що український «стальний експорт» конкурує з російським, а також частина продукції українського виробництва експортується до Росії.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 12 июня 2013
Падение
0 3
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду