Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 09:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 28 октября 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 871,13-1,35%

Сьогодні зранку фондові ринки настроєні оптимістично. Ріст останніх трьох тижнів на фондовому ринку США навіть якось насторожує. Виходячи з колосального росту індексу в 2013 та опираючись на довгострокові тенденції Standard & Poor's 500, аналітики заговорили про можливе зниження індикатора в 2014 році. В той же час вони відзначають імовірне продовження зростання цін акцій на американському ринку в найближчі кілька місяців. Варто також послатись на дані американського інституту ICI (Investment Company Institute, сайт ici.org), згідно з даними якого, протягом трьох тижнів, які закінчились 9 жовтня американські інвестори виводили зі взаємних фондів, які інвестують в акції корпорацій США, по 4 -5 млрд. доларів за тиждень. Тепер щоб подолати цю тенденцію необхідний справді суттєвий ріст індексу. Сьогодні зранку все продовжує бути переважно в зеленому. Незважаючи на змішаний тон фондової Азії (та все ж більше позитивний), ф’ючерси на фондові індекси Європи та США додають, як фондові індекси Росії. Це створює позитивний зовнішній фон для фондового ринку України. І хочеться надіятись, що після невеликої паузи в п’ятницю, закономірної після трьох днів попереднього зростання, ціни акцій українських емітентів продовжать рух вверх.

Однак не варто забувати що на 2/3 своїм значенням ціни акцій та фондових індексів завдячують фінансовим показникам та перш за все прибуткам, які показують компанії чи підприємства (а також дивідендам, які вони виплачують або ж грошовим потокам). І саме, м’яко кажучи, невисокі показники прибутковості емітентів з індексу УБ в першу чергу визначають невисоке його значення. В кінці минулого тижня учасники фондового ринку України отримали цілий потік інформації у вигляді звітів емітентів за 3-ій квартал 2013, яку вони напевне кілька днів будуть переосмислювати, відображаючи в цінах акцій. В п’ятницю знайшлось місце звітності емітентів - дуже важливих складових індексу УБ: «Центренерго», «Донбасенерго», «Мотор Січі» і «Укрнафта». По великому рахунку звітність не здивувала тих, хто давно слідкує за всім, що відбувається в галузях та з емітентами. Та все ж нюанси присутні і їм варто присвятити увагу.

Новини емітентів

ГК "Центренерго"

ГК "Центренерго" в січні-вересні 2013 року отримала чистий прибуток в розмірі 525,9 млн. грн. Це на 15% вище за подібний фінансовий результат аналогічного періоду минулого року, незважаючи на 19% зниження обсягу виробітку електроенергії станціями компанії за період в зв’язку з пожежею та зупинкою Вуглегірської ТЕС. При цьому внаслідок суттєвого зниження обсягів та відпуску електроенергії величина валового прибутку знизилась на 5% з 749 млн. грн. до 714 млн. грн., величина EBITDA знизилась на 7% з 749 млн. грн. до 689 млн. грн. Більша величина чистого прибутку при трохи  меншому операційному прибутку пояснюється меншими платежами за відсотками внаслідок меншого боргового навантаження на компанію в 2013 році та меншою сумою нарахованого податку на прибуток. Чистий борг компанії на сьогодні дуже поміркований і складає 485 млн. грн.

За рахунок тарифу НКРЕ повністю компенсувала компанії витрати на утримання персоналу та на відновлення Вуглегірської ТЕС. Перший блок цієї станції вже запущено в роботу, другий блок має бути запущений незабаром. Відновлення та запуск в роботу двох інших блоків станції буде завершено та здійснено на початку 2014 року.

Ринкові коефіцієнти при поточній ціні на УБ 5,14 грн. та виробничим і фінансовим результатам за минулі 12 міс. складають (перший враховуючи лише пиловугільні блоки з блоками Вуглегірської ТЕС): EV/потужність – 63 USD/кВт, EV/виробництво - 19,5 USD/мВтг, EV/S - 0,31, EV/EBITDA – 4,7,  P/E – 6,3 , P/B – 0,75. Вартість будівництва нового блоку складає порядку 1400-1500 USD/кВт, тобто в 22-24 рази вище за поточну ринкову вартість підприємства (EV) з урахуванням боргу. За нормальної прибутковості та зносу ринкова вартість підприємства має бути в 6-8 разів вища за її поточну ринкову вартість. Ринкові коефіцієнти по прибуткам Центренерго: EV/EBITDA та P/E на сьогодні знаходяться на рівні аналогів з країн Центральної та Східної Європи та Росії, незважаючи на значно нижчі прибутки на вироблену (чи відпущену) електроенергію українською компанією в порівнянні з аналогами. Середнє значення EBITDA на вироблену електроенергію за останні 12 міс. склало 4,2 USD/мВт при нормальному діапазоні 14-22 USD/мВт.

Алчевський металургійний комбінат

Алчевський металургійний комбінат за січень-вересень 2013 наростив чистий збиток в 2,1 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року - до 1 млрд. 150 млн. грн. Значення EBITDA від’ємне і склало - -374 млн. грн. в порівнянні з позитивним значенням 56 млн. грн. за 9 міс. 2012 року. Підприємство в третьому кварталі дещо наростило чистий борг до 14,8 млрд. грн. чимала величина. За особливою інформацією емітента, АЛМК отримав додаткову позичку в валюті третього вересня 2013 під 5,125% річних. Власний капітал емітента від’ємний, що у великій мірі пояснюється не переоцінкою активів на відміну від активів групи «Метінвест», а також великим боргом підприємства, за рахунок якого у великій мірі проводилась реконструкція комбінату, як і не прибутковою роботою емітента.

В цілому ж результати третього кварталу 2013 року виявились дуже близькими до результатів другого кварталу цього року, але йдуть в розріз загально галузевим трендом зменшення збитковості галузі, яка прослідковується останнім часом в Україні. З позитивного. АЛМК в 2013 році наростив обсяги виробництва та реалізації в натуральному виразі при стабільних відносно попереднього року виробничих показниках підгалузі в середньому по Україні.

З ринкових коефіцієнтів варто звернути увагу (в силу збиткової роботи та не переоцінки основних засобів, а також великого відсоткового боргу) лише на два, які виходять лише з ринкової капіталізації: P/виробництво та P/S. При поточній ціні акції 0,042 грн. вони дорівнюють – 34 USD/т та 0,073 відповідно. Це приблизно вдвічі менше за аналогічні показники МК «Азовсталь» (84 USD/т та 0,135), що видається цілком адекватним в існуючих умовах на ринку з врахуванням великого боргу АЛМК.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 28 октября 2013
Падение
1 6
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Индекс UX снизился в начале неделиПадение
АЛОР УКРАИНА
ПремаркетРост
Инвестиционная группа ІТТ
Premarket 28/10: торговая неделя начинается с позитиваРост
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду