Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 19:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 13 октября 2014

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1124,21+4,98%

В п’ятницю індекс УБ різко розвернувся і додав за результатами торгів 1,83%. Причиною цього стало рішення загальних зборів акціонерів «Укрнафти» про виплату дивідендів за три останні роки у розмірі приблизно 70 грн. на акцію. Раніше державні чиновники високого рангу говорили про 48 гривень на акцію. Таким чином, різниця у 22 грн. стала причиною росту ціни акції, яка за результатами п’ятничних торгів додала в ціні 18,3% по цінам закриття (останньої угоди) та 10,6% по біржовому курсу (який усереднює угоди за проміжок часу перед закінченням торгів). Відповідна абсолютна різниця склала 55,3 грн. (по останній угоді) та 32,4 грн. по біржовому курсу, що вище за приріст дивідендних виплат – 22 грн. на акцію. Цікаво, що дивіденди в 70 грн., які складають більш, ніж 99,9% оголошеного чистого прибутку компанії в гривнях за минулі три роки, насправді вищі за чистий прибуток компанії з урахуванням перегляду чистого прибутку та коригування амортизаційних відрахувань в 2011 році з додаванням традиційних для нафтогазовидобувних компаній відрахувань на амортизацію (виснаження) видобувних активів у розмірі 19,1 грн. на акцію. Власне неврахування цієї різниці, імовірно, і стало причиною збільшення суми дивідендних виплат.

Ріст ціни акцій «Укрнафти» дав основний вклад в приріст індексу – 15,7 з 19,3 пунктів, забезпечивши 81% приросту. Інші акції закінчили торги з незначними ціновими змінами, за виключенням акцій Крюковського ВБЗ, які додали 2,5% по цінам закриття. Проте, дивідендні виплати по акціям «Укрнафти» та ріст ціни акцій компаній стали причиною загального оптимізму на ринку та зміни ходу торгів в цілому. До появи інформації про дивіденди – ринок суттєво знижувався і зниження в інших, окрім «Укрнафти» акціях, не припинялось ще тривалий час, поки не стало відомо, що збори акціонерів компанії таки затвердили рішення про дивіденди.

П’ятниця стала ще одним негативним днем для світових фондових ринків. Провідні фондові індекси суттєво втратили в ході торгів. Широкий панєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 1,55%, широкий фондовий індекс США S&P 500 -  на 1,15%, а композитний індекс фондових ринків країн, які розвиваються, MSCI EM пірнув на 1,83%.

Сьогодні зниження продовжується. Зранку суттєво втрачають ф’ючерси на європейські фондові індекси. В помітному мінусі ф’ючерси на фондові індекси США, в негативній зоні проходять  торги в Азії – знижуються всі регіональні фондові індекси за виключенням пакистанського, індекс MSCI EM – втрачає 0,75%.

Світові фондові ринки стурбовані темпами росту світової економіки та ризиками для цього росту, які є наразі в світі. В деяких регіонах ринки вочевидь «стомились» від тривалого росту і, крім того,  знаходяться на завищених рівнях. Тож зараз знижуватись їм легко. А зниження на основних ринках приводить до зниження і на ринках, які того менше заслуговують, і є відносно дешевими. В кращому випадку більше дешеві ринки відчувають суттєвий зовнішній тиск і слабо ростуть.

Тому сьогодні, звичайно, можна сподіватись на продовження росту на локальному українському ринку акцій, але, все ж, слід визнати, що такий ріст, є дещо менш імовірним за зниження. Хоча, певні шанси є. В пресі з’являється інформація, заяви про подальшу деескалацію напруги на Донбасі, про те, що цей тиждень може стати переломним і це, звичайно, є позитивним для ринку. Чи буде цього достатнім, щоб переломити зовнішній негатив та інші фактори, як то пауза після росту, і інше – питання.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 13 октября 2014
Падение
1 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаПадение
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду