Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 03:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 4 августа 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 696,34-1,64%

Вчорашня поведінка цін місцевих українських акцій ще раз показала слабкість місцевого фондового ринку. Індекс Української біржі знизився ще на 0,4% після сукупних втрат за останні три негативні торгові сесії підряд до вчорашнього дня у 2%. Після вчорашнього зниження, негативний результат за чотири торгові сесії склав – 2,35%.

Такого не спостерігалось на основних зовнішніх ринках, де фондові індекси або не знижувались стільки торгових сесій підряд, або ж результат такого зниження, як у випадку з американським Dow Jones, який нещодавно зазнавав втрат сім торгових сесій поспіль, був в цей період в абсолютному відношенні меншим – у випадку  Dow Jones - 1,4%. 

Одна з причин таких втрат індексу місцевої біржі малий його склад – всього п’ять акцій, що його формують, що автоматично означає більшу волатильність фондового індикатору. Більш фундаментальна і значима причина полягає в іншому. Незважаючи на вкрай низькі ціни місцевих українських акцій по відношенню до активів та доходів емітентів, які за ними стоять, є втраченим зв'язок між їх фундаментальною дохідністю акцій та дохідністю конкуруючих боргових інструментів.  Українські емітенти або ж працюють збитково, або ж, навіть, при добре прибутковій роботі, за рахунок певних операцій не мають значимого вільного грошового потоку (за відсутності при цьому значних реальних інвестицій у  розвиток свого бізнесу) та не виплачують дивіденди. Тому, місцевий ринок акцій базується на діях короткострокових трейдерів, які розраховують на короткі спекуляції і швидкий результат. В результаті цей ринок не має довгострокової підтримки.

Вчора знизились в ціні чотири з п’яти індексних акцій УБ. Трохи підросла ціна акцій «Донбасенерго». Акції цієї компанії з кінця 2014 втратили приблизно в півтора рази відносно всього ринку (чи точніше індексу УБ), та в три рази порівняно з акціями «Центренерго». Тож вони начебто мають шанси на зростання. Проте, слід враховувати, що це зниження було не без доброго приводу. Більша частина потужностей компанії «Донбасенерго» знаходиться в зоні неконтрольованої урядом України. Компанія отримає грошовими коштами лише 40% обсягів своєї реалізації, суттєво нарощуючи, як дебіторську, так і кредиторську заборгованість. Останню - за наполовину не оплачене вугілля. Частина дебіторської заборгованості майже відразу списується у збитки, як безнадійна, і показується у звітності, в якості інших операційних витрат. Тому, при, формально, відносно непоганому валовому прибутку, компанія має операційний та чистий збиток. На це накладаються також помітний відсотковий борг компанії перед банками, а також розстрочена податкова заборгованість.

Обсяги торгів акціями на Українській біржі вчора були практично на рівні попереднього дня, і склали приблизно 40% середньоденних обсягів торгів акціями на цій біржі за останні півроку та рік.

Вчора світові фондові ринки розвинутих країн підросли. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600 зріс мінімально – на 0,03%; широкий фондовий індекс США S&P додав 0,3%. А от композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM,  знизився на 1%.

Аргументом на користь вчорашнього зростання фондового ринку США став ріст цін на нафту, а, якщо точніше, то їх хороший відскік (на 3% по марці WTI) після суттєвого зниження попередніх тижнів. Іншим, і не менш вагомим чинником, став технічний. Ринки розвинутих країн не знижуються тривалий час безперервно. І вони вчора взяли паузу в руху вниз. Навряд чи, вчорашній ріст на фондових біржа розвинутих країн змінить середньостроковий негативний тренд – невелику негативну корекцію на цих ринках.

Що стосується додаткових фундаментальних новин. Учасники світових фінансових ринків очікують виходу чергового місячного звіту по праці в США, який буде опублікований завтра. Та продовжують аналізувати квартальну звітність емітентів за другий квартал 2016. Остання велика публікація звітів американських корпорацій очікується сьогодні.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські фондові індекси додають, на американські – торгуються різнонаправлено. Індекс MSCI EM підростає на 0,5% «доганяючи» вчорашнє зростання на фондових біржах США. Така поведінка цього індикатору абсолютно закономірна після його вчорашнього зниження і вечірнього росту американських фондових індексів. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських бірж, європейські фондові індекси, підростуть.

На цьому фоні після чотириденного зниження, скоріше, варто було б очікувати і росту місцевого ринку акцій. Проте, песимізм частини його учасників може цьому завадити.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 4 августа 2016
Падение
2 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарийПадение
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду