Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 05:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 21 марта 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 617,4-2,54%

Минулої п’ятниці індекс УБ закінчив торги з мінімальним приростом у 0,07%. Якщо подивитись на тижневий графік індикатору, то складається враження, що індекс Української біржі стабілізувався на відмітці у 630 пунктів. В усякому разі, після значної просадки на початку торгів 17 березня, в подальшому того дня, і наступного, індикатор здійснював невеликі рухи коло цієї відмітки. Обсяги торгів були в п’ятницю меншими, ніж в дні, що передували.

Опубліковані попередні показники Крюківського ВБЗ до зборів акціонерів. Компанія закінчила 2015 рік з чистим збитком у 417 млн. грн. приблизно на рівні минулого року (в гривні більше в доларах менше), знизивши обсяги виробництва та реалізації до 410 од. вантажних вагонів та 25 од модернізованих вагонів метро. (Річні фінансові показники в доларах США за період 2005-2015 на водяться на графіках нижче).

Торги на основних закордонних фондових майданчиках останнього дня минулого тижня відзначились позитивною динамікою. На західних біржах динаміка була помірковано позитивною. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс Stoxx Europe 600 в цей день додав 0,3%, широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,4%. А от композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 1,2%, і це після росту днем раніше на 3,25%. Що стосується останнього, то фахівцям відомо, що індикатор MSCI EM дуже добре корелює з індексами цін на сировину, незважаючи навіть на те, що вага суто сировинних компаній в ньому не небагато вища за їх вагу в індексах розвинутих країн. Це пояснюється тим, що макроекономічні показники країн, які розвиваються, значно покращуються при рості цін на сировину, тож і фінансові показники компаній цих країн, орієнтованих суто на внутрішній попит, як і банків країн цієї групи також значно покращуються. Це вносить дуже значний вклад в ріст показників індексу, і, як результат, він зростає. Індекси цін на сировину останнім часом значно додали, а вслід за ними і індекс MSCI EM.

Що стосується індексу S&P 500 то значення закриття минулої п’ятниці 2050 пунктів перевищує на 10 пунктів верхню границю діапазону, який раніше відводився трейдерами для обмеження росту індексу – 2025-2040 пунктів. Індекс зростає вже більше 4-х тижнів. Його поточне значення вище за цільове значення стратегів провідних банків США на кінець 2016 року. Так само і поточне значення індикатору MSCI EM зараз вже перевищує цільове Уолл-Стріт. В мірах вартості цього індикатора є дуже суттєві протиріччя. По двом мірам - коефіцієнтам P/B (ціна акції/балансова вартість акціонерного капіталу на акцію) та CAPE (воно ж P/E Шиллера чи P/E 10 – ціна акції/середній прибуток на акцію на 10 років з урахуванням інфляції) індекс MSCI EM зараз дуже дешевий, а от по поточному P/E – не дешевий, а по індексу PEG (ціна прибуток поділена на п’ятничний ріст у відсотках) – просто дорогий. Це зумовлено тим, що в минулі 10 років ціни на сировину були великими, що має результатом низьке значення CAPE. Зараз, однак, вони малі, що має наслідком доволі значне поточне значення P/E і низьку рентабельність капіталу, ROE (це стосується  аналізу впливу коефіцієнту P/B). Аналітики ж дають слабкі прибутки компаній країн, які розвиваються протягом найближчих (і в тому числі через) п’ять років, і відповідно їх не занадто великий ріст через два чинника: продовження періоду низьких цін на сировину та великі борги компаній цих країн. Це приводить до того, що значення PEG є доволі високим, і по цій мірі індекс MSCI EM – дорогий. (Графіки P/E та PEG індексу MSCI EM, CAPE індексу S&P 500 див нижче).

Тож загальний висновок, який слідує з усього цього трейдерам на світових фондових біржах слід бути зараз обережними і очікувати, якщо не зниження індексів в короткому періоді, то припинення їх росту, а потім зниження. Це, скоріше за все, не стосується локального українського ринку акцій, який практично не ріс, скоригувався вниз після невеликого росту, і стабілізувався на дуже низьких рівнях.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси помітно знижуються, індекс MSCI EM втрачає 0,15%. Згідно з IG європейські фондові біржі очікує негативне відкриття.

Після зниження індексу УБ в область 630 пунктів слід чекати в подальшому слабкої динаміки індикатору. Сьогодні на фоні негативної динаміки зовнішніх ринків можливе його слабке зниження.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 21 марта 2016
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду