Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 11:33
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 4 сентября 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 829,56+0,75%

Сьогодні зранку зовнішній фон більше негативний. Однак на більш широкому часовому інтервалі зовнішні фондові ринки імовірно очікує зниження. Слухання вчора по Сирії в Комітеті Сенату по закордонним справам майже не залишили сумніву, що сьогодні комітет затвердить дещо змінену резолюцію, яка надасть згоду на застосування в США сили проти Сирії (без участі в наземній операції) строком на 60 днів з опцією розширити військове втручання протягом ще 30 днів. Рішення Президента Обами про обмежену військову операцію в Сирії підтримали також лідери конгресу спікер Джон Бейнер (республіканці – більшість) та лідер нинішньої меншості в Конгресі - демократи Ненсі Пелосі. Схвальне рішення Конгресу, яке імовірно буде прийняте відразу після початку роботи законодавців 9 вересня  відіб’є бажання у багатьох купувати акції протягом деякого часу. Тим більше, що сам повітряно-ракетний удар на думку переважної більшості експертів, як в самих США так і в Європі і на Близькому Сході лише погіршить ситуацію в регіоні (хоча й покаже рішучість США в різних аспектах в тому числі і наказувати за застосування ЗМЗ). Він також навряд чи позитивно вплине на державні фінанси США. Ситуація на фондових ринках ще більше погіршується 70% очікуванням згортання програми викупу державних облігацій та іпотечних цінних паперів. Рішення про це, як очікується, буде прийняте на черговому засіданні ФРС 17-18 вересня. Ситуація на ряді фінансових ринків країн, які розвиваються, (переважно Азії) трохи стабілізувалась, але все ж продовжує залишатись складною.

Фондові індекси США вчора, які бадьоро почали день, послухавши сенаторів якось зів’яли, хоча і примудрились закінчити день в зеленій зоні. Фондова Росія сьогодні в мінусі, як і все ж в більшості фондова Азія (взагалі картина там змішана). Зранку ф’ючерси на європейські індекси перейшли з дуже слабо зеленого в помітно червоний, знижуючись на 0,1-0,5%, причому остання цифра переважає. І всі в очікуванні політичних рішень по Сирії з США.

Однак як то кажуть «у них своє весілля, у нас своє». Надавні коментарі В’ячеслава Богуслава продовжили тиснути на український фондовий ринок вчора посприявши зниженню індексу УБ на 0,9% та конкретно «Мотор Січі» на 2,9%. Навряд чи таке зниження вдасться зовсім перервати сьогодні, однак трейдери мають звернути пильну увагу на той факт, що таке сильне зниження цін акцій, в переважній більшості закінчуються підйомом через занадто низькі ціни на фінансові активи. Тому імовірно не сьогодні, але на днях дуже імовірний рух цін українських акцій нагору навіть незважаючи на сумнівний зовнішній фон.

Новини емітентів

"Турбоатом", найбільший в Україні виробник турбінного обладнання, за підсумками 2013 планує реалізувати продукцію на 1,8 млрд. грн., а на 2014 рік має контракти на 2 млрд. грн., повідомив генеральний директор підприємства Віктор Суботін на нараді у Фонді держмайна. «…В першому півріччі компанією реалізована продукція майже на 834 млн. грн., що становить 119% до реалізації 2012 року, а чистий прибуток ми отримали в сумі 196,9 млн. грн…", - заявив Суботін. За його словами, вже сформований портфель замовлень на перший квартал 2015 року. І це важливо, оскільки цикл виробництва турбін тривалий – від 18 до 36 місяців.

В.Суботін також повідомив, що "Турбоатом" у поточному році очікує чистий прибуток не нижче торішнього, 308,9 млн. грн. Затверджений урядом фінплан підприємства на 2013 рік передбачає отримання чистого прибутку 351,662 млн. грн., що на 13,8% більше, ніж роком раніше.

В.Суботін також повідомив на нараді, що частка експорту в загальному обсязі реалізації продукції на сьогодні складає 50%, хоча ще в минулому році вона складала більше 60%. Завод проводить модернізацію гідростанцій України, на сьогодні у виробництві дев'ять турбін. Також у виробництві дві гідротурбіни Дністровської ГАЕС - найбільшої в Європі. В Україні розпочата активна модернізація теплових станцій з паровими турбінами потужністю 150, 200, 300 МВт. "Ця робота забезпечить життєдіяльність енергетичних потужностей країни на найближчі двадцять років і серйозно завантажить "Турбоатом" на найближчі десять років", - зазначив гендиректор.

За останні три роки "Турбоатом" зробив прорив на ринку Казахстану, і в даний час модернізує дві парові турбіни для Екібастузської ГРЕС-1, бере участь у програмі реконструкції ТЕС Аксу.

Гендиректор також повідомив, що в останні п'ять років "Турбоатом" щорічно витрачає на модернізацію "до 10 мільйонів доларів - на оновлення обладнання, якому понад 30 років, і закупівлю нового".

Коментуючи виступ генерального директора слід звернути увагу на наступні обставини.

1.      Показник реалізації 834 млн. грн. включає ПДВ, з урахуванням частки експорту - 10%  від чистого доходу. Тож очікуваний чистий дохід при реалізації 1,8 млрд. грн. з ПДВ становить порядку 1,63 млрд. грн., що на 25%  вище показника минулого року. (Попередні дані за 3-ій квартал вже мабуть відомі генеральному директорові).

2.      Чистий прибуток імовірно очікується на рівні планового. Відповідно значення EBITDA  в 2013 році складе суму порядку 500 млн. грн.

3.      Фінансові показники компанії непогані, проте далекі від її потенціалу за умов технічного переоснащення компанії, суттєвого збільшення замовлень та відповідно збільшення кількості працівників. Потенційно компанія може виробляти набагато більше продукції та отримувати в два рази більше чистого доходу.

Кілька років назад останнє закладалось в оцінку акцій емітента. На сьогодні індикативна ціна акції 3,5 грн. на УБ імовірно відображає сьогоднішні реалії та динаміку фінансових показників за останні два роки з урахуванням поточного відверто слабкого стану фондового ринку, в той час як ціна останньої угоди 5,0 грн. скоріше відображає потенціал компанії. Ринкові коефіцієнти при ціні акції 3,5 грн. за акцію та очікуваним показникам 2013: P/E – 4,0, EV/EBITDA – 1,5. Це трохи вище, ніж у "Мотор Січі", але слід враховувати, що ризики бізнесу (тут не йде мова про ліквідність) у "Турбоатому" набагато нижчі, ніж на сьогодні бачаться для "Мотор Січі". Це не кажучи про те, що "Мотор Січ" працює з набагато більшим завантаженням потужностей.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 4 сентября 2013
Падение
2 3
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Украинский рынок сегодня отыграл часть потерьРост
АЛОР УКРАИНА
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду