Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 15:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 12 июля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 882,09+1,67%

Сьогодні зранку фондовий ринок України зростатиме по відношенню до закриття попереднього дня. Російський ринок відкрився невеликим зростанням, азійські індекси торгуються змішано з індексами Гонконгу та континентального Китаю в червоній зоні. Після вчорашнього значного зростання фондових індексів США цілком природно показують невеликі мінуси. Зростання фондового ринку США іншими ринками було відіграно ще вчора вдень на фоні вчорашнього значного зростання ф’ючерсів після коментарів Голови ФРС. Тож природно, що ф’ючерси на європейські індекси показують лише невелику зміню (в даному випадку в плюс). Тому цілком логічно було очікувати, що на відкритті українські ціни на акції також після вчорашнього зростання індексу на 1,13% показали б незначну динаміку в перші години торгівлі та й імовірно протягом всієї торгової сесії. Тим більше, що індекс УБ вчора наблизився до верхньої межі нинішнього торгового діапазону (торгівля в останні місяці іде у вузькому діапазоні 870-870 пунктів по індексу УБ). Проте картину змінила повідомлення інформаційного агентства "Інтерфакс" зранку про рішення уряду про стартову ціну продажу 60,773% акцій енергогенеруючої компанії "Донбасенерго" в 641 млн. грн., що становить 44,6 грн. за акцію і майже вдвічі перевищує ціну закриття вчорашнього дня. Тому ринок перейшов в суттєво позитивну зону, де і проведе увесь сьогоднішній день.

Що стосується більш широкої картини, то слід зазначити, що вчора індекс S&P 500 закрився на рекордній відмітці - 1675,02 перевищивши на 0,35% попередній максимум 1669,16 пунктів досягнутий 17 травня поточного року. Вчора акції США отримали додатковий імпульс після того, як Міністерство Фінансів країни казначейство опублікувало дані, які показують найбільший за всю історію країни в цьому місяці профіцит бюджету - 117 мільярдів доларів, проти очікувань аналітиків в 39,5 мільярдів. Виходячи з логіки торгівлі можна очікувати початку локального зниження фондового ринку США у наступний вівторок, після досягнення в понеділок дещо більшого значення після сьогоднішнього зниження. Хоча це може статись і раніше (та й пізніше) Приводом для сьогоднішнього зниження ринку США може стати не дуже добра після рекордних прибутків минулого кварталу звітність банків JP Morgan, Wells Fargo. Тому трейдери імовірно повинні виходи зі сценарію початку локального (тобто тимчасово, недовгого і неглибокого) зниження фондових ринків через кілька днів. До цього після сьогоднішнього дня український ринок акцій може зробити ще невеликий крок нагору.

Новини

Уряд України затвердив стартову ціну продажу 60,773% акцій енергогенеруючої компанії "Донбасенерго" на відкритому конкурсі Фонду держмайна (ФДМ) з елементами аукціону в 641 млн. грн., що становить 44,6 грн. за акцію і майже вдвічі перевищувала на момент прийняття рішення котирування акції компанії на "Українській біржі ".

Негайно після опублікування цієї новини інформаційним агентством "Інтерфакс", вранці 12 липня 2013 року на відкритті фондового ринку ціна акцій зросла на 15%.

Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів № 496 від 11 липня, потенційні покупці повинні останні три роки поставляти в оптовий енергоринок України мінімум 15% від обсягів виробництва "Донбасенерго" або видобувати на території країни мінімум 15% від споживаного "Донбасенерго" вугілля, маючи його балансові запаси в розмірі п'ятирічного обсягу споживання енергокомпанії. Уряд дозволяє також, щоб покупцями були компанії, чиї дочірні або материнські структури задовольняють наведеним вище умовам. Серед інших вимог до переможця, затверджених розпорядженням, використання підприємством після приватизації мінімум 70% українського вугілля на пиловугільних блоках, забезпечення щорічно в 2013-2018 роках встановленої потужності Старобешівської ТЕС не менше 1940 МВт, Слов'янської ТЕС - не менш 880 МВт з її можливим зменшенням тільки за рішенням Міненерговугілля.

Покупець також зобов'язаний забезпечити розробку до липня 2014 року програми розвитку і технічного переоснащення "Донбасенерго" на період до 2020 року. Документ, серед іншого, має передбачати реконструкцію протягом п'яти років енергоблоків Старобешівської і Слов'янської ТЕС для приведення їх у відповідність з нормами європейської мережі ENTSO-E і забезпечення загального збільшення потужності та / або діапазону маневреності відповідно не менше ніж на 45 МВт і 40 МВт.

Переможець конкурсу також бере на себе зобов'язання інвестувати в "Донбасенерго" на рівні не нижче трьох останніх років, впровадити до 2015 року автоматизовану систему комерційного обліку електроенергії, підвищувати зарплату з урахуванням інфляції, не звільняти працівників перші шість місяців після покупки, а в наступні роки - скорочувати чисельність максимум на 5% на рік.

Крім того, за 2013 на дивіденди має бути спрямоване мінімум 30% чистого прибутку.

Раніше Фонд держмайна планував оголосити конкурс з продажу "Донбасенерго" в серпні цього року. За оцінками глави Фонду Олександра Рябченка, можлива ціна продажу "Донбасенерго" - менше 1 млрд. грн., так як це енергогенеруюча компанія володіє всього двома ТЕС і є найменшою з виставлялися на продаж.

"Донбасенерго" в 2012 році збільшило виробництво електроенергії на 4% порівняно з 2011 роком - до 9130 млн. кВт-год. Компанія експлуатує Старобешевську (1940 МВт) і Слов'янську ТЕС (880 МВт) сумарною встановленою потужністю 2820 МВт. Державі належить 85,77% акцій генкомпанії.

Виручка "Донбасенерго" в 2012 році по МСФО склала 5 млрд 577 млн. грн., чистий прибуток – 30,98 млн. грн.

Ціна акцій "Донбасенерго" на "Українській біржі" на закриття в четвер склала 22,45 грн за штуку.

Коментар: Новина безумовно дуже позитивна для компанії. Компанія вважалась до цього «дефективною» з позицій технічного оснащення та ринкової позиції і конкуренції з блоками «Східенерго». Стосовно першого блоки компанії дуже старі. До того ж Слов'янська ТЕС працює одним блоком, що неприпустимо. Уряд нещодавно затвердив ТЕО на реконструкцію напрацючого блока цієї станції для вирішення проблеми. Приведення стану блоків обох станцій у відповідність з нормами європейської мережі ENTSO-E протягом п’яти років означає вирішення ключової проблеми компанії та в значній мірі і вирішення проблеми її конкурентноздатності. До цього проблеми компанії вважались такими, що обумовлювали приблизно в два рази нижчу оцінку її акцій протягом років фондовим ринком по відношенню до встановлених потужностей та обсягів генерації по відношенню до інших генеруючих компаній теплової електричної генерації. Таким чином ріст акцій компанії виправданий. Питання тільки наскільки.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 12 июля 2013
Падение
0 5
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Украинский фондовый рынок продолжает восхождение наверхРост
АЛОР УКРАИНА
Premarket: внешний фон будет способствовать обновлению локальных максимумовРост
Александр Фощан, старший трейдер, консультант Dragon Capital
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду