Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 09:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 29 октября 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 868,88-0,26%

Сьогодні зранку зовнішні фондові ринки настроєні обережніше, ніж вчора. Хоча, по великому рахунку, все виглядає доволі спокійно. Зниження цін сьогодні зранку невелике. В межах 0,1-0,2% знижуються ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси. Фондова Азія, до речі, торгуючись змішано все ж більше в зеленому кольорі. Фондові індекси Росії знижуються на помірковані 0,2-0,4%. Якщо говорити про зведений фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI Emerging Market Index, то поки зранку він підростає на символічні 0,1%. До речі, дивлячись на графік індексу на більш широкому часовому проміжку, складається враження, що після невеликого зниження індекс пробує розвернутись вверх.

Взагалі, якщо вже закінчувати з зовнішніми ринками, то на фондовому ринку США після просто вражаючого зростання цін акцій з початку року,  що виразилось в плюс 23,5% по широкому індексу S&P 500 (ріст з 1426 до 1762 пункти), «ніхто не знає що робити». Купувати на таких рівнях ніхто особливо не хоче, продавати також – оскільки нікуди «перевклатись» на місцевому ринку. На особливо великий провал цін акцій, щоб докупити, найближчими часом теж ніхто не очікує. Більшість чекає невеликого на 2-3%, може 5% зниження цін, щоб може трохи «добрати» акцій на найближчі півроку, а далі, як то кажуть буде видно. Ця відсутність руху передається і на інші фондові ринки, які теж в результаті особливо не рухаються.

Український фондовий ринок схоже трохи злякався набраного на минулому тижні високого темпу зростання і на відмітці 891 по УБ, яка близька до попереднього локального максимуму індексу кінця липня, трейдери вирішили трохи відступити. Хотілось би думати, що тимчасово. Фінансова звітність українських емітентів не дає приводу для зниження, як і ситуація на зовнішніх ринках.

Новини емітентів

Донбасенерго показало просто прекрасні результати (в українських координатах для енергокомпаній) по прибутковості за 3-ій квартал 2013 року та за минулі 12 міс. в цілому.

Звертає на себе увагу показник EBITDA/виробництво електроенергії, який за результатами останніх 12 міс. склав цілком пристойні 8,3 USD/МВтг, а на відпуск 9,1 USD/МВтг. Це при тому, що EBITDA/відпуск в сумі 12-14 USD/МВтг є вже прийнятною для галузі величиною, а 20 USD/МВтг – це дуже пристойна величина. Разом з тим за рахунок збільшення виплат за відсотками, якщо порівняти величину чистого прибутку на виробництво за останні 12 місяців (згладжена величина), то величина чистого прибутку збільшилась менше - зі 3,1 до 4,7 USD/мВт. Приріст склав 1,6 USD/МВтг в порівнянні зі збільшенням величини EBITDA/виробництво на 2,6 USD/МВтг з 5,7 USD/МВтг до згаданих 8,3 USD/МВтг.

Якщо аналізувати результати «Донбасенерго» то слід відзначити перше – компанія збільшує виробництво електроенергії та її відпуск в мережу. Обсяг виробництва електроенергії компанією за 12 міс., які закінчуються 30.09, збільшився за рік на 5%. Водночас фінансовий результат в особливості на обсяг генерації, про що згадано вище, забезпечений зростанням тарифу і зменшенням поточних витрат, в першу чергу витрат на паливо. Тариф (на відпуск природно) збільшився на 5,8 USD/МВтг, при цьому витрати на відпуск зменшились на 1,6 USD/МВтг, з лишком перекривши збільшення витрат по статті «інші операційні витрати», яке з’явилось в кінці 2012 року в обсязі порядку 270 млн. грн. (їх не було роком раніше), або 4,6 USD/МВтг.

Цільова надбавка для реконструкції двох блоків: енергоблоку № 13 Старобешівської ТЕС та реконструкції першої черги будівництва енергоблоку № 12 Старобешівської ТЕС додали в сумі 1,6 USD/МВт до тарифу та прибутків компанії.

Тепер з не дуже доброго. Взагалі кажучи при прибутковій роботі вартість любої компанії, яка складається з діючих потужностей та потужностей на заміну при чистій приведеній вартості (NPV) нових проектів на заміну, яка дорівнює нулю (що забезпечує абсолютно нормальну, але мінімальну окупність проектів) дорівнює приведеній вартості грошових потоків діючих потужностей (без врахування капітальних вкладень на їх реконструкцію чи заміну). Іншими словами, якщо діючі потужності відносно нові і прибуткові, то вартість їх дуже висока. При тій же, навіть дуже хорошій прибутковості потужностей, які мають дуже великий знос, їх вартість мала. Так що у випадку «Донбасенерго» є надія на те, що реконструйовані потужності будуть мати величину NPV помітно більшу за нуль, а в майбутньому прибутковість теплової генерації буде суттєво зростати.

Інші проблемні (чи неприємні) моменти: це збиток НАЕК «Енергоатом» та збиток державних вугільних підприємств. І те і інше забезпечує більшу прибутковість теплової електричної генерації в 2013, яка на сьогодні на чиюсь думку має пріоритет. Зрозуміло, що ні збитковість НАЕК "Енергоатом", ні зростання збитків державних вугільних підприємств не є запорукою стабільного отримання додаткових коштів компаніями теплової електричної генерації в майбутньому. І лише суттєве збільшення тарифу для кінцевих споживачів, в першу чергу значне - 4-и кратне збільшення тарифу для населення може забезпечити такі кошти.

По коефіцієнтам EV/S P/S при поточній ціні акції та фінансовим показникам за минулі 12 міс. Донбасенерго торгується відповідно в 1,6 та 2,3 рази дешевше Центренерго (0,20 порівняно з 0,31 та 0,11 порівняно 0,24            відповідно). Причому коефіцієнт EV/EBITDA Донбасенерго дійсно малий і складає 1,6. Менш показовий (через неправильно розраховану амортизацію за рахунок заниженої вартості основних засобів) коефіцієнт P/E Донбасенерго теж зовсім малий і складає 1,5.

Мотор Січ.

Результати «Мотор Січі» за 3-ій квартал 2013 дещо розчарували навіть тих, хто постійно відслідковував зміну фінансових показників компанії та останні новини стосовно емітента та галузі. Звичайно результати за минулий квартал не стали для таких учасників ринку чимось вже зовсім несподіваним - погіршення намічалось раніше. А тим більше це не було несподіванкою для людей, які трохи глибше розуміють галузь та її економіку. Та все ж можна було б очікувати трохи кращого. Однак варто зразу ж зробити зауваження, що незважаючи на не зовсім гарні фінансові результати, ціна акцій компанії виглядає на їх фоні м’яко кажучи смішно малою.

Заголовки новин інформагенцій звучать щось на кшталт: «чистий прибуток компанії «Мотор Січ» за 9 міс. 2013 в порівнянні з показником за аналогічний період 2012 року знизився на третину». Відразу ж скорегуємо цю різницю. В 4-ому кварталі 2013 року відповідно до вимог МСФЗ компанія провела до оцінку основних засобів. З врахуванням дооцінки і, відповідно, більших амортизаційних відрахувань, зниження чистого прибутку склало близько 20%. Та все ж це не ріст, як в минулі роки. До того ж абсолютна величина EBITDA також помітно знизилась.

Причиною зниження прибутку стало суттєве зниження рентабельності. Фактично по рентабельності EBITDA остання наближається з рекордних 42% до більш нормальних 15-18%, характерних для галузі за кордоном, і наразі результатами останніх 12 місяців для компанії складає цілком пристойні 23%. За результатами 2013 року можливо очікувати зростання цього показника на 2 відсоткових пункти від поточного рівня за результатами останніх 12 місяців, враховуючи, як правило, кращі результати 4-ого кварталу.

З хороших новин. Мотор Січ збільшила обсяги реалізації продукції в діючих цінах за 9 міс. 2013 року на 17,6% в порівнянні з 9 міс. 2012., при цьому майже досягши за останні 12 міс. показника у 1,1 млрд. доларів США. Позитивна динаміка доходу спостерігається протягом всього останнього року.

Однак зниження рентабельності відбувається більш швидкими темпами. Знов таки звертаємо увагу на те, що абсолютна величина валового прибутку знизилась дуже несуттєво, оскільки на величину EBITDA та чистого прибутку в значній мірі вплинуло зростання адміністративних витрат та витрат на збут, як і інших операційних витрат. А якщо ще величину валового прибутку відкоригувати на різницю в амортизаційних відрахуваннях внаслідок зміни облікової політики, то виявиться, що зниження величини валового прибутку в абсолютному виразі немає.

Якщо ж перейти до оцінки акцій, то при поточній ціні акції 1580 грн. та фінансових показниках за останні 12 міс., ринкові коефіцієнти виглядають наступним чином EV/EBITDA - 1,24, P/E - 2,75, EV/S - 0,28, P/S - 0,37, P/B - 0,38, EV/IC - 0,32. Це приблизно в 3-4 рази нижче, ніж при середньому за оцінкою українському ринку, та приблизно в 6-8 разів нижче, ніж у західних аналогів. При наявності прибутків у компанії така низька оцінка може бути виправдана лише за умови, що інвестори та інші учасники ринку не вірять в те, що компанія надалі зможе показувати хоча б приблизно такі самі результати (не кажучи вже про кращі) і приписують цій інвестиції дуже високі ризики.

Почесний Президент та основний акціонер компанії «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв 28 жовтня 2013 року відзначає 75 річний ювілей. З цієї нагоди указом Президента України він нагороджений орденом Ярослава Мудрого. Вітаємо ювіляра.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 29 октября 2013
Падение
4 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Индекс UX снизился по итогам дняПадение
АЛОР УКРАИНА
Premarket 29/10: рынки легли в боковик в ожидании решений заседания ФРС СШАРост
Александр Фощан, старший трейдер, консультант Dragon Capital
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду