Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 07:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 16 декабря 2015

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 680,29-1,12%

«Швидко підняте не вважається таким, що впало». Саме ця фраза була б доречна для характеристики останніх п’ятнадцяти хвилин торгів цього понеділка та перших п’ятнадцяти хвилин торгів цього вчорашнього вівторка. Індекс УБ «здійснив» наприкінці торгової сесії понеділка «похід вниз», і так само швидко, і, на приблизно ту ж величину, відскочив вверх на самому початку торгів у вівторок. В цілому ж, вчорашня торгова сесія, дня експірації ф’ючерса на індекс УБ відзначилась зростанням. Ріст індексу УБ за вчорашній день склав 1,5%. Та якщо взяти значення індексу УБ не на відкриття торгів, а за 15 хвилин до закриття торгової сесії понеділка, виявиться що динаміка була незначною і негативною, як і в цілому за результатами двох останніх торгових сесій (близько -1%).

Причина таких різких змін індексу УБ полягає в тому, що в останні хвилини понеділка учасники локального ринку акцій піддались негативному настрою європейських фондових майданчиків. Той негативний настрій, в свою чергу, будувався на факті, що американські фондові індекси після великого п’ятничного зниження не пішли на початку торгів в США сильно в плюс – цю ситуацію американські торгівці виправили вже під кінець американської торгової сесії. Тож вчора європейські індекси досить суттєво підросли, «виправляючи свою помилку» цього понеділка. Таким же чином вчинили і торгівці на локальному українському ринку акцій.

В результаті, ріст основних європейських фондових індексів вчора, переважно, перевищив 3%. Загальноєвропейські фондові індекси Euro Stoxx 50 та STOXX Europe 600 зросли в цей день відповідно на 3,3% та 2,9%. Фондові індекси США Dow Jones Industrial Average та S&P 500, після зростання днем раніше на 0,5% та 0,6% додали вчора відповідно 0,9% та 1,1%. Це дводенне зростання фондових індикаторів в США було дуже важливим, оскільки зниження, яке було до того, без цього зростання могло спровокувати подальші сильні розпродажі. Наразі картина в західних фондових індикаторах неочевидна і не така похмура, яка була б без останнього росту.

Зрозуміло, що і композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, не міг лишитись в стороні від описаного росту. Індикатор вчора підріс на 1,1%. Що стосується динаміки індексу MSCI EM, то тут, як і у випадку з індексом УБ, є ще один потужний аргумент для позитивної динаміки – індекс MSCI EM відштовхнувся від лінії підтримки, яку утворили три останні локальні мінімуми індексу. Ці мінімуми є водночас і мінімальними значеннями для індикатору з 2009 року.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси підростають, європейські торгуються різнонаправлено, більше позитивно, індекс MSCI EM додає 1,2%.

Зараз фондові ринки «чекають» чергового дводенного засідання ФРС, яке відкривається сьогодні, і на якому, як очікує 95% учасників ринків, буде прийняте рішення про підвищення базової ставки в США. Для учасників ринків вже більш важливим є не факт підвищення базової ставки, а формулювання Комітету по відкритим ринкам ФРС, яке, буде супроводжувати рішення, і яке як вони вважають, може дати ключ для розуміння темпів подальшої нормалізації грошово-кредитної політики США.

Останні дані по інфляції в США викликають стурбованість. Базова інфляція (індекс споживчих цін за виключенням зміни цін на продукти харчування та паливо) вже третій місяць поспіль тримається на відмітці 0,2% місяць до місяця, що вже перевищує цільовий рівень ФРС. Якщо ж врахувати, що показник базової інфляції все ж дещо знижують низькі ціни на паливо, і їх остання негативна динаміка шляхом впливу на інші товарні групи та заробітні плати, то ситуація виглядає такою, що вимагає більш рішучих дій ФРС на упередження.

Тим не менш, учасники фондового ринку США настроєні, з однієї сторони на плавне підвищення відсоткових ставок в США, з іншої вважають, що фондовий ринок США покаже в найближчі два роки поміркований ріст. Консенсус-прогноз учасників ринку: підвищення базової ставки в США ще три рази в 2016 році та зростання значення індексу S&P 500 до 2140 на кінець 2016 року та до 2223 на кінець 2017 року, що на 4,7% та 8,8% вище значення вчорашнього закриття індикатору. При цьому учасники ринку очікують, що дохідність 10-річних державних облігацій уряду США зросте з нинішніх 2,27% до 2,67% в кінці 2016 року та до 3% в кінці 2017 року. Зростання відсоткових ставок в США негативно для фондових та боргових ринків країн, які розвиваються. Та на них буде мати більший і позитивний вплив зростання цін на сировину в цей же період.

Що стосується сьогоднішньої динаміки локального ринку акцій, то вона, імовірно, буде слабопозитивною на фоні росту основних закордонних фондових індексів.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 16 декабря 2015
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital
Утренний комментарий 16/12
Дмитрий Михайлусенко, риск-менеджер Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду