Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 07:32
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 27 октября 2015

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 806,56+4,15%

Вчора індекс УБ знизився на 0,35%. Знову, як і в минулу п’ятницю фондовий індикатор провів майже всю торгову сесію в позитивній зоні. Технічно на ринку проглядається картина стабілізації, що, однак, вже спостерігалось кілька разів за минулий місяць, але після цього зниження продовжилось. Найгіршу динаміку вчора показали акції «Азовсталі», які знову суттєво знизились – на цей раз на 7,9%. Погану службу їм грає слабувата ліквідність, та, в більшій мірі складне становище в секторі. На минулому тижні на експортні ціни прокат з України знизились ще на 6-10 доларів США на тонну і це вже від дуже низьких рівнів. Китайські фахівці заявляють про можливість зниження виробництва сталі в Піднебесній до 20% на фоні збиткової роботи своїх металургійних підприємств, а рейтингове агентство Moods та Всесвітній банк прогнозують низькі ціни на залізну руду в 2016 році. Квартальна звітність «Азовсталі» за 3-ій квартал 2015 поки не опублікована.

Вчора була опублікована звітність трьох емітентів індексної корзини Української біржі: «Мотор Січі», «Центренерго», «Укрнафти».

Фінансові показники «Мотор Січі» в третьому кварталі 2015 року вийшли непоганими. В результаті валовий прибуток, EBITDA та чистий прибуток за результатами останніх 12 міс. в доларах США стабілізувались (перестали знижуватись), темп зниження чистого доходу зменшився. І це при тому, що є суттєве зниження курсів валют країн СНД та країн, які розвиваються, по відношенню до долара США. Ринкові коефіцієнти при поточній ціні акції близько 2000 грн. та фінансовим показникам за останні 12 міс. в доларах США складають EV/EBITDA – 0,65, P/E – 1,6 –дуже низькі.

Фінансові показники «Центренерго» в третьому кварталі 2015 року вийшли кращими за показники кількох минулих кварталів, і в поточних складних економічних умовах є прийнятними, хоча компанія і знизила виробництво електроенергії. Компанія отримала позитивне значення EBITDA. Позитивне значення чистого прибутку не є показовим, оскільки має бути скориговане з урахуванням не переоцінки вартості основних засобів компанії. Квартальні амортизаційні відрахування «Центренерго» складають лише 37 млн. грн., в той час, як квартальна амортизація близької за розміром ГК «Дніпроенерго» складає близько 200 млн. грн.. З урахуванням коригування амортизації на цю різницю, 187 млн. грн. чистого прибутку «Центренерго», отриманих в третьому кварталі 2015 року перетворюються практично в нуль. Та все ж і це непогано в поточних умовах. Акції компанії котуються при низьких ринкових коефіцієнтах:  EV/ потужність (вугільних блоків) USD/кВт  - 17 та EV/ виробництво (чисте) – 10 USD/мВтг.

«Укрнафта» на фоні зниження ціни реалізації нафти суттєво погіршила фінансові показники в порівнянні з минулим кварталом, показавши практично нульовий прибуток. Ринкові коефіцієнти при поточній ціні акції 204 грн. та фінансовим показникам за останні 12 міс. в доларах США складають EV/EBITDA – 1,2 та P/E – 2,2 – також дуже низькі.

Низькі ринкові коефіцієнти прибуткових емітентів «Мотор Січі» та «Укрнафти» можна у великій мірі виправдати низькими дивідендними виплатами, високими ризиками інвестування в ці акції та, нарешті, що важливо, високою дохідністю альтернативних фінансових інструментів (депозитів та облігацій).

Основні зовнішні фондові ринки в понеділок закінчили торги невеликим мінусом. Широкий європейський фондовий індекс STOXX Europe 600 знизився на 0,4%, широкий американський, S&P 500 втратив 0,2%. Композитний індекс фондових ринків країн, які розвиваються, MSCI EM просів вчора на 0,1%. Сьогодні ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси слабко знижуються, як і індекс MSCI EM. 

Різкий ріст індексу S&P 500 в минулі дні та тижні  після суттєвого зниження можна виправдати з фундаментальної точки зору лише низькими поточними відсотковими ставками. При поточних значеннях P/Eопераційні 2015О – 17,6, P/Eопераційні 2016П – 16,1 різкий ріст індексу, який ми бачили, за звичайних умов виглядає неприродним. При рості відсоткових ставок американський ринок акцій має коригуватись вниз, що обіцяє в найближчому майбутньому суттєві коливання фондових індексів США, а з ними і інших відомих регіональних фондових індикаторів.

Зараз учасникам локального ринку акцій важливо не пропустити публікацій квартальної звітності українських емітентів, яка може впливати на котирування акцій окремих емітентів.

Водночас скидається на те, що локальний ринок акцій стабілізується. Поки остаточно говорити про це рано та проте, якщо не цього разу, то вже найближчим часом локальний ринок акцій має стабілізуватись та принаймні перестати знижуватись.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 27 октября 2015
Падение
2 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО
Утренний комментарий 27/10Рост
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital
ПремаркетПадение
ITT Investment group


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду