Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 07:30
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 18 ноября 2015

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 670,72-6,78%

Вчора індекс Української біржі додав чверть відсотка.  Увесь ріст «в плюс» відбувся вже під самий кінець торгів. Індексні акції закінчили торгову сесію різнонаправленим рухом, з широким ціновим розмахом. Ціни акцій Авдіївського КХЗ, Донбасенерго та Єнакіївського МЗ зросли відповідно на 10,8%, 9,8% та 8,7%. В той же час, ціна акцій «Азовсталі» знизилась на 6,9%, а «Центренерго» на 3,2%. Через більшу вагу акцій «Азовсталі» і «Центренерго» в індексній корзині УБ, їх менше зниження майже повністю нейтралізувало ціновий ріст акцій перших трьох згаданих емітентів, а на додачу до них ще й Крюківського ВБЗ та Райффайзен банк Аваль.

Що стосується такої сильної і різнонаправленої зміни цін паперів і її результату, який виразився в зміні індексу, хтось може зауважити певну штучність вчорашній торгів на УБ. Обсяги торгів акціями, які зростали, були істотно меншими, ніж обсяги торгів паперами, які знижувались, та акціями, які мало змінились в ціні. Наприклад, обсяг торгів акціями «Донбасенерго» за вчорашній день склав 106 тис. грн. (по безадресним заявкам), в порівнянні з вчорашнім обсягом торгів акціями «Центренерго» - 183 тис.  Обсяги торгів  акціями Адвїівського КХЗ склали 58 тис. грн, 12 тис. - Єнаківсївського МЗ та 18 тис.  грн. - Крюківсього ВББЗ, в порівнянні з 308 тис. «Азовсталі». Та все ж в зниженні цін акцій «Азовсталі», які трохи більше, ніж за місяць втратили майже половину своєї вартості, є щось не зовсім природне, суто ринкове. Хоча що таке ринок? Хіба ми не бачимо  зараз маніпуляції на величезному фондовому ринку США? Тільки зусилля там більші, вкладені в це гроші складно порівняти і, головне, є можливості для дрібних і крупних інвесторів, в тому числі довгострокових. І все ж, вчорашні торги на Українській біржі, і сильний ріст в певних акціях, здається, показує перспективу і можливу силу відновлення локального ринку акцій після закінчення сильних розпродажів.

Що стосується закордонних ринків. Основні фондові індекси Європи у вівторок сильно виросли, доганяючи ріст цін акцій в США у понеділок. Ріст в цьому регіоні склав в середньому щось порядку 2,5 чи 2,7%. В США індекси після росту днем раніше закінчили торги в нейтральній зоні – без суттєвих змін, за виключенням індексу NASDAQ, який втратив 1,5%. Широкий індекс США S&P 500 просів другого дня тижня на 0,13%. На західних ринках зараз відбувається середньострокова корекція вниз, а якщо точніше, торгівля акціями на середньостроковому зниженні.

Вчора Президент відомої і дуже великої фінансової компанії прямих інвестицій Blackstone Ентоні Джеймс в інтерв’ю інформаційному ресурсу CNBC висловив думку про те, що фондовий ринок США якийсь час буде знижуватись. В якості причин він назвав основну, яку ми вже давно обговорювали – немалу оцінку фондового ринку країни, яка на його думку в повній мірі відображає весь можливий позитив в економіці, та й власне, на ринку. Додатковим чинником він назвав в кращому випадку відсутність росту прибутків корпорацій в короткостроковій перспективі, а також інші: терористичні атаки в Парижі, перспективу зростання відсоткових ставок в США та проблеми в економіці Китаю.

Якщо порівнювати «повністю оцінений» ринок США (може це невдалий переклад слів Джеймса) з крихітним локальним українським фондовим, і ці слова «повністю оцінений», фактори які стоять за поведінкою акцій в США, то з жалем можна відзначити, що локальний український ринок акцій, незважаючи на свою дуже низьку оцінку по відношенню до активів, не має головного зв'язку фондових ринків – зв’язку з дохідністю боргових інструментів і депозитів. В цьому полягає основна проблема локального ринку акцій. До речі, ціни інших акцій, як деякі кажуть, українського походження, які обертаються в Лондоні та Варшаві цей зв'язок «тісно підтримують».

Не можна казати, що акції на фондових біржах США, всі чи завжди мають, чи мали зв'язок з борговими інструментами. Старожили пам’ятають карикатури в американських виданнях 1998 року, які зображували індекс Dow Jones у вигляді неймовірного росту дядечка Сема,  який зверхньо хлопав по плечу маленького інвестора, чи ті хто побував на заокеанських біржах - керівників трейдерських департаментів банків, які не ховаючи посмішки, показували рукою відвідувачам табло на яких світились цифри за 10 000, що позначали поточне значення індексу Dow Jones. Та саме довгострокова дохідність інвестицій в акції, в порівнянні з дохідністю боргових інструментів, незважаючи на складність її розуміння інвесторами, є визначальною для значень переважної більшості фондових індексів та цін окремих акцій. І зараз вона така, що фондовим індексам США немає особливо куди рухатись вверх, якщо не повторювати період 1997-2000. А головне, відсутність такого «якорю», «перевірки реальністю» на локальній українській біржі не дає орієнтирів місцевим учасникам ринкам, і може призводити до дуже низьких цін акцій, як зараз.

Так що сьогодні зранку фондові індекси Європи та США торгуються «з мінусом». Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, який вчора зріс на 1,3%, «доганяючи США», сьогодні зранку коригується вниз на 0,2%. А нас очікує ще один день невизначеності на Українській фондовій біржі. Чи буде це днем зростання чи зниження – визначить невелика група впливових учасників ринку, частина яких, можливо, ще не закінчила свої розпродажі. Або ж, навпаки, продажі закінчились і індекс УБ стрімко піде вгору. Сьогодні зранку сказати це важко.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 18 ноября 2015
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Премаркет
ITT Investment group


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду