Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 13:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 25 июля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 875,42+1,26%

Сьогодні зранку очевидно на український фондовий ринок очікує зниження на фоні ранішнього зниження фондової Росії, майже тотального зниження фондової Азії, вчорашнього негативної сесії США та ранішніх мінусів на ф’ючерсів на американські фондові індекси. До цього можна додати і вчорашнє зростання індексу УБ і позитивне зростання західноєвропейських фондових майданчиків; на останні очевидно чекає сьогоднішня корекція вниз.

Вчора ринок УБ закінчив день невеликим зростанням (+0,28% по індексу УБ) провівши майже всю торгову сесію коло нуля з дуже слабкими коливаннями коло нульової позначки. Це дуже логічно - адже кількаденне зниження ринку повинно перериватись хоча б днем росту. Така звичайна логіка торгів – адже інакше на ринку посиляться мінорні настрої і зниження прискориться. Та й на занадто необережних спекулянтах, які захопились торгівлею в напрямку зниження ринку непогано б заробити. А до вчорашнього дня індекс УБ кілька днів поспіль знижувався. Сьогодні ж за цією логікою має наступити зниження, оскільки рух вниз до цього був сильним, а рух нагору слабким. Згідно зі звичайною логікою торгівлі та ситуацією на зовнішніх ринках український фондовий ринок ще не осяг дна і його очікує зниження протягом тижня-півтора ще пунктів на десять.

Ринок США знов після невдалої спроби минулого тижня пробує намалювати вершину з наступним зниженням. Фондова Європа закінчила вчора в плюсі, що заслуговує додаткового коментарю. Вчора вийшли дані по індексу PMI зони євро. (Коротке пояснення суті індексу PMI  у вчорашньому коментарі до ринку). Попередня оцінка композитного європейського (по всім країнам Європи та як промислового виробництва так і сфери послуг) індексу PMI в липні – ріст до 18-місячного максимуму, згідно з даними, опублікованими вчора в середу. Липневе значення - 50,4 вище відмітки 50, яка відділяє ріст економіки від її спаду. Значення індексу у червні - 48,7. Значення  PMI Франції 49,8 також перевершили очікування - 48,8 за конесусом. Значення для сектору послуг - 48,3, проти очікуваних 47,6. В Німеччині компонента послуг індексу PMI зросла найбільше - 52,5 в порівнянні з очікуваннями - 50,8. Курс євро значно виріс відразу після публікації новини до місячного максимуму. Європейські акції після виходу цих новин ще більше підросли в порівнянні з цінами, які були на відкритті вчорашньої торгової сесії. В цілому це дуже значима статистика, оскільки може означати скоре завершення спаду в євро зоні. І вона важлива не тільки для західної Європи, але й для України, оскільки з великою імовірністю може створити додаткові для економічного зростання в нашій країні. На жаль дані PMI негативні, що може нівелювати позитивний ефект від економічного відновлення в Європі. Сьогодні очікується публікація німецького індексу IFO, який э східним за призначенням до індексу PMI і непоганим випереджальним індикатором для німецького фондового ринку.

Ще раз звертаємо увагу трейдерів на публікацію звітності українських емітентів, що впливає на рух цін окремих акцій. Вчора опублікована звітність ще трьох підприємств-емітентів, акції яких входять до індексу УБ: ПАТ «Укрсоцбанк», МК «Азовсталь» та Авдієвський КХЗ, а також Харцизького трубного заводу. Звітність Укрсоцбанку на жаль, хоча і закономірно розчарувала. Дещо несподівано вийшла трохи краща за очікування (хоча й відверто слабка звітність) МК «Азовсталь». 

Новини економіки, фінанси

Українська економіка більше інших з регіону CEEMEA ризикує зіткнутися з різким, більш ніж на 5% за рік, скорочення надходжень капіталу в країну. Таке явище називається раптова зупинка («sudden stop»). В опублікованому 22 липня дослідженні економісти Goldman Sachs оцінили ймовірність «раптової зупинки» для України в 46%, повідомляє forbes.ua. Це вище, ніж під час кризи 2008-2009 років. За останні тридцять років «раптова зупинка» двічі відбувалася в Мексиці: у 1982 і 1995 роках, в 1997 році - в Південній Кореї, Таїланді та Філіппінах, в 2001-му - в Туреччині та Аргентині, приводячи до повномасштабних економічних криз в цих державах.

Що дає підставу інвестбанку так думати і чи означає це швидке настання нової кризи?

Більше за інших ризик раптової зупинки збільшують чотири фактори: дефіцит поточного рахунку, зниження золотовалютних резервів центробанку країни, переоціненість місцевої валюти і слабке зростання ВВП. Приміром, кожен відсотковий пункт переоціненість валюти збільшує загрозу раптової зупинки на 0,4%, кажуть у Goldman Sachs. І навпаки: зростання резервів на 1 в.п. по відношенню до короткострокового зовнішнього боргу знижує загрозу раптового відтоку капіталу на 0,2%.

У випадку з Україною разом «зустрілися» відразу кілька приводів для занепокоєння: зростання дефіциту поточного рахунку, слабке зростання ВВП і падіння резервів НБУ. У 2013-му активне залучення коштів на зовнішніх ринках допомогло перекрити потреби у фінансуванні і утримати резерви стабільними. «Але великі виплати за боргами і постійний дефіцит поточного рахунку на рівні в середньому $ 1 млрд. на місяць, схоже, починаючи з третього квартал 2013 року будуть тиснути на резерви НБУ і змусять уряд погодитися на стабілізаційну програму МВФ», - йдеться у звіті.

Це не означає, що «раптова зупинка» у випадку з Україною обов'язково відбудеться, уточнюють автори дослідження. Але будь-який мало-який шок може вивести Україну зі стану рівноваги і ввергнути в кризу.

В 2011 році модель Goldman Sachs прогнозувала похмуре майбутнє Туреччини. Тоді дефіцит поточного рахунку цієї країни досяг рекордних 10,5% ВВП, і економісти банку оцінили ймовірність раптової зупинки для Анкари на рівні 50%. Але з тих пір ситуація пішла на поправку, дефіцит поточного рахунку значно скоротився, а разом з ним до 17% зменшився і цей ризик.

Стаття розміщена за адресою: http://forbes.ua/nation/1355645-goldman-sachs-ukraina-mozhet-stolknutsya-s-rezkim-padeniem-pritoka-kapitala

Коментар: Звичайно ситуація для України в останній час ускладнилась. І це правда. Сполучення дефіциту державного бюджету, великий розмір короткострокового боргу та невеликий розмір міжнародних резервів робить Україну більш вразливою до зовнішніх шоків і імовірність більшого, ніж нормальне, природне 5-10% знецінення національної валюти зростає. В цьому контексті дуже важливим є можливість України повернутись на ринок запозичень на світових боргових ринках восени цього року, щоб зайняти кошти під менше, ніж 9% річних в валюті, а також поведінка населення – чи буде воно купувати валюту та тримати її поза банками чи ні. Уряд та Національний банк як слідує з останніх інтерв’ю розраховує на зменшення дефіциту поточного рахунку та можливість позичати на іноземних ринках, а також на те, що населення має більше довіри до гривні та банків і не буде купувати валюту та тримати її поза банками.

У держави є і інші опції як внутрішні: переглянути витрати державного  бюджету в сторону суттєвого зниження (про що говорили і Президент і представники уряду), зменшити середню реальну заробітну плату для посилення конкурентноздатності національної економіки та покращення стану поточного рахунку (і що еквівалентно девальвації), вжити заходи щодо зменшення некритичного імпорту, ще більше зменшити розриви в надходженні та витрачанні валюти шляхом запровадження 100% продажу валютної виручки що зменшить потреби в міжнародних резервах та зовнішні: запозичити кошти у МВФ. Умови МВФ не подобаються уряду України, оскільки передбачають дуже непопулярні для населення заходи: підвищення тарифів на газ (і відповідно також тепло та суттєве збільшення тарифів на ЖКГ) та зменшення дефіциту НАК «Нафтогаз», зменшення видатків бюджету, введення плаваючого курсу національної валюти. Така позиція природна для обох сторін. Адже стабільні тарифи на ЖКГ та стабільний  курс національної валюти згідно з соціологічними опитуваннями є головними символами стабільності в державі і авторитету властей. Підвищення тарифів дуже болюче для населення. Ще одним негативним наслідком можливої девальвації гривні є занадто велика її девальвація, що несе ризики для банківської системи з її великим кредитами в економіку по відношенню до ВВП та погіршення стану державних фінансів та фінансів корпорацій за рахунок зростання частки валютного боргу до ВВП. З другої сторони МВФ не хоче фінансувати соціальні видатки уряду та надлишкові заходи по стабілізації національної валюти за рахунок кредитів, які по своїй суті не мають такого призначення і є стабілізаційними – тобто виданими для забезпечення відносної стабільності національної валюти і головне стабільності банківської та в цілому фінансової системи. Адже джерелом надходження коштів до МВФ є внески інших держав (за рахунок громадян цих країн)  і виникає цілком логічне запитання хтось ззовні має фінансувати видатки держави реципієнта на вигоди громадян іншої країни. Плаваючий же курс національної валюти покращує демпфування країною зовнішніх шоків.

Необхідно зазначити, що Україна на відміну від багатьох держав немає великих прямих та портфельних іноземних інвестицій, які є основним чинником збурення під час криз (див малюнки за авторством МВФ), оскільки їх відплив викликає вилучення валюти, яке гаситься міжнародними резервами. Тобто вимоги до міжнародних резервів України - нижчі. Великий попит на валюту в Україні може пред’являти населення під час паніки обмінюючи гривню на валюту та не кладучи кошти на банківські рахунки. Слід зазначити, що поточний рівень міжнародних резервів в Україні не є наднизьким, хоча є і суттєво недостатнім. На час останньої кризи національної валюти в Білорусі рівень резервів до ВВП був набагато нижчим, ніж в Україні, а дефіцит поточного рахунку помітно вищий. Щоправда стабільність банківської системи України при знеціненні національної валюти низька і наслідки великої девальвації для банківської системи і економіки можуть бути набагато важчими.

Слід звичайно зазначити і чимале суб’єктивне бажання Goldman Sachs та ряду інших крупних міжнародних банків спровокувати уряд України до девальвації гривні. Основний їх мотив: після певної девальвації та отримання стабілізаційних кредитів імовірність подальшої девальвації низька, а відсоткові стави великі так що міжнародні банки можуть добре спекулятивно заробити на цій девальвації. Є також і зацікавлення МВФ «довести» Україну до своїх стандартів. Проте правда у оцінках і банків і МВФ теж чимала, як і не мла потреба України в зовнішньому недорогому фінансуванні.

Новини емітентів

Укрсоцбанк

Укрсоцбанк в другому кварталі 2013 року продемонстрував невиразну фінансову звітність з чистим прибутком 2 млн. грн. Це і не дивно, адже на відміну від Райффайзен банк Аваль Unicredit – Укрсоцбанк не визнав після кризи втрати від кредитів. В результаті на балансі фінансової установи продовжує обліковуватись велика сума «поганих» боргів – формально найбільша за абсолютним обсягом в Україні. Тому банк продовжує при будь якому покращенні операційних результатів збільшувати відрахування до резервів, що зводить його прибутковість практично до нуля.

"Металургійний комбінат "Азовсталь"

Опублікована звітність ПАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" за другий квартал 2013 року. Звітність вийшла несподівано краще очікувань, хоча й слабка. Значення EBITDA від’ємне і склало – 104,2 млн. грн. Це помітно краще за перший квартал 2013 року - -199,0 млн. грн. та -329 млн. грн. за другий квартал 2012 року. Як видно на графіках підприємство в останній період послідовно покращує як операційний так і чистий результат.

Чистий збиток підприємства в другому кварталі 2013 року склав 410,1 млн. грн. в порівнянні зі збитком 612,0 млн. грн. в першому кварталі 2013 року та 432,3 млн. грн. в другому кварталі 2012 року.

Авдіївський КХЗ

Практично в нуль спрацював Авдіївський коксохімічний завод в другому кварталі 2013 року. Це вже непогано оскільки в минулому році завод працював з великим збитками. Чистий збиток в другому кварталі 2013 року склав 5 млн. грн., в той час як в першому кварталі поточного року прибуток складав 34 млн. грн., а в минулому році в другому кварталі підприємство отримало 325 млн. грн. чистого збитку.

Значення EBITDA в другому кварталі склало 76 млн. грн., в порівнянні зі 133 млн. грн. в першому кварталі та від’ємним значенням -271 млн. грн. в другому кварталі 2012 року.

Харцизький трубний завод.

Харцизький трубний завод на фоні невеликих обсягів виробництва та продажів показав прибуткову роботу в другому кварталі поточного року, що можна вважати певним досягненням. Чистий прибуток заводу склав 46 млн. грн. в порівнянні з чистим збитком 14 млн. грн. в першому кварталі поточного року.

Завод призначення якого фінансувати окремі проекти системно періодично знижує обсяги виробництва після завершення чергового проекту до початку іншого. Проте це перший раз за останні роки, коли низькі обсяги виробництва заводу спостерігаються другий квартал поспіль.

Алчевський металургійний комбінат

Господарський суд Донецької області заарештував банківські рахунки, рухоме і нерухоме майно Алчевського меткомбінату і Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського на суму 162,5 млн. грн. і 5 млн. євро відповідно, за позовом Першого українського міжнародного банку. Дані визначення суд виніс 1 липня 2013, пише український Forbes.

Алчевський меткомбінат входить до корпорації ІСД, 50% +2 акції якої належить російським інвесторам на чолі з Олександром Катуніним, решта - Сергію Таруті та Олегу Мкртчяну.

Згідно з визначенням суду, ПУМБ звернувся до суду з позовом до ІСД і Алчевському меткомбінату (поручитель за договором) з вимогою стягнути 162,5 млн. гривень заборгованості за кредитом, наданим в липні 2007 року на 202 млн. грн.

"Металургійний комбінат "Азовсталь"

ПАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" в червні на вимогу восьми міноритарних акціонерів викупило у них 2 млн. 899,18 тис. акцій, або 0,06896% статутного капіталу за ринковою ціною (повідомлення МК) 0,6325 грн. за штуку на загальну вартість 1,834 млн. грн.

МК "Азовсталь" уточнює, що ці акції є єдиними казначейськими акціями, що значаться на балансі товариства на кінець червня цього року, оскільки в березні цього року ПАТ уклало договір купівлі-продажу з ТОВ "Тессера Капітал" з продажу 8 млн. 517,698 тис. раніше викуплених акцій за 0,6593 грн. за штуку на 5,616 млн. грн.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 25 июля 2013
Падение
3 3
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Украинский рынок завершил день ростомПадение
АЛОР УКРАИНА
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду