Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 05.07.2024 07:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 6 ноября 2013

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 871,89+0,27%

Сьогодні зранку зовнішній фон для українського фондового ринку відносно позитивний. Ф’ючерси європейські фондові індекси та на фондові індекси США підростають в межах 0,4% - непоганий ріст. Азійські фондові ринки торгуються змішано коло нуля, проте все ж більше в червоному. Фондова Росія торгується нейтрально, ледь, ледь в зеленому. Зведений індекс країн, які розвиваються, MSCI Emerging Market Index, після того як «намалював» невелику подвійну вершину на локальному максимумі, знизився за останні 4-и торгові сесії на 2,5%, і сьогодні зранку знаходиться коло нульової позначки. До речі, за останні 12 місяців індекс зріс на 1%.

Проте, здається, український фондовий ринок рухався протягом останніх торгових сесій по своєму власному розпорядку суттєво в протифазі до зовнішніх ринків. Хоча це не є якимось унікальним явищем. Так, наприклад, рухається і ряд європейських ринків. Очевидно в останні дні український фондовий ринок знаходився під помітним впливом відносно великих розпродажів акцій одними учасниками та відносно великою купівлею іншими його учасниками, що створило помітні коливання цін акцій на фоні в цілому нейтральної за період динаміки..

Особливо значних макроекономічних даних та інших тем, які б суттєво впливали на всі фондові ринки в світі наразі немає. Всі ринки зараз знаходяться до певної міри під впливом фондового ринку США, який за словами керівника найбільшої в світі КУА BlackRock Лоуренса Фінка, сказаними кілька днів назад, стає останнім часом «трохи пузирчастим» - тобто дещо переоціненим. Індекс S&P 500 на цьому фоні, торгуючись останнім часом майже без значного руху коло історичних максимумів, все ж пробує намалювати картину такого собі дуже, дуже повільного і слабкого зниження.

Виходячи зі сказаного вище, сьогодні можна очікувати самої різної динаміки фондового ринку України з трохи більшою імовірністю невеликого зниження. На більшому проміжку часу слід очікувати торгівлі коло поточних рівнів. Далі очікуємо новин про можливі угоду про асоціацію України з ЄС та угоду з МВФ, які можуть помітно впливати на свою, особливу динаміку українського  фондового ринку.

Однак при цьому звертаємо увагу на особливості окремих компаній, в тому числі, наприклад на новину про отримання великої кредитної лінії наданої Ощадбанком ПАТ «Донбасенерго» (сума 5,5 млрд. грн., ліміт 2,5 млрд. грн.) для фактично будівництва, а не модернізації двох нових сучасних вугільних блоків на Слов’янській ТЕС на базі зупиненого блоку 800 МВт (фактично за рахунок споживачів), що значно посилить ринкові позиції компанії та з часом збільшить її оцінку. До цього і надалі найближчими роками всі інші компанії сектору проводять лише модернізацію існуючих блоків з незначним покращенням економічних показників. Має сенс звернути увагу і на інші корпоративні історії.

Новини емітентів

Північний ГЗК

Опублікована звітність Північного ГЗК за третій квартал 2013 року. Всі фінансові і виробничі показники в 3-ому кварталі 2013 року дуже близькі до усереднених показників 1-ого та 2-ого кварталу 2013.

Прибутковість та абсолютні прибутки ГЗК високі – істотно вищі за ті, які можна вважати нормальними, виходячи зі звичайної рентабельності по капіталу, хоча й дещо нижчі за пікові значення попередніх періодів.

Весь чистий прибуток компанії в перші 3-и квартали пішов на збільшення власних обігових коштів, перш за все за рахунок зростання дебіторської заборгованості та погашення заборгованості за раніше нарахованими та невиплаченими дивідендами на суму 4,9 млрд. грн., яка була на початок року. На 30.09.2013 заборгованість перед учасниками (за дивідендами) склала символічні 90,5 млн. грн.

На сьогодні підприємство має власних обігових коштів на суму 6,5 млрд. грн., а на кінець року ця сума може скласти 7,4-7,6 млрд. грн.. Це здається забагато і 2,2 млрд. грн. начебто має вистачити. Хоча можливо необхідно було б більше (до 3,5 млрд. грн.), якщо в дебіторську заборгованість входять розрахунки за експортними контрактами.

За таких умов потенційні дивіденди за результатами 2013 року можуть скласти до 2,25 грн. на акцію (від 1,3 грн. на акцію - мінімум), якщо звичайно акціонер прийме таке рішення, а не продовжить кредитувати інші підприємства групи.

Акції компанії (поточна ціна 8,0 грн.) котуються зараз про коефіцієнтах по трейлінговим фінансовим показникам за останні 12 міс.: EV/S – 1,74, P/S – 1,5, EV/EBITDA – 3,2, P/E – 4,8, P/В – 1,3 (основні засоби пройшли переоцінку). Показник EV/EBITDA на 30% нижче показника Ferrexpo – 4,4 та в 1,7 рази нижче показників більшості закордонних аналогів (4,6-6,4). (Хоча є й чимало таких аналоги, у яких цей показник ще менше).

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 6 ноября 2013
Падение
1 4
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов: Украинский рынок завершил день незначительным ростом
АЛОР УКРАИНА
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду