Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 07:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 17 декабря 2015

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 683,76+0,51%

Вчора індекс УБ все ж таки знизився на 1,1%. До 15-ої години індикатор перебував у слабо позитивній зоні, торги йшли в’яло. Потім продавцям «приспічило», і вони почали продавати акції зі своїх портфелів. В результаті ціни акцій знизились, а індикатор опустився. Знизились ціни восьми індексних акцій з десяти. Індекс УБ вчора лише трохи не досяг мінімального значення 2015 року на закритті.

Поміж тим були локальні акції, які підросли. На 1,8% зросли вчора в ціні акції «Центренерго». Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус два дні тому назад публічно заявив, що «Центренерго» коштує 200 млн. доларів США. Це в перекладні на ціну акції «Центренерго» при поточному курсі гривні до долара означає СШ, що на його думку акція має коштувати 12,8 грн., що в 2,8 разів більше її поточної ціни на Українській біржі.

"Рада директорів (МВФ) 16 грудня 2015 року прийняла рішення, що зобов'язання за євробондами на суму $ 3 млрд., які були випущені Україною 24 грудня 2013 року, і знаходяться у Фонді національного добробуту Росії, є офіційними", - йдеться в поширеному документі Фонду. Нові правила МВФ дозволяють при виконанні певних умов позичальником кредитувати його у випадку дефолту по суверенним зобов’язанням, чого не було раніше.

Вчора основні світові фондові індекси підросли на фоні прийнятого та об’явленого рішення Комітету по відкритим ринкам ФРС стосовно підвищення базової ставки в США.

Комітет по відкритим ринкам ФРС в середу прийняв рішення про підвищення ставки в США на 25 базисних пункти (0,25%) по коштам резервів банків в ФРС. Мається на увазі, що середньозважений відсоток за яким банки позичають один одному кошти на ніч (овернайт) обов’язкових резервів по пасивним операціям (на жаргоні - ставки по федфондам) для виконання вимог обов’язкового резервування проти суми залучених ними депозитів та інших залучених коштів складе на кожен день в середньому 0,32-0,33%. Технічно реалізація цього рішення буде здійснюватись шляхом накладання на банки плати за надлишкові (понад ті, які вимагається) резерви, які вони тримають на своїх рахунках у ФРС, та операцій зворотного репо – викупу на ніч цінних паперів з зобов’язанням їх продати по більш високій ціні. (Зазвичай ставка по федфондам регулюється шляхом операцій ФРС купівлі – продажу державних облігацій США на відкритому ринку).

Ставка ФРС є не декларативною, а «робочою» – тобто вона безпосередньо впливає як на грошові агрегати, так і на всі відсоткові ставки в США. Однак, зв'язок базової ставки (ставки по федфондам) та комерційних ставок (депозитних, кредитних, по облігаціям), які  впливають на бізнес та домогосподарства не є прямим.

В найближчі два роки ФРС може підняти базову ставку з діапазону 0-0,25% до 2%. Чимало фахівців вважають, що ФРС не зможе вирівняти ставки протягом 2-3 років до 3,5%, яке є мінімальним нормальним значенням для грошового ринку США (а було ж колись і 6%) по причині дуже великої обтяженості корпорацій США боргами. У випадку великого зростання відсоткових ставок чимало корпорацій лишаться грошових коштів через необхідність сплачувати більші відсотки по отриманим ними комерційним кредитам.

Європейські фондові індекси вчора зросли, переважно, в межах 0,2%. Фондові індекси США додали куди більш суттєво. Широкий індекс S&P 500 підріс відразу на 1,45%. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора підріс на помітні 1,4%.

Причину такого росту багато хто вбачає в м’яких формулюваннях ФРС, які супроводжували рішення Комітету. Окремі фахівці бачать в цьому початок традиційного передріздвяного ралі на ринках. Ріст на ринках відбувся всупереч досить суттєвому зниженню цін на нафту, які називали причиною зниження на фондових ринках в попередні дні.

Сьогодні ф’ючерси на американські фондові індекси знижуються, на європейські - підростають. Індекс MSCI EM додає ще 1,0%.

На фоні зростання світових фондових індикаторів, індекс УБ вчора виглядав справжньою «білою вороною». Малоймовірно, що ця ситуація повториться і сьогодні. Тож зростання на локальному українському ринку акцій є сьогодні більш імовірним.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 17 декабря 2015
Падение
0 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital
Утренний комментарий 17/12Рост
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду