Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 13:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 1 августа 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 889,31-0,06%

Зовнішній фон на фондових ринках складається зранку в основному позитивно: на відсоток зростають російські фондові індекси, переважно зростають фондові індекси Азії. Цьому посприяла публікація сьогодні зранку офіційного PMI Китаю по промисловому виробництву, який несподівано виріс до 50,3 в липні з 50,1 у червні, і виявився кращим кращим, ніж консенсус-прогноз, який публікував Reuters - 49,9. Відмітка 50 розмежовує прискорення від сповільнення економіки. Тиждень назад неофіційний показник PMI Китаю банку HSBC показав зниження в липні і виявився меншим за 50 (47,7 в липні проти 48,2 в червні). Різниця пояснюється тим, що офіційний PMI Китаю базується на опитуванні керівників крупних компаній, а банку HSBC включає і середній і дрібний бізнес. Вчора також була опублікована попередня оцінка ВВП США за 2-ий квартал 2012 року, яка несподівано виявилась набагато кращою за  очікування. Дані щодо ВВП США показали зростання економіки на 1,7% в перерахунку на рік, в той час як аналітики чекали зростання на 1%. Переглянуті темпи зростання економіки в першому кварталі 2013 року, однак, при цьому були понижені. Опублікована доповідь за результатами засідання ФРС не принесла нічого нового щодо монетарної політики США і програми викупу активів, проте регулятор стурбований низьким рівнем інфляції та знизив свою оцінку зростання економіки з "помірного" до "стриманого"​​. На цьому фоні фондові індекси США вчора закрились змішано коло нульової відмітки. Європейські індекси закінчили вчорашню торгову сесію переважно в невеликому плюсі.

В цілому є український фондовий ринок мав би відкритися в плюсі. Однак цьому може перешкодити занадто велике та швидке зростання індексу в попередні дні і гравці можуть вирішити, що подальший сильний ріст і рух нагору є занадто небезпечним. Тому очікуючи все ж таки зростання зранку слід враховувати, що його імовірна величина може виявитись дуже поміркованою.

Новини економіки

Держкомстатом України здійснено оперативну оцінку ВВП за II квартал 2013 року. ВВП України за II квартал 2013 року порівняно з II кварталом 2012р. (у постійних цінах 2007 року) становив 98,9% - зниження на 1,1%, а порівняно з I кварталом 2013 року, з урахуванням сезонного фактору, – 99,6% - зниження на 0,4%.

За підсумками 2012 року зростання ВВП України сповільнилося до 0,2% порівняно з ростом в 5,2% роком раніше. При цьому якщо в першому і другому кварталах минулого року економіка зросла на 2,2% і 3% відповідно, то в третьому і четвертому кварталах спад склав відповідно 1,3% і 2,5%.

Держбюджет-2013 побудований на прогнозі зростання реального ВВП 3,4% і номінального до 1576 млрд. грн. при інфляції 4,8%, тоді як МВФ вже погіршив оцінку зростання української економіки в 2013 році з 3,5% до нуля, а ЄБРР очікує зниження української економіки на 0,5%.

Новини емітентів

"Турбоатом"

ВАТ "Турбоатом" закінчив перше півріччя 2013 року з 18% приростом чистого прибутку по відношенню до чистого прибутку отриманого за аналогічний період минулого року: 197 млн. грн., в порівнянні зі 167 млн. грн. На ковзному інтервалі один рік проте спостерігається деяке зниження операційного та чистого результату при незначному зростанні чистого доходу. "Турбоатом" є машинобудівним підприємством, яке має значний цикл виробництва (до 7 міс.) і нерідко виконує разові замовлення великої вартості. Тому квартальні фінансові показники підприємства є доволі волатильними. В цілому ж варто відзначити, що підприємство працює з хорошою рентабельністю і є успішним. Однак потенціал заводу дозволяє збільшити обсяги виробництва (за умови технічного переоснащення та отримання великих замовлень) більш, ніж у два рази. І тому темпи зростання фінансових показників підприємства, починаючи з 2012 року розчаровують.

Нещодавно голова ФДМУ Рябченко повідомив, що Кабінет міністрів не має наміру продавати "Турбоатом". Голова ФДМУ додав, що "Турбоатом" був включений до списку об’єктів, які приватизуються лише в тому сенсі, що він не заборонений для приватизації. "Але якщо його хтось хоче купити, то треба зробити ну дуже хорошу пропозиції стосовно того, що "Турбоатом" виграє… Якщо він отримає якийсь імпульс і стане працювати в два рази краще, ніж він працював, в результаті того, що хтось прийде туди - ось тоді це серйозно." На його думку підприємство працює успішно і має достатньо прибутку для самостійного розвитку. Згідно з наказом ФДМ № 825 від 12 червня 2013 року, оприлюдненому на веб-сайті відомства закріплено, що 75,22% ВАТ "Турбоатом" можуть бути виставлені на конкурс в грудні за умови прийняття відповідного рішення Кабінетом міністрів. Раніше серйозну зацікавленість у викупі контрольного пакету заводу проявляв російський "Росатом", який здійснює велику програму розбудови атомних електростанцій в Росії. Продукцію для АЕС – парові турбіни і деталі до них виробляє в тому числі і "Турбоатом".

Шахта "Комсомолець Донбасу"

Шахта "Комсомолець Донбасу" в I півріччі отримала чистий прибуток 76,2 млн. грн. Це суттєво менше, ніж за аналогічний період минулого року – 173,6 млн. грн. Одна з причин – зменшення цін на енергетичне вугілля. Великі прибутки минулого року в 1-3 кварталах дозволяли надіятись на виплату дивідендів за результатами 2012 року. Однак разова операція з цінними паперами в четвертому кварталі 2012 призвела до великих збитків і звела на внівець ці сподівання. Окрім іншого шахта на балансі має помітний відсотковий борг,  виплати відсотків по якому помітно знижують чистий фінансовий результат в порівнянні з операційним прибутком.

Центральний гірничо-збагачувальний комбінат

Центральний гірничо-збагачувальний комбінат в січні-червні 2013 року збільшив чистий прибуток на 36,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 773,425 млн. грн. В цілому після відносно невдалого з фінансової точки зору 2012 в першому півріччі 2013 року підприємство суттєво покращило фінансові результати. Підприємство має суттєвий надлишок власних обігових коштів (велику дебіторську заборгованість), які могли б бути використані для виплати дивідендів. Рішенням загальних зборів акціонерів прийняте рішення дивіденди за 2012 не виплачувати.

Концерн "Стирол"

Концерн "Стирол" опублікував звітність за другий квартал та перше півріччя 2013 року. Концерн продовжує працювати з колосальними збитками, які перевищують 50 млн. доларів на квартал, що в великій мірі пояснюється високими цінами на основну сировину - природній газ та трансфертним ціноутворенням. В обсягах реалізації 88% забезпечують продажі мінеральних добрив та сировина для їх виробництва: товарний аміак, карбамід та нітрат амонію - азотна селітра. В другому кварталі 2013 року концерн "Стирол" зменшив обсяги виробництва та реалізації продукції порівняно з другим кварталом 2012. Концерн "Стирол" входить до групи Ostchem.

Ostchem координує діяльність шести підприємств азотної хімії, що належать Group DF Д.Фірташа. Чотири з них розташовані в Україні: концерн "Стирол", "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", черкаський "Азот ","Рівнеазот".

Ostchem в 2012 році виробив 2,3 млн. тонн карбаміду і 2,6 млн. тонн аміачної селітри. За цими показниками група входить до п'ятірки найбільших у світі. Аудована консолідована виручка в 2012 Ostchem році склала $ 3 млрд., EBITDA - $ 0,9 млрд.

Згідно з прогнозним балансом надходження природного газу на 2013 рік по Україні Ostchem імпортує 8 млрд. куб. м або 13,2% від загального надходження 60,6 млрд. куб. м. природного газу та 29,3% його імпорту – 23,7 млрд. куб. м.

"Укртелеком"

"Укртелеком" опублікував звітність за 2-ий квартал 2013 року і перше півріччя. Звітність вкрай невиразна з практично нульовим чистим прибутком та незначним зниженням чистого доходу.

Національні оператори зв’язку в усьому світі мають проблеми з прибутковістю, особливо ті, які більшу частку доходів отримують від сегменту фіксованого зв’язку.

3 червня 2013 "СКМ" і група EPIC (Австрія) підписали договір купівлі-продажу 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належать 100% ТОВ "ЕСУ" (EPIC, Україна), яка у свою чергу, володіє 92,79 % акцій "Укртелекому".

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 1 августа 2013
Падение
0 5
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Обзор рынка акций перед открытием дня 01.08.2013
SORTIS
Premarket: Начало положено, главное не останавливатьсяРост
Александр Фощан, старший трейдер, консультант Dragon Capital
ПремаркетРост
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду