Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 05:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 30 марта 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 540,71-0,01%

Вчора рух на Українській біржі сильно здивував. До 15:40 все розвивалось позитивно, був рух нагору, і тут, раптом несподіваний провал цін акцій вниз, і завершення торгів з негативною зміною у 2,6%. Важко сказати, що саме стало причиною такої зміни настрою учасників ринку. Ціни місцевих акцій були, м’яко кажучи, невисокими, фондові біржі США після невеликого зниження, і промови Голови ФРC  Джанет Єллен в Економічному клубі Нью-Йорка, різко пішли уверх. Психологи говорять, що нестабільність настрою не дуже добре характеризує людину. Так само вона недобре характеризує і фондовий ринок, як колективне відображення психології учасників ринку. Якщо фондовий індекс не зміг піднятись від дуже низького рівня – це вже само по собі про щось говорить.

«Мотор Січ» виплатить дивіденди в розмірі 30 грн. на акцію. Такі результати загальних зборів акціонерів, які відбулись 24 березня. Це зовсім небагато, як і було в минулі роки. Коефіцієнт виплат (відношення дивідендів до чистого річного прибутку) складає 1,7% при звичайному для зрілих компаній діапазоні 20-40%. За даними Андрійченко, який був присутній на зборах від фондової компанії "Арт Капітал", підприємство під час зборів акціонерів відзвітувало про скорочення в 2015 році виручки на 23% - до $631 млн. (що було очікувано). В гривнях виручка зросла на 41% - до 13,78 млрд. грн. EBITDA підприємства зменшилася на 17% - до $ 287 млн. (що було не очікувано, якщо виходити з чистого прибутку, опублікованого раніше до зборів акціонерів).

Аналізуючи ці показники стає очевидним, що є протиріччя між оголошеною до зборів акціонерів сумою чистого прибутку та заявленою на зборах величиною EBITDA. За даними Президента компанії В'ячеслава Богуслаєва, в 2015 році падіння поставок до Росії склало близько 23%, а в 2016 році може скласти ще 11-12%. До опублікування остаточних фінансових результатів за рік, та, бажано, ще й за перший квартал 2016 невідомо наскільки дещо депресивний тон Президента компанії відображає реалії, а в якій мірі це є більше політичною заявою. В доларах США в минулому році обсяги реалізації знизились не лише у «Мотор Січі», а й у її російських аналогів (наприклад УМПО, Уфімських Моторів), по-перше, по причині зниження курсу рубля, а по-друге, через зниження видатків на оборону промисловість та МЧС, інших секторів Росії, які фінансуються з бюджету, через певні складнощі цієї країни з її бюджетом, по причині низьких цін на нафту. Тож, і фінансові результати «Мотор Січі» мали абсолютно природним чином знизитись. Це було видно, як по проміжним результатам самої компанії по кварталам, так і проміжним результатам її російських аналогів. В іншому випадку феномен був би якимось незвичайним виключенням. Це, звичайно, зовсім не знімає довгострокову загрозу для компанії налагодження виробництва вертолітних двигунів в Росії. Очікувані показники «Мотор Січі» поквартально, ковзні 12 міс. та річні з 2005 року до 2015 включно представлені на трьох графіках нижче (в доларах США).

Що стосується світових ринків. Як вже згадувалось, після промови Джанет Єллен, фондові індекси США різко пішли угору. Широкий фондовий індекс США S&P 500 – підріс на 0,9%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM закінчив з плюсом у 0,22%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс Stoxx Europe 600 вчора підріс на 0,5%.

Сьогодні ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси зранку підростають, як і індекс MSCI EM, який додає ще 1,4%.

Хоча ріст на світових фондових ринках через вискоку оцінку більшості і дуже тимчасовий, сьогодні набагато більш логічно очікувати росту і локального українського ринку акцій. Хоча тут логіка може бути, як показали вчорашні події і зовсім інший непередбачуваний і нелогічний поворот. Будемо надіятись же на краще.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 30 марта 2016
Падение
1 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
SOKRAT UX REVIEWПадение
ИГ "Сократ"


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду