Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 03:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 26 июля 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 718,57-0,3%

Поза всяким сумнівом основною подією вчорашнього дня, чи, точніше, подіями, для місцевого фондового ринку став вихід звітності чотирьох з п’яти емітентів, акції яких входять до індексного кошику Українській біржі, за другий квартал 2016 року. Це: «Центренерго», «Райффайзен банк Аваль», «Мотор Січ» та «Донбасенерго». Звітність в цілому вийшла хорошою. Вже сьогодні зранку з’явилась інформація про фінансові результати «Укрнафти» за цей же період. Про все це - нижче.

Зрештою, фондовий ринок, хай нерідко і у викривленому світі, по певним правилам, які різні для «хороших» (сильних) та «поганих» (слабких) емітентів, відображає реальні фінансові показники окремих компаній та очікування стосовно їх зміни. Якби це було не так, то було б просто незрозуміло, як можна інвестувати в акції. Адже, тоді б можна було б очікувати в любий момент необґрунтованого зниження цін акцій, і раптової втрати своїх коштів. А що ж це була б за інвестиція? Хоча, раптові злети і падіння постійно трапляються або зі «слабими» паперами, або на певних біржах. Останнє викликає іронічну посмішку професорів фінансів та серйозних професіоналів ринку.

Вчорашні торги місцевий український ринок акцій закінчив на мажорній ноті, на денних максимумах, чому, дуже імовірно, допоміг вихід згаданої хорошої звітності. Індекс Українській біржі підріс цього понеділка на 1,3%. Підросли чотири з п’яти індексних акцій. Ціна акцій «Мотор Січі» на фоні не вражаючої звітності компанії не змінилась. В результаті індекс УБ на закритті досяг відмітки у 720 пунктів, і вийшов уверх за межі верхньої границі вузького торгового діапазону останніх двох тижнів. Хоча, індикатор все ж ще обмежує відмітка у 730 пунктів, яка позначає максимальне значення за останні півроку, і було досягнута в ході не досить зрозумілого сильного ралі без особливого приводу на початку червня.

Обсяги торгів на УБ вчора значно виросли, і в півтора рази перевищили середньоденні за останні півроку. Цим вчорашня торгова сесія сильно відрізняється від невиразної торгівлі останніх днів чи, навіть, двох тижнів. Це приємно і підтверджує вчорашній позитивний настрой ринку.

Що стосується звітності. «Центренерго» в другому кварталі суттєво наростило прибуток. Величина EBITDA в другому кварталі 2016 року, в перерахунку на долари США склала 19 млн.. Це найкращий квартальний результат, починаючи з четвертого кварталу 2013 року. Він близький до результату третього кварталу 2013. Причому, це відбулось на фоні природного, внаслідок сильної девальвації гривні, падіння валютної виручки. На днях загальні збори акціонерів компанії прийняли рішення направити 30% чистого прибутку компанії за 2014 рік та 75% прибутку  2015 на виплату дивідендів. Щоправда, це невеликі суми в розрахунку на акцію – разом порядку 1,3% її поточної ціни. Фінансові результати компанії по кварталам з 2005 року в доларах США, в гривнях та трейлінгові за останні 12 міс. в доларах США представлені нижче на Мал. 1-3. За результатами вчорашніх торгів ціна акцій зросла найбільше серед індексних паперів – на 2,1% по ціні останньої угоди.

Дуже хороший результат отримав в другому кварталі «Райффайзен банк Аваль». Чистий прибуток банку склав 772 млн. грн., підтвердивши сильний результат першого кварталу – 683 млн. грн. Результат до певної міри пов'язаний з розформуванням частини резервів. Хоча стосовно останнього бажано знайти підтвердження цього факту в коментарях банку. Можливі і певні інші операції. Значення рентабельності по активам ROAA в перерахунку на рік досягло вражаючого показника 5,5% на фоні рекордної відсоткової маржі. Квартальні фінансові результати банку по МСФЗ наведені на графіку нижче. Порівнювати їх з результатами по українським стандартам, які публікувались до 3-ого кварталу 2015 року включно, не варто через різний підхід в нарахуванні відсотків на проблемні кредити. Акції банку додали вчора 1,8% по ціні останнього угоди, і зайняли почесне друге місце серед лідерів зростання.

Фінансові результати «Мотор Січі», як вже зазначалось, були не вражаючими, хоча й не найгіршими. Вони перевищили результати першого кварталу цього року та  були кращими за нижню границю очікувань. Компанія в цілому продовжує знижувати фінансові показники в твердій валюті на фоні девальвації російського рубля, куди, в першу чергу, постачає продукцію компанія, скорочення видатків російського бюджету та бюджетів деяких інших країн імпортерів продукції компанії та, можливо, початку певної конкуренції на російському ринку. Фінансові результати компанії по кварталам та за останні 12 міс. в доларах США, починаючи  з 2005 року, представлені на двох графіках нижче. Як вже зазначалось, акції «Мотор Січі» за результатами вчорашніх торгів не змінились в ціні.

Що стосується «Укрнафти», то в другому кварталі 2016 року компанія отримала операційний та чистий прибуток, майже виправивши результати негативного першого кварталу. Акції «Укрнафта» за результатами вчорашніх торгів додали в ціні по ціні закриття 1,4%.

Також вчора була опублікована звітність «Донбасенерго». Звітність вийшла суперечливою. З однієї сторони в другому кварталі 2016 компанія отримала значимий валовий прибуток, з іншої – чистий збиток. Ціна акцій компанії за результатами вчорашніх торгів незначно підросла – на 0,1%.

Також були опубліковані фінансові результати «Турбоатому», емітента, до якого останнім часом також прикута уваги місцевих трейдерів. Прибутки компанії вийшли слабшими за очікування. Графічно їх динаміка в твердій валюті також представлена на двох графіках нижче.

Сьогодні місцевий ринок акцій, імовірно, продовжить осмислювати квартальні результати місцевих емітентів. На фоні слабкої та різнонаправленої динаміки зовнішніх ринків, імовірне продовження зростання цін місцевих індексних акцій. Думається деяке зниження на певних відомих регіональних світових фондових ринках не стане цьому на заваді.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 26 июля 2016
Падение
0 3
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду