Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 05:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 22 марта 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 602,26-2,45%

Оновлений індекс УБ вчора «пірнув» на 2,5%, і майже дійшов до багаторічного мінімуму у 607 пунктів, досягнутого 4 березня 2016 року. Природа цього вчорашнього руху вниз від, здавалось би, сильного рівня підтримки у 630 пунктів полягає вочевидь в проблемах емітентів та спірних питаннях, що стосуються міноритарних власників акцій українських емітентів. Більше за інші вчора втратили в ціні акції «Укрнафти» (-5,7%), коло якої йде розмова про процедуру санації, та «Азовсталі» (-4,4%), в порядку денному зборів якої є пункт про зміну назви, та яка в 4-ому кварталі 2015 понесла значні збитки. 

В п’ятницю та в понеділок були опубліковані вибрані фінансові показники ряду емітентів в зв’язку з об’явленими зборами акціонерів. Найбільше учасників ринку може зацікавити фінансовий результат «Центренерго».

В 4-ому кварталі 2015 року ПАТ «Центренерго» несподівано отримало формальний чистий прибуток в розмірі 152 млн. грн., в той час, як очікувався чистий збиток. Зазвичай в 4-ому кварталі ця компанія електричної генерації отримувала збиток через те, що тарифи на електроенергію регулювались таким чином, щоб компанії теплової електричної генерації отримували суттєві прибутки в 2-ому та 3-ому кварталах для закупівлі вугілля і це компенсувалось меншим збитком в 4-ому кварталі. Щоправда, в цьому році такої практики великих прибутків середини року не було. За умови збільшення амортизації «Центренерго» приблизно до рівня «Дніпроенерго» - компанія отримала б в 4-ому кварталі практично нульовий чистий результат, точніше, зовсім невеликий чистий прибуток. Річні та квартальні фінансові результати компанії в гривнях та доларах США відображені на графіках нижче.

Що стосується менш ліквідних емітентів. Компанія «Сан Інбев» нічим не здивувала, отримавши в  2015 році чистий збиток на рівні попередніх років. Несподівано отримав чистий збиток в 2015 році харківський завод «Світло шахтаря». Доволі незрозумілий негативний фінансовий результат цього підприємства можна буде проаналізувати лише після отримання повного звіту. За результатами 2015 року очікувано отримали збитки «Дніпроенерго», «Азовзагальмаш», «Енергомашспецсталь» та «Богдан Моторс». А от Новомосковський трубний завод порадував своїм несподіваним чистим прибутком. Фінансові показники «Сан Інбев» та очікувані «Світла шахтаря» також наводяться на графіках нижче.

Що стосується світових фондових ринків. Підрісши до значень вище цільових стратегів Уолл-Стріт на кінець 2016 року, та значень, відведених первісно, до початку зростання, трейдерами в якості верхньої границі поточного торгового діапазону, основні фондові індекси західних країн та країн, які розвиваються, припинили сильні рухи, проте більшість вчора продовжила слабкий рух наверх. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс Stoxx Europe 600 вчора знизився на 0,3%, широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,1%, композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,3%.

Сьогодні картина на ринках наступна. Зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси знижуються. Індекс MSCI EM практично не змінюється. Згідно з IG , яка дає котирування індексів до початку торгів, торги акціями в Європі почнуться в негативній зоні.

Наразі ситуацію на світових фондових ринках визначають відносно високі поточні значення основних світових фондових індексів, за відсутності сильних драйверів для зниження. Значення CAPE індексу S&P 500 складає близько 26 при середньому за багато років 17 (в останні роки 20). Тобто в абсолютних термінах за цим показником індикатор переоцінений в 1,5, мінімум 1,3 рази. Індекс S&P 500 дорогий практично по всім відомим мірам, і тримається на поточному рівні лише завдяки низьким відсотковим ставкам в США. Про оцінку індексу MSCI EM згадувалось в минулому огляді. Коротко нагадаємо. В мірах P/B та CAPE індикатор дуже дешевий, а по можливо, більш адекватній мірі PEG – дорогий. Хоча серед ринків країн, які розвиваються є зараз і доволі дорогі і доволі дешеві ринки.

На цьому невизначеному фоні, коли скорий рух вниз на світових фондових ринках є наперед визначеним, а в емітентів УБ є певні проблемні питання, сьогодні варто очікувати невеликого зниження локального ринку акцій.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 22 марта 2016
Падение
2 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарийПадение
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду