Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 09:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 16 октября 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 854,88+0,49%

Так правду ж написали… Це про вчорашній щоденник. І про імовірне вчорашнє зростання фондового ринку України і про продовження (на жаль) великої інтриги у Вашингтоні. Зараз остання є ключовою та визначальною для багатьох фінансових ринків. Куди там якісь прибутки американських корпорацій (вчора після закриття торгової сесії США публічно відзвітували Intel та YAHOO). Але який би гарний компроміс не був досягнутий в Сенаті (про спроби чого говорилось позавчора), головну скрипку в процесі вирішення питань по бюджету та підняття ліміту боргу грає Конгрес. А там вчора вперті люди, згадавши так між іншим «пораженську» позицію своїх однопартійців-республіканців в Сенаті, пробували прийняти ще одну (одна вже була) неприйнятну для Адміністрації, хоч і більш компромісну резолюцію. Не прийняли. Так що події розгортаються в детективному руслі,

де головний герой з великим сумнівами перерізає провід, який веде до вибухового пристрою, за секунду до того моменту, як великий годинник з великим цифрами на ньому (схоже з сусіднього супермаркету) відрахує час до вибуху. 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch поставило США на Негативний Перегляд кредитного рейтингу після вчорашнього закриття ринку, зазначивши, що "політичне балансування на межі війни і зниження гнучкості фінансування може збільшити ризик дефолту США". (До цього в 2011 році Fitch вже понизило прогноз кредитного рейтингу США до негативного.) Fitch трохи раніше попереджувало США про можливість зниження кредитного рейтингу у разі своєчасного недосягнення домовленості про підняття ліміту держборгу. Standard & Poor's знизило оцінку кредитоспроможності США до "AA +" влітку 2011 року - в ході попереднього раунду суперечок про підвищення стелі держборгу.

А поміж тим ситуація на фондових ринках виглядає не настільки драматично. Так, можливо настрій і не кращий, та проте і сьогодні рух цін на фондових ринках дуже спокійний і невеликий. Ф’ючерси на фондові індекси СШПА зранку зростаються на 0,2%, Ф’ючерси на європейські індекси знижуються, але теж в цих межах. Азійські індекси крім континентального Китаю в різних кольорах, мабуть більше в червоному. Росія так само слабо знижується - -0,4% по обом індексам. Імовірно нас очікує негативне відкриття торгової сесії в Україні.

Поміж тим хотілось би звернути увагу учасників ринку, що, користуючись нагодою, зведений фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI Emerging Market Index потихеньку зростає підбираючись під весняні максимуми. Німецький DAX взагалі на максимумах  з 2009 року і суттєво ще додав в останні дні. Так що є і сильні нотки оптимізму на фондових ринках.

Новини галузей та емітентів.

Енергетика

1

Вуглегірська ТЕС (ПАТ "Центренерго") 8 жовтня запустила відновлений після пожежі блок № 1.

Завершити роботи з відновлення блоку № 4 Вуглегірської ТЕС планується до 15 листопада.

Міненерговугілля планував раніше ввести в експлуатацію 1-й і 4-й блоки Вуглегірської ТЕС з грудня 2013 року, ще два блоки - з 1 березня 2014 року.

Коментар: Позитивно для акцій «Центренерго».

2

Забезпечити стабільну роботу українського ринку електроенергії і прийнятну для споживачів її ціну неможливо без збереження частки атомної енергетики в загальному енергобалансі країни на рівні близько 50%.

Таку думку експерти галузі висловили в ході "круглого" столу на тему "Атомна енергетика в контексті Енергетичної стратегії України", що пройшов у Києві в минулу середу.

"У поточному році атомна генерація виробить лише близько 40% всієї електроенергії в Україні. На жаль, сьогодні в енергетиці політика переважає над економікою. У нас політика спалювати більше вугілля, давати роботу шахтарям. При цьому економіка, яка говорить на користь дешевшої атомної енергетики, пішла далеко на задній план. В результаті, низький тариф на відпуск електроенергії в енергоринок і зниження обсягів її виробництва, призвели до того, що атомним електростанціям вистачає коштів тільки на поточні експлуатаційні витрати », - сказав на круглому столі почесний президент Українського ядерного товариства Володимир Бронніков.

Частка АЕС у структурі виробництва електроенергії за сім місяців поточного року склала 43,1%, що на 1,8 в.п. менше, ніж у січні-липні 2012 року. КВВП АЕС за сім місяців 2013-го склав 68,7%, тоді як за січень-липень 2012 року - 73,6%. В Росії – КВВП нових атомних блоків складає 90-95%.

Українська влада штучно віддає перевагу приватним ТЕС, щоб забезпечити коштами їх реконструкцію, а також роботою шахтарів.

Згідно з оновленою енергостратегією України від червня 2012 року виробництво електроенергії на АЕС в 2030 році складе 133 млрд. кВт*г або 47,2% виробітку, на  ТЕС - 92 млрд. кВт*г або 32,6%.

В 2012 році в виробництво електроенергії в Україні склало 198,1 кВт*г, з них АЕС виробили 46%, ТЕС – 40%.

3.

Керівники 10 великих європейських енергетичних груп зажадали припинити в ЄС державні дотації на розвиток деяких поновлюваних видів енергії та виступили за фінансування газових електростанцій, повідомляє РІА Новості з посиланням на агентство AFP.

До групи входять GDF - Suez, Eni, Enel, E.On, RWE, Vattenfall, GasNatural Fenosa, Iberdrola, GasTerra, CEZ. Вони представляють 50 % виробництва електрики в Європі і 30 % потужностей з виробництва відновлювальних джерел енергії.

Десять глав підприємств засуджують підвищення тарифів на споживання електроенергії: на 17% за чотири роки для рядових споживачів і на 21 % за чотири роки для підприємств.

Єврокомісія в кінці жовтня представить доповідь, в якій будуть міститися варіанти реформування підтримки відновлюваних джерел енергії.

Коментар: Можливо ситуація буде виглядати більш оптимістично для традиційної енергетики.

Єврокомісія збирається знизити дотації на відновлювальну енергетику. Однак поки відома лише загальна ідеологія – підняти вимоги до економічної складової ефективності відновлювальної енергетики та зменшити тиск на тарифи для кінцевих споживачів (які дуже зросли через «екологічні податки»).

Звернення керівників крупних компаній можна розглядати як спробу тиску на Єврокомісію.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 16 октября 2013
Падение
2 3
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Индекс UX завершает день на зеленой полосеРост
АЛОР УКРАИНА
Premarket 16/10: инвесторы с напряжением ожидают новостей из СШАРост
Александр Фощан, старший трейдер, консультант Dragon Capital
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду