Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 05:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 15 марта 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 655,07+1,02%

Вчора індекс УБ знизився на 3,8%. Ціна акцій «Центренерго», які в період з 24-26 лютого 2015 року по 11 березня 2015 року зросли в ціні на 39%, вчора просіли відразу на 8,3%. Очевидно, що хтось вчора скористався недавнім дуже коротким ралі на Українській біржі, яке, будемо казати, співпало з проведенням інвестиційної конференції «Дрегон Капітал» по Україні в Києві, щоб продати частину акцій. Що стосується індексу УБ, то його суттєве зростання тривало лише дві торгові сесії 9-ого та 11-ого березня, і ріст індикатору за цей період склав 11,4%. Обсяги торгів на УБ останні три торгові сесії, як для останнього періоду, були доволі значними.

Вчорашнє зниження в черговий раз показало значну слабкість вітчизняного локального ринку акцій, на якому хронічно бракує сильних емітентів. Короткоживучий підйом є прямим тому доказом.  Минулого року в період з 02.02.2015 по 03.03.2015, від локального мінімуму до локального максимуму, індекс УБ додав 16,3%. Тобто цього року підйом є меншим, а період росту ще менш тривалим. Ще раніше ми бачили справжнє велике ралі весною в індикаторі УБ, який додав нерідко дуже суттєво. Так, навіть, в 2014 році ріст індексу УБ від локального мінімуму до локального максимуму в цей період склав 28,6%.

Вчора з’явився ряд публікацій щодо чистих фінансових результатів українських емітентів, які представлені на місцевих фондових біржах. Це, перш за все, Укрнафта, далі -  Авдіївський КХЗ, Єнакіївський МЗ (результат Азовсталі з’явився раніше), Північний та Центральний ГЗК, Харцизький трубний завод. Окремі фінансові показники були опубліковані в зв’язку з проведенням зборів акціонерів. Тижнем раніше були опубліковані повні фінансові звіти з поясненнями компаній Миронівський хлібопродукт та Ferrexpo, акції яких котируються на Лондонській фондовій біржі. Що стосується Укрнафти, то вчора з’явилась також публікація на "Економічній правді", яка містила фотокопії звіту про фінансові результати Укрнафти та активи балансу. Таким чином у учасників ринку є в розпорядженні і операційні результати компанії.

Укрнафта належить до компаній нафтогазового сектору, зрозуміти результати, яких в нинішній ситуації різкої зміни цін на нафту, без залучення звіту про рух грошових коштів та розшифровок статей звітів не просто. В цілому можна сказати, що компанія отримала в 4-ому кварталі 2015 року дуже значні збитки. Абсолютно зрозуміло, що у великій мірі ці збитки пояснюються переоцінкою нафтогазових активів. Однак, імовірно, не тільки цим пояснюються такі результати, а ще й зниженням цін на нафту та великим рентними платежами. При цьому операційний грошовий потік, принаймні до зміни в обігових коштах, у компанії в 2015 році був позитивним. Детально ж, на підставі існуючої загальнодоступної інформації коментувати фінансові результати компанії важко. Квартальні та річні показники компанії з 2005 по 2015 рік наводяться нижче на малюнках.

Що стосується Авдіївського КХЗ, то в 2015 році завод отримав невеликий прибуток, що доволі непогано. Останній раз підприємство було прибутковим в 2010 році, хоча в 2013 році операційний результат також був позитивним і кращим за результат 2015 року. Річні результати Авдіївського КХЗ з 2005 по 2015 рік наводяться на графіку нижче.

Всі інші згадані підприємства, крім Центрального ГЗК, закінчили 2015 рік з суттєвими чистими збитками.

Світові фондові майданчики закінчили вчорашній день незначною зміною і змішано. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс Stoxx Europe 600 в перший день цього тижня підріс на 0,7%, широкий фондовий індекс США, S&P 500, знизився на 0,1%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM – закінчив торги з плюсом у 0,3%. Наразі індикатори S&P 500 та MSCI EM перебувають зовсім недалеко від цільових значень провідних світових брокерських компаній на кінець 2016 року.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси помітно знижуються, індекс MSCI EM втрачає 1%. Згідно з IG, який дає котирування фондових індексів до початку торгів, торги акціями в Європі почнуться в негативній зоні.

Індекс S&P 500 минулої п’ятниці майже досяг нижнього значення діапазону, який давали йому трейдери в якості верхньої границі (2022 пунктів при цільовому діапазоні 2025-2040 пунктів), і часового проміжку який відводився трейдерами на ріст (до 15-16 березня). Всі учасники фінансових ринків з нетерпінням очікують результатів дводенного засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США, яке починається сьогодні. Інтригою цього засідання є рішення щодо підвищення базової ставки в США та прес-конференція за результатами засідання. Та все ж, здається, що при рішенні залишити базову ставку в США незмінною, та відносно м’якій і дружній до ринків заяві ФРС, спекулянти та трейдери на фондовому ринку США все ж можуть спробувати ще «штовхнути» ціни акцій корпорацій США вище. За рухом на біржах США послідує рух і на інших біржах – позитивний або ж негативний

На цьому фоні, та виходячи зі слабкості вітчизняного ринку акцій згаданого на самому початку цього огляду, на фоні публікації негативних фінансових результатів українських емітентів, сьогодні варто очікувати негативних результатів торгів на УБ.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 15 марта 2016
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО
Премаркет
ITT Investment group


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду