Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 13:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 2 августа 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 886,3-0,34%

На Wall Street, як кажуть торгівці наразі "bulls in full control" – "все під контролем "биків". Вчора індекс S&P 500 виріс на 21 пункт - 1,25 відсотка, закрившись на рівні 1706,87 – вперше за всю історію вище відмітки 1700 пунктів. Цьому посприяли дані Міністерства праці США, за даними якого первинні звернення за допомогою по безробіттю знизились до 5-1/2 річного мінімуму. Сьогодні вийдуть найбільш очікувані за місяць дані по зайнятості в США  Аналітики, опитані Reuters очікують на приріст 184 тис. робочих місць в липні, після росту на 195 тис. в попередньому місяці. Ця цифра близька до 200 тис., які необхідні для зниження безробіття в США. Однак як говорять деякі скептичні торгівці на фондовій біржі в Нью-Йорку, якщо цифра вийде помітно краще за очікування "бики" скажуть, що економічне зростання в США набирає обертів і фондовий ринок в США буде зростати. Якщо цифра вийде помітно гірша, то "бики" зауважать, що через це ФРС не буде спішити зі згортанням політики монетарного стимулювання і фондовий ринок США теж буде зростати. Тож будь-який факт "бики" проінтерпретують в потрібну їм сторону. І лише якщо цифра буде дуже близька до очікувань фондовий ринок США може піти з незначним рухом в той чи інший бік. Такі ситуації бувають на ринку, коли опиратись колективному та дуже часто спровокованому масовому руху на ринку (хай і іноді сумнівному з фундаментальної точки зору) неможливо, та й не варто. При цьому варто все ж тримати в умі, що будь-який рух в якусь одну сторону колись таки закінчується.

Слід також зауважити, що згідно з опублікованими вчора даними виробнича активність в Єврозоні зросла в перший раз за два роки в липні. Індекс PMI в промисловості зріс до 50,3 у липні. Значення вище 50 вказує на зростанні економічної активності.

Сьогодні зранку зовнішній фонд позитивний для українського фондового ринку. Після вчорашнього переконливого руху наверх фондових індексів США, зранку на пів відсотка зростають фондові індекси Росії, в "зеленій зоні" практично вся фондова Азія. Та й ф’ючерси на європейські індекси зранку додають обіцяючи позитивне відкриття торгової сесії в Європі. Тому сьогодні слід очікувати і позитивного початку торгів акціями в Україні. Однак потенціал зростання українських акцій протягом дня все ж обмежений через сильне та швидке зростання фондового ринку України в попередні дні.

Новини емітентів

"Богдан Моторс"

ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", яка об'єднує виробничі активи одного з провідних українських автовиробників – корпорації "Богдан", у січні-червні 2013 року отримала чистий збиток у розмірі 54,936 млн. грн., що на 74% більше аналогічного показника першого півріччя 2012 року. Згідно з фінансовим звітом підприємства чистий дохід "Богдан Моторс" від реалізації скоротився за цей період в 3,2 рази - до 560,935 млн. грн. Це відбулось через зменшення виробництва легкових автомобілів майже в 2,8 рази - до 2742 одиниць. Виробництво автобусів і тролейбусів збільшилось в порівнянні з першим півріччям 2012 року на 5% до 221 одиниць.

Значною проблемою для компанії э борг 3 млрд. грн.

Металургійний комбінат ім. Ілліча

ММК ім. Ілліча в I півріччі скоротив чистий збиток майже наполовину до 937,199 млн. грн.. Меткомбінат в січні-червні скоротив чистий дохід на 16,7% - до 11 млрд. 629,187 млн. грн. Значення EBITDA –мінімально від’ємне; рентабельність від’ємна EBITDA – -2,3%.

"ДПЕК Дніпрообленерго"

"ДПЕК Дніпрообленерго" в I півріччі отримало чистий прибуток 232,6 млн. грн.. В першому кварталі 2013 року чистий збиток склав 117,9 млн. грн., в другому кварталі – чистий прибуток – 350,5 млн. грн. Чистий прибуток, як і позитивне значення EBITDA отримано компанією за рахунок статті «інші операційні доходи» в сумі 260,2 млн. грн. за півроку 2013, природа якої у випадку компанії не відома. Така ж сама природа значного чистого прибутку компанії і наприкінці 2012 року. На сьогодні прибутковість компанії "ДПЕК Дніпрообленерго" досить висока.

При аналізі прибутковості компанії слід враховувати, що з урахуванням особливостей ціноутворення і регулювання галузі вона має вираховуватись в доларах на 1 км траси або по відношенню до правильно вирахуваної величини інвестованого капіталу. Чистий дохід та виробнича собівартість розподільчих компаній електроенергетики в Україні компанії враховує вартість проданої та купованої електроенергії і таким чином дані по прибутковості реалізації різних компаній сектору не спів ставні. В сусідній Росії на сьогодні практикують інший підхід до звітності в сектору розподілу електроенергії – вартість купованої електроенергії вираховується як з чистого доходу так і з собівартості.

Величина EBITDA 1 км траси за результатами 4-х останній кварталів "ДПЕК Дніпрообленерго" склала суму порядку 2,3 тис. доларів США або 134 млн. доларів США. Це приблизно вдвічі більше за нормальне в нормальних умовах значення. Однак не можна стверджувати, що воно не отримане за рахунок якихось разових і не до кінця зрозумілих операцій здійснених можливо для погашення великої старої реструктурованої заборгованості. В 2012 році відбулась зменшення реструктурованої торгової кредиторської заборгованості та пов’язаного з нею податкового кредиту на суму порядку 200 млн. грн. Мабуть в цій ситуації є більш показовим валовий прибуток, який відображає хід основного бізнесу, хоча й цей показник має свої особливості через переоцінку основних засобів та нерівномірні по кварталам амортизаційні відрахування.

На 2013 рік інвестиції в розвиток ПАТ "ДПЕК Дніпрообленерго" передбачаються в сумі – 381,336 млн. грн. (47 млн. доларів США). Ця сума навіть недостатня для нормального оновлення основних засобів компанії хоча й близька до такої.

"Харківобленерго"

Чистий прибуток енергопостачальної компанії ВАТ "Харківобленерго" в січні-червні 2013 року скоротився в 2,4 рази порівняно з аналогічним періодом 2012 року - до 36,094 млн. грн. Чистий прибуток в квартальному та навіть піврічному вимірі є досить волатильним показником.

"Харківобленерго" донедавна була ледь не єдиною компанією в секторі, у якої чистий прибуток більше менш точно відображав реальну картину з урахуванням переоцінки основних засобів, яка була проведена в кінці 2007 року та їх дооцінки в 2010 році.

"ДПЕК Крименерго"

ПАТ "ДПЕК Крименерго" у січні-червні 2013 року отримала чистий збиток в розмірі 6,916 млн. грн. Чистий дохід "ДПЕК Крименерго" у першому півріччі склав 1 млрд. 223,531 млн. грн., валовий збиток – 37,999 млн. грн. Фінансові показники компанії досить волатильні через в тому числі через статтю «інші фінансові доходи».

Основні засоби компанії були переоцінені в кінці 2012 року і на даний момент їх залишкова вартість, як значення власного капіталу більш менш відображає реальний стан справ.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 2 августа 2013
Падение
1 3
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Индекс UX незначительно теряет в последний торговый день неделиПадение
АЛОР УКРАИНА
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ
Premarket: местный рынок откроется в эту пятницу умеренным ростомРост
Дмитрий Михайлусенко, риск-менеджер Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду