Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 09:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 8 октября 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 839,57-0,08%

Економічний календар нагадує, що інвестори та спекулянти (разом з компаніями - емітентами) впритул підійшли до публікацій квартальної звітності за 3-ій квартал 2013 року, яка обіцяє внести свої певні невеликі негативні нотки і в без того дещо напружену ситуацію на фінансових та фондових ринках зокрема. Офіційний сезон звітності в США стартує сьогодні традиційно з публікації звітності виробника алюмінію Alcoa, яка раніше входила до списку 30 емітентів індексу Dow Jones Industrial Average. Слово «раніше» помітно зменшує важливість цієї події. Тому учасники фондового ринку будуть з більшим нетерпінням очікувати публікації в п’ятницю звітності банку JPMorgan, першого емітенту зі складу індексу Dow Jones, який публікує звітність.

Вчора акції в США та Європі закономірно знизились окресливши знижувальний тренд на інтервалі місяць - півтора. Сьогодні виходячи з логіки торгів та його ритму, акції в цих регіонах мають трохи підрости. І справді  ф’ючерси на індекси в Європи та США зранку підростають. Однак що цікаво, і на що хотілось би звернути особливу увагу, зведений фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI Emerging Market Index з 30-ого вересня в рості. Зростання з 30.09.2013 року склало вже 2%. І дійсно сьогодні зранку в зеленому фондова Азія, причому в дуже добре зеленому. Зранку зростає і фондова Росія. Іншими словами зовнішній фон для українського фондового ринку на інтервалі тиждень, складається змішаним, ба, навіть позитивним.

В цілому ж сучечки в Вашингтоні продовжуються. Вчора газета Нью-Йорк Таймс опублікувала статтю в якій навела тези Спікера Конгресу Джона Бейнера в його інтерв’ю телеканалу ABC. Спікер зайняв позицію близьку до самого радикального крила республіканської партії, повідомивши, що не може почати переговори з Адміністрацією та Сенатом з «чистого листа» (тобто без попередніх умов). Проте був намічений шлях до компромісу: вимога відізвати підпис Президента чи затримати введення в дію нового закону про систему медичного страхування замінена на більш реалістичну - попередню згоду на зменшення витрат на систему медичного страхування в бюджеті. Поміж тим також вчора рейтингове агентство Moodys висловило свою думку, що дефолт за облігаціями США реально неможливий. Навіть, при дефолті по внутрішнім виплатам, США продовжать без затримок обслуговувати зовнішній борг. Це твердження базується на відносно невеликих виплатах на обслуговування боргу по відношенню до ВВП та виходячи з можливостей ФРС фінансувати ці виплати при існуючому ліміті державного боргу.

Виходячи з сьогоднішньої динаміки на зовнішніх ринках слід очікувати скоріше позитивного відкриття торгової сесії в Україні. На інтервалі тиждень-два слід учасникам фондового ринку України слід враховувати: зниження в короткостроковій перспективі фондового ринку США ще на 5% від поточних рівнів, проте одночасно деяке зростання фондових ринків країн, які розвиваються, що створює змішаний фон для нашого ринку. До кінця року слід враховувати високу імовірність підростання широкого фондового індексу США S&P 500 до рівнів в діапазоні 1700-1750 (+1,5% - 4,5% від рівня закриття вчора). Це імовірно означає рух в боковому каналі індексу УБ в короткостроковій перспективі і деякий ріст до кінця року.

Новини економіки

Світовий банк озвучив прогноз економічного зростання в Україні в 2013 році до нуля з 1%. На період 2014-2016 Світовий банк дав два прогнози по двом сценаріям (див. таблицю внизу): 1) “відкладена корекція”, 2) “невідкладне впровадження реформ”

Відкладена корекція” – подальше зволікання зі впровадженням суттєвих заходів щодо досягнення макроекономічної рівноваги, що призведе до вимушеної корекції у 2015 році. До корекції фіскальний дефіцит та дефіцит поточного рахунку фінансуватимуться за рахунок валютних резервів та внутрішнього кредитування. “Невідкладне впровадження реформ” – відновлення макроекономічної рівноваги шляхом зниження дефіциту бюджету та впровадження плаваючого валютного курсу (бажано на базі нової програми співробітництва з МВФ) та впровадження структурних реформ (реформа у енергетичному секторі, покращення інвестиційного клімату, покращення державної інвестиційної політики).

Подальше зволікання за реформами матиме складні наслідки для України, зазначає Світовий банк в прес-релізі від 7 жовтня 2013 року.

Згідно з новим «Економічним оглядом України» Світового банку, несприятливе глобальне середовище та зволікання із проведенням реформ призвели до розширення та нестабільності макроекономічних дисбалансів у 2013 році.

У другій половині цього року Світовий банк прогнозує незначне зростання реального ВВП Україні завдяки гарному врожаю в сільському господарстві та ефекту низької бази порівняння. Однак, з огляду на спад у першій половині цього року, показник економічного зростання в 2013 році буде близьким до 0%.

“Україна виграє від вжиття заходів, спрямованих на досягнення макроекономічної рівноваги завдяки зниженню фіскального дефіциту та  політики гнучкого валютного курсу. Окрім того, щоб розпочалося економічне зростання, необхідно негайно впроваджувати ключові структурні реформи, які стимулюватимуть приватне підприємництво і зміцнять енергетичний сектор”, – каже Чімяо Фан, директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України.

На думку Світового банку, реформ неможливо уникнути. Єдине запитання: проводити реформи зараз чи знову підкладати їх на невизначений час. Наголошуючи на необхідності негайного впровадження реформ, Світовий банк вказує, що їх відкладання буде болючішим і призведе до повільнішого відновлення економіки.

Зокрема, Світовий банк відзначив нагальну потребу в реформуванні тарифів на газ та послуги централізованого теплопостачання для населення з одночасним поліпшенням адресної соціальної допомоги бідним в Україні. Тоді як Україна характеризується одними з найвищих у Європі середніх витрат на придбання газу, тарифи на газ для побутових споживачів і на послуги теплопостачання в Україні належать до найнижчих у Європі. Для підтримки такого диспаритету цін Уряд України виділяє прямі бюджетні та квазіфіскальні субсидії, які сягають близько 7 відсотків від ВВП. Ці субсидії мають регресивний характер: близько їх половини отримують найзаможніші 50% населення.

Нинішні низькі рівні тарифів та неадресні програми соціальної допомоги не відповідають інтересам бідних, негативно впливають на надання послуг, накладають важкий тягар на бюджет, не дають можливість збільшити енергоефективність, а також і завдають шкоди енергетичній безпеці країни, пише Світовий банк в додатковій записці.

Президент України зазначав неможливості підвищення тарифів на газ та тепло для населення. Засоби масової інформації повідомляли про відпрацювання Мінсоцполітики системи адресної допомоги (без збільшення тарифів) в Київські та Вінницькій областях з кінця 2013 та протягом 2014 року з впровадженням її в разі успіху по всій Україні в 2015 році. За інформацією віце-прем'єра Юрія Бойко 23 вересня в Криму на Х щорічній Ялтинській конференції, 2013 (Тема - «Україна і світ в епоху змін: фактори успіху».) Уряд планує поступове збільшення тарифів на тепло та природний газ виключно для багатих протягом 3-5 років, починаючи з 2015 року. При цьому тарифи для бідних прошарків населення можуть навіть зменшитись.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 8 октября 2013
Падение
1 3
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Индекс UX консолидируется на достигнутых уровнях
АЛОР УКРАИНА


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду