Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 15:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 24 июля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 864,5+0,28%

Сьогодні зранку очевидно на український фондовий ринок очкує зниження. Вчора ринок УБ закінчив день практично в нулі. Однак і європейські індекси закрились переважно в слабкому мінусі і індекс S&P 500 США також в слабкому мінусі через не дуже хорошу звітність технологічних компаній. Зранку фондова Росія торгується в мінусі та й Азія переважно в негативній зоні. Ф’ючерси на європейські індекси щоправда додають: британський FTSE 100 +12 пунктів, німецький DAX +6 пунктів, французький CAC 40 +7 пунктів. Не дуже переконливо, можливо тому, що фондові штати закрились трохи краще, ніж очікувалось в кінці європейської торгової сесії та все ж. Ф’ючерси на фондові індеси США зранку торгуються практично в нулі – трохи вище ватерлінії.

Також сьогодні зранку негативні новини прийшли з Азії. Індекс PMI Китаю опублікований сьогодні банком HSBC Holdings Plc і Markit Economics – значення 47,7 був менше, очікувань, і в разі підтвердження в остаточному звіті, 1 серпня, буде найнижчим за 11 місяців. Значення нижче 50 вказують на сповільнення економіки.

Індекс PMI не слід путати з подібним за назвою міжнародним кодом аеропорту Пальми-де-Майорки та іншими скороченнями (жарт). Він базується на даних опитувань репрезентативної групи керівників корпорацій в країні та виключно на фактичних даних щодо нових замовлень, зайнятості та цін в конкретних компаніях по принципу більше/менше/такі ж (як минулого місяця тощо).

Проте протягом дня можлива змінна динаміка фондових індексів, оскільки сьогодні в Європі очікують помітну для фінансових і в тому числі фондових ринків подію - вихід попередніх європейських PMI за липень. Як очікується німецький та французький PMI покаже слабкі позитивні зрушення та все ж виявиться помітно нижчим 50. Вихід європейських PMI в залежності від значень: вище чи нижче очікувань може суттєво вплинути на сьогоднішню денну динаміку фондових ринків.

Варто зробити наступне зауваження. На фондові індекси США дуже позитивно вплинули і впливають викупи корпорацій США, загальна сума яких з початку кризи вже перевалила за 1 трлн. доларів США. Викуп акцій, який відбувається за ціною трохи вище ринкової є надзвичайно потужним фактором, який сприяє зростанню фондового ринку цієї країни. Щоправда є фахівці, які сумніваються в ефективності подібного витрачання зароблених коштів корпораціями. Інші сумніваються в справедливості такого повернення коштів акціонерам в порівнянні з дивідендами: об’явлені викупи не є обов’язковими, їх реальна сума як правило менше заявленої і отримують ці кошти лише частина акціонерів. Що стосується фондових ринків інших країн, то вони не гріються в теплих променях викупів компаній, що без сумніву робить ринок США більш динамічним щодо руху нагору.

Що ж стосується безпосередньо українських акцій то ще раз звертаємо увагу на вихід звітності українських емітентів. Вчора вийшла перша звітність трьох компаній індексу УБ: АЛМК, ЄМЗ та Райффайзен банк Аваль. Металурги закономірно розчарували банк також очікувано порадував.

Новини емітентів

Райффайзен банк Аваль значно збільшив, звертаємо увагу «принципово» збільшив чистий прибуток в другому кварталі 2013 року – до 437,8 млн. грн. Уважніше подивіться на малюнок нижче. Це може стати каталізатором зростання ціни акції. Рентабельність активів в перерахунку на рік склала рекордні 3,7% в порівнянні з нормальними для України в нормальних умовах 2.4%. Рентабельність власного капіталу склала надзвичайних 26,7% при нормальних для Ураїни в нормальних умовах 17-18%.

Серед причин перш за все різке зменшення відрахувань до резервів. Іншим чинником став аномальний високий торговий дохід від продажу цінних паперів на 120 млн. грн. – вочевидь разовий пункт, який досягнутий за рахунок зменшення відсоткових ставок по ОВДП. Менш значні покращення інших моментах: кращий і високий відсотковий дохід на фоні зменшення вартості фондування та, що важливо економія на адміністративних витратах за рахунок витрат на заробітну плату, за рахунок скорочення персоналу.

І хоча в наступних кварталах такий результат не повториться все ж це говорить про те, що банк вийшов нарешті на гарну тратторію.

Алчевський металургійний комбінат в другому кварталі 2013 наростив чистий збиток до 445,7 млн. грн. в порівнянні з -217,2 млн. грн. та 174,4 млн. грн. в другому кварталі 2012 року. Таким чином чистий збиток за перше півріччя 2013 склав -662,9 млн. грн. в порівнянні зі 140,5 млн. грн. за перше півріччя 2012. Відповідні значення EBITDA та чистого доходу представлені нижче в таблиці.

Результат цілком очікуваний в сенсі зниження прибутків та обумовлений зниженням цін на продукцію в зв’язку з погіршенням кон'юнктури ринку прокату в 2-ому кварталі 2013 року випереджаючими темпами в порівнянні з цінами на сировину. Очікуваний негативний результат в другому кварталі 2013 і  його значне погіршення в порівнянні з першим кварталам в цілому по метпідприємствам півтора тижня назад на балансовій нараді в Дніпропетровську озвучив заступник Генерального директора «Металургпрому» Олександр Зражевський. Так що результат АЛМК не став неочікуваною новиною.

В третьому кварталі 2013 виходячи з поточної динаміки цін фінансові результати скоріше за все дещо покращаться, хоча про це ще дуже рано говорити.

Єнаківський металургійний завод очікувано погіршило фінансовий результат в другому кварталі 2013 року в порівнянні з першим кварталом 2013 року та другим кварталом 2012 року. Проте в першому півріччі 2013 року результат кращий, ніж в аналогічному періоді минулого року. Після приєднання Макіївського метзаводу та часткової реконструкції ЄМЗ операційні фінансові результати ЄМЗ в цілому покращились. Однак з урахуванням фінансових відрахувань за відсотками чистий результат погіршився. Проте в кінці року проводяться разові фінансові операції, які формально виводять чистий прибуток заводу практично в нуль з метою уникнення від’ємного значення власного капіталу на кінець року.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 24 июля 2013
Падение
1 4
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Украинский рынок незначительно прибавляет по итогам дняРост
АЛОР УКРАИНА
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду