Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 07:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 17 ноября 2015

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 719,47+0,25%

Що таке справжня професійна торгівля на ліквідному ринку, і його пряма протилежність – хаотичний розпродаж на слабко ліквідному ринку показала динаміка вчорашніх торгових сесій на фондовому ринку США та на Українській біржі.

Вчора індекс УБ втратив 2,9%. В «червоному» закінчили торгову сесію понеділка дев’ять з десяти індексних акцій.  Вже традиційно, як для останніх торгових сесій, «провалились» акції «Азовсталі». Їх мінус склав більше 9%. Таке враження, що хтось, хто має чималу кількість цих цінних паперів хоче, якомога швидше їх розпродати.

Загальне правило, чи точніше схема, розпродажів фондами та крупними інвесторами на розвинутих ринках виглядає так: два (може три) дні продажів на більших обсягах, і потім гра на підвищення (витрачаючи кошти та набуваючи ті ж самі акції) на менших обсягах, щоб курс акцій, які продаються крупним гравцем (гравцями), не змінився. Два тижні з мінусом на більших обсягах , і потім тиждень зростання на менших обсягах (знову з втратами), але піднімаючи курс приблизно до того ж рівня. І так від двох тижнів до двох з гаком місяців. Не так це зараз відбувається на локальній біржі.

Але подібним чином зараз проходять торги на фондових біржах США. Вчорашній день тому підтвердження. Там йде торгівля в широкому діапазоні. Знаючи стратегічну довгострокову диспозицію її варто повторити на мал. 1 (слабкий ріст протягом трьох років – і це в кращому випадку), яка визначається макроекономічними чинниками, впливові трейдери на цих ринках постаралась збити ритм торгів, і вчора фондові біржі США суттєво підросли. Зазвичай схема середньострокового зниження на цих біржах в більшій частині виглядає так: два дні зниження, потім ріст на величину меншу, ніж попереднє зниження. До такої схеми легко пристосуватись дрібним трейдерам. Тож, щоб крупним трейдерам більше заробити на коливаннях ринку, схему необхідно змінити, і додати, наприклад, в ній більше зростання, ніж було зниження в попередній день. Тепер дрібні трейдери, частина з яких вже втратила гроші на похідних, постають перед дилемою: який рух буде протягом  і за результатами сьогоднішньої торгової сесії – вверх чи вниз.

Саме так розвивались торги вчора в США, де основні фондові індекси без особливого приводу зросли на близько 1,5%, більше, ніж зниження попередньої сесії – 1,2%. Причому, звернемо увагу, різниця між вчорашнім ростом, і зниженням попереднього дня не є великою. В іншому випадку гірше інформованій дрібноті можна було більш чітко ставити на сьогоднішнє зниження ринку після вчорашнього сильного росту. Ось як працюють професіонали на, ще раз підкреслимо, ліквідних розвинутих ринках, які ще й дозволяють це робити.

Так що вчора фондові індекси США суттєво підросли – в середньому +1%. Це більше, ніж європейські індекси, які, зрозуміло, відставали – 0,05-0,5%. Хоча хтось може зазначити що за цим стоїть і зростання цін на північноамериканську нафту WTI, яка зросла вчора на 3%. Та чи не одна це та сама гра? Тепер, за законами фондових ринків, – менш самостійні ринки сьогодні будуть доганяти цей американський ріст.

Тож після вчорашнього зниження на 0,9% композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, сьогодні зранку зростає на ті ж 0,9%. Так само сильно зростають ф’ючерси на європейські фондові індекси.

А от що сьогодні буде з локальним ринком акцій – лишається загадкою. Якщо хтось терміново вирішив розпродати акції «Азовсталі», і ще пари інших емітентів, і це для всіх на маленькому слабо ліквідному ринку не новина, то тут вже нічого не зробиш – ринок сильно піде вниз. Якщо ж продажі закінчились – то це вже інша історія. Важко собі навіть уявити, як буде зростати локальний ринок акцій після того як ці продажі закінчаться. Ми це вже бачили в минулому - déjà vu, як кажуть французи.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 17 ноября 2015
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаПадение
Eavex Capital
Утренний комментарий 17/11
Дмитрий Михайлусенко, риск-менеджер Dragon Capital
Премаркет
ITT Investment group


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду