Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 07:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 6 ноября 2015

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 765,17-1,2%

Індекс УБ вчора доволі несподівано знизився на 2%, поставивши під великий сумнів стабілізацію на локальному ринку акцій. А все, здавалось, би йшло до того. Та вчорашні розпродажі змінили технічну картину, яка, однак, все ще візуально вказує на можливість подальшого не зниження ринку від поточних рівнів. Значення закриття четверга індексу УБ склало 774,48 пункти - на 0,08 пункти вище значення закриття 26 жовтня 2015 – багаторічного мінімуму. З десяти індексних акцій вчора знизились всі сім, які торгувались.

Якщо говорити про причини такого зниження, а точніше розпродажів, які ведуть до зниження, то в котрий раз необхідно згадати, що акції емітентів, які представлені на УБ торгуються при дуже низьких цінах акцій по відношенню до активів. Значення P/B (ціна до балансової вартості власного капіталу), скориговане на імовірну індексацію основних засобів в 2015 складає зараз в середньому порядку 0,2, при нормальних значеннях 1,5-2,0, варіюючись від 0,36 для «Укрнафти», яка платить дивіденди, та 0,21-0,28 для «Мотор Січі» і компаній електричної генерації, до 0,09 для «Азовсталі» та 0,025 для Авдіївського КХЗ. Якщо говорити про відношення капіталізації та вартості підприємства (тобто з урахуванням чистого боргу) до вартості заміщення – будівництва нових аналогічних потужностей, то діапазон поточних значень по «індексним акціям» складає від 0,1 («Мотор Січ»), 0,015 – компанії електричної генерації та 0,02 «Азовсталь» до 0,002 Авдіївський КХЗ при нормальному показнику 0,8. Коефіцієнти по прибуткам для прибуткових компаній знаходяться в діапазоні: EV/EBITDA - 0,6-1,0 (норма 4,5-5,5); P/E - 0,9-2,3 (норма 6,5-9).

З іншої сторони, показником, який зазвичай «тримає ринок» є «внутрішня дохідність» емітентів: дивіденди плюс ріст власного капіталу, що в сумі порівнюється з дохідністю боргових фінансових інструментів. В особливо кризові періоди на перший план виступає порівняння дивідендної дохідності емітентів з великими дивідендними виплатами та дохідності боргових інструментів. Далі інші емітенти порівнюються з ними. І тут ми бачимо доволі неблагополучну картину: дуже низька внутрішня дохідність емітентів, представлених на Українській біржі, лише пара емітентів, які платять пристойні дивіденди, в порівнянні з високою дохідністю банківських депозитів.

Це явне протиріччя між великими активами та низькою внутрішньою дохідністю інвестицій на практиці означає сильну «розмитість» рівноважного цінового діапазону (де попит урівноважить пропозицію) акцій, які можна класифікувати, як неякісні з точки зору довгострокового інвестування і, в кризові періоди дуже низькі ціни цих фінансових інструментів по відношенню до активів, які за ними стоять. Це ми і бачимо. Тут немає чіткої лінії опори, наприклад, у вигляді стабільних дивідендів і дивідендної дохідності (наприклад, дивідендна дохідність 11% по відношенню до 8,5% банківського депозиту), і важко говорити про те, де, власне, знаходиться ця точка рівноваги ринку.

Що стосується закордонних ринків. Вчора європейські фондові біржі закрились без єдиної динаміки. Пан європейський індекс «голубих фішок» Euro Stoxx 50, підріс на 0,2%, в той час, як широкий  загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600 знизився на 0,4%. Незначно, на 0,02-0,35%, знизились основні фондові індекси США. Наразі останні підійшли до історичних максимумів, і їм важко далі зростати на фоні їх поточної високої оцінки ринком. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора знизився на 0,5%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси торгуються різнонаправлено і, переважно, знижуються; індекс MSCI EM втрачає 0,6%.

Фондові ринки сьогодні очікують публікації місячного звіту по праці в США.

Повертаючись до локального українського ринку акцій. Після вчорашнього зниження сьогодні є до певної міри вирішальний день – чи розвернеться локальний ринок акцій знову в ріст і стабілізується, чи продовжить зниження. Логічніше, начебто, очікувати росту після вчорашнього зниження, поштовху вверх від багаторічного мінімуму. А з іншої сторони – чи закінчили учасники ринку свої розпродажі? Відповідь на це питання - лежить в настрої та поведінці одного чи кількох впливових учасників ринку.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 6 ноября 2015
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаРост
Eavex Capital
Утренний комментарий 06/11
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital
Премаркет
ITT Investment group


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду