Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 09:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 17 октября 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 861,08+0,73%

Вчора обидві палати Конгресу, спочатку Сенат, де більшість має демократична партія, а потім і Палата Представників, де більшість за республіканцями, прийняли закон, який дозволяє поновити роботу Уряду США в більш менш звичайному режимі та підняти стелю держборгу США. Зранку закон підписав Президент. Закон прийнято вночі майже в останні хвилини. Однак ті, хто очікував традиційного старого детективного сюжету, в якому герой в останню хвилину перерізає провід, який веде до бомби живе в минулому, десь в 90-х роках минулого сторіччя. Сьогодні в моді серіали. Сезон 3-ій, епізоди 14, 15, сезон 4-ий, епізоди 24, 25, 26 і т.п. Головний герой не перерізав провід, а просто перевів стрілки годинника вперед, так щоб можна було це кіно дивитись трохи в іншому варіанті ще і ще. Просто строки ліміту держборгу змістились вперед на кілька місяців, щоб можна було виробити рішення. В цьому суть закону. І все це буде впливати на фондові ринки і в найближчий час і в майбутньому. Ба більше того навіть може в майбутньому переформатувати всю світову фінансову систему, в якій сьогодні долар США відіграє роль резервної валюти, а державні облігації США грають визначну роль в щоденних операціях (в тому числі РЕПО) на фінансових ринках. Адже поміж дискусіями стосовно нового закону про медичне страхування, хоча і постійно, але вже якось дуже мимоволі згадувалась колосальної складності реальна проблема.

На сьогодні один з десяти доларів США, які витрачають домогосподарства США, це пільги та субсидії, які фінансуються з державного бюджету США за рахунок швидкого збільшення державного боргу країни. Нічого подібного не було при Президенті Клінтоні (були навіть 3-и роки профіциту держбюджету). За часів кризи початку 2000-х така практика з’явилась у відносно  невеликих обсягах, як спосіб покращити стан економіки. За часів Президента Буша державний борг США збільшився з п’яти трильйонів доларів до восьми. А після кризи 2008 борг зріс до сімнадцяти трильйонів. Великими пільгами та субсидіями для населення держава підтримувала домогосподарства, які віддавали свої старі борги. Дві треті з додаткового державного боргу наразі фінансуються за рахунок додаткової емісії грошей (доларів США звісно), яку викуповує ФРС. Якщо залишити все як є, то через чотири-п’ять років США опиняться перед загрозою реального дефолту. Якщо ж різко обрубати пільги і, відповідно, державні витрати, то економіка США, а за нею і світова погрузяться в глибоку економічну кризу. Поміж тим Конгресмени: Сенатори та члени Палати представників за останній час проявили мало вміння компромісно, жорстко і прагматично підходити до вирішення ключових питань. Якщо ж розібратись, то в основі їх розбіжностей лежить саме способи вирішення означеної проблеми. Так що бомба з годинниковим механізмом заведена і годинник цокає.

Сьогодні ж зранку після подій, за якими слідкував світ і фондові ринки, останні торгуються змішано. Для українського фондового ринку більше негативно. Ф’ючерси на європейські фондові індекси та фондові індекси США зранку помірковано знижуються. Так само як фондові індекси Росії. Хоча Азія торгується змішано. Так що слід імовірно очікувати слабо негативного відкриття торгової сесії і на українському фондовому ринку.

Wall Street, як і обіцяв, в останні два тижні політичної кризи підтримав фінансову систему США, грою на підвищення. Хоча про це говорити не люблять. Реальних покупців, як і реальних продавців на фондовому ринку США як зазначають його учасники, практично в цей час не було. В 2011 в період підняття стелі держборгу була така історія: до позитивного рішення по стелі держборгу фондовий ринок США зростав, а після прийняття рішення фондові індекси США протягом місяця значно просіли. Більшість фахівців обіцяє що цей раз буде не так, але практично всі вони сходяться на тому, що виходячи з фінансових показників компаній США, та загальної економічної ситуації, фондовий ринок США трохи задорогий. Однак суттєвої підтримки ззовні для українського фондового ринку можна очікувати від фондових ринків країн, які розвиваються. Якщо подивитись на зведений графік фондового індексу цих країн, MSCI Emerging Market Index, то він останнім часом впевнено йшов вверх. Поточні оцінки акцій на цих ринках по багатьом емітентам невисокі або низькі. Догнати б його. В цілому ж, якщо говорити про прогноз руху фондового ринку України на найближчі тижні - це торгівля на поточних рівнях, можливо, з деяким зниженням. Хоча повторимось, виходячи з минулої динаміки індексу MSCI Emerging Market Index, та того, що український фондовий індекс, як правило, раніше рухався по відношенню до нього з лагом по часу, цінам українських акцій можна було б ще трохи підрости.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 17 октября 2013
Падение
1 5
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Индекс UX продолжил ростРост
АЛОР УКРАИНА
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду