Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 13:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 26 июля 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 882,76+0,84%

Хотілось би звернути особливу увагу на поведінку українського фондового ринку вчора. Вчора український ринок акцій ще раз і дуже сильно довів, що його поведінка – це все ж історія про прибутки українських емітентів - його складових. І низьке значення індексу обумовлено в першу чергу тим, що емітенти представлені на ринку переважно не заробляють в порівнянні з 2007 роком. І не мають вільного грошового потоку ті, хто має прибутки. І цю істину про прибутки грошові потоки інвестори мають усвідомлювати. Вчорашній ріст ринку (+1,26% по індексу УБ) на противагу всім закордонним ринком є наслідком того, що дві компанії з індексу: «Центренерго» і «Донбасенерго» значно покращили свої фінансові результати, що засвідчила опублікована вчора їх фінансова звітність за другий квартал. І ріст на 4,77% та 2,75% обох акцій є наслідком хорошої звітності, як і планів їх приватизації та реконструкції компаній. А акції Алчевського МК просіли в противагу на 2,44% на фоні поганої квартальної звітності і вчорашньої об’яви про арешт судом частини майна комбінату за старі борги. Тож звертаємо увагу не лише на поведінку закордонних ринків, а й на звітність українських емітентів і на новини стосовно українських емітентів.

Хоча на вдивовижку скромно відреагували акції Райффазен банк Аваль на позитивну звітність, яка вийшла на цьому тижні. Можливо через більшу оцінку. Не даремно колись минулого року казав Арт Кашин, керівник торгових операцій банку UBS на Нью-Йоркській фондовій біржі: «Оцінка завжди важлива», маючи на увазі трейдерів, які торгують на невеликих проміжках часу, на яких стосовно руху цін в більшій мірі впливає психологія.

Хоча фінансові ринки капризні. Вони можуть по різному трактувати одні й ті самі події в різні періоди часу. Вчора в середині дня і в середині європейської торгової сесії вийшли заголовки на кшталт «Фондові ринки Європи знижуються незважаючи на вихід хороших даних». І це було так. Вийшли хороші дані по індексу IFO випереджаючому індикаторові економічної активності в Німеччині, а фондові ринки Європи при цьому знижались і знизились. І цьому причина їх зниження порівняно немала оцінка і ріст майже до максимумів в попередній період - місяць та відігрівання гарних макроекономічних новин по регіону за день до цього.

Сьогодні зранку зовнішній фон для українських акцій змішаний. Фондові індекси Росії зранку зростають, фондові ринки Азії переважно знижуються. Фондовий ринок США переломив вчора негативне відкриття та першу половину торгової сесії та закрився в невеликому плюсі. Так само  сьогодні зранку в плюсі ф’ючерси на американські індекси. Імовірно, що важливо, фондова Європа відкриється позитивно. Все ж більше позитиву. Хоча після вчорашнього зростання індексу УБ сьогодні зранку можна очікувати і мінуса – ринок може відступити від вчорашніх локальних досягнень порахувавши, що вони надмірні.

Повертаючись до звітності українських емітентів. Поки до вчора відзвітували вісім з десяти компаній індексу УБ. Очікуємо звітності по «Мотор Січі» та «Укрнафті», а також звертаємо увагу на звітність емітентів поза індексом щоб робити остаточні висновки стосовно звітності українських емітентів в другому кварталі 2013 в цілому.

Новини емітентів

«Донбасенерго»

Опублікована піврічна звітність ГК «Донбасенерго» за 2-ий квартал 2013 року.

ГК «Донбасенерго» в другому кварталі 2013 року суттєво збільшила прибутковість роботи в першому півріччі 2013 року і порівнянні з першим півріччям 2012. Такі позитивні результати мають впливати позитивно (та й уже вплинули) на ціну акції емітента. Ціна акції за вчора в моментів зросла більш, ніж на 6% допоки не вийшла звітність «Центренерго», який перехопив ініціативу і по дню ріст склав «скромні» 2,75%. «Донбасенерго» системно суттєво переграє ринок з початку квітня 2013 року. І на це впливає в тому числі і низька ціна в сполученні з майбутньою приватизацією і затвердженими ТЕО по реконструкції блоків компанії і приведення її технічного стану в цілому до міжнародних технічних стандартів. Тут варто загадати, що 24 липня об’ява опублікована про конкурс з продажу акцій генеруючої компанії 21 серпня.

Чистий прибуток за результатами кварталу склав 360 млн. грн., а за перше півріччя 2013 – 465 млн. грн. Значення EBITDA (більш показове, оскільки амортизаційні відрахування дуже малі) : за квартал - 392 млн. грн., за півріччя – 465 млн. грн.. Значення EBITDA на 1 мВт виробленої електроенергії склали 14,6 доларів за перше півріччя 2013 року та 7,6 доларів за останні 12 міс. (Не має сенсу порівнювати просто квартальні результати через високу сезонність та нерівномірність отримання прибутків компаніями теплової електричної генерації протягом року.) Ці показники порівнюються з мінімально обґрунтованим економічним рівнем EBITDA для теплової електричної генерації – 10-12 доларів на 1 мВт виробленої електроенергії, щоб компанія могла нормально оновлювати основні засоби при їх пристойному стані та рівнем 25-30 доларів США для компаній Західної Європи, що працюють в ринкових умовах. Іншими словами компанія «Донбасенерго» вперше з кінця 2007 року підійшла до рівня операційної прибутковості, який дозволяв би за нормального зносу оновлювати основні засоби, які щоправда у компанії дуже зношені.

Згідно зі інформацією наданою в квартальній звітності емітента прибутки отримані в тому числі і за рахунок інвестиційної складової ПАТ «Донбасенерго» для фінансування: реконструкції та модернізації першого пускового комплексу енергоблоку № 13 Старобешівської ТЕС у сумі 34534 тис. грн., згідно з постановою НКРЕ України від 30.05.2013 року № 652 та реконструкції першої черги будівництва енергоблоку № 12 Старобешівської ТЕС у сумі 13782 тис. грн., згідно з постановою НКРЕ України від 27.06.2013 року № 760, що додає в значення  EBITDA за перше півріччя 2013 на 1 мВт виробленої електроенергії - 1,4 долари США. Кабінет Міністрів затвердив технічні умови по великій модернізації потужностей компанії

В розрахунку на 1 кВт встановленої потужності акція торгується дуже дешево. Після вчорашнього росту більше, ніж на 6% в розрахунку на встановлену потужність 2808 мВт (робоча 1650 мВт) ринкова капіталізація склала 26 доларів на 1 кВт встановленої потужності, вартість компанії з урахуванням боргу – 68 доларів США на 1 кВт встановленої потужності.  На це впливав поганий технічний стан компанії.

«Центренерго»

Опублікована піврічна звітність ГК «Центренерго» за 2-ий квартал 2013 року. Звітність дуже пристойна і вже позитивно вплинула на ціну акції.

Незважаючи на пожежу на Вуглегірській ТЕС та значне зниження обсягів виробітку електроенергії внаслідок цього ГК «Центренерго» спрацювала прибутково в другому кварталі 2013 року з відносно непоганими прибутками. Значення чистого прибутку склало 350 млн. грн., в другому кварталі 2013, значення EBITDA – 396 млн. грн. Звітність за другий квартал не показова в силу високої сезонності. Значення EBITDA на 1 мВт виробленої електроенергії склали 9,4 доларів за перше півріччя 2013 року та 5,7 доларів за останні 12 міс.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 26 июля 2013
Падение
0 4
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов:Украинский рынок завершил последний торговый день недели на зеленой зонеРост
АЛОР УКРАИНА
Premarket: Украинский рынок акций демонстрирует некоторые признаки восстановления
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital
ПремаркетРост
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду